13.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟ ΥΦΕΘΑ, ο ΑΓΕΣ και η πλειοψηφία του ΑΣΣ στην ''κεκλεισμένων των...

Ο ΥΦΕΘΑ, ο ΑΓΕΣ και η πλειοψηφία του ΑΣΣ στην ”κεκλεισμένων των θυρών” ΤΑΜΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρακολούθησε σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2024», το επιστέγασμα του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών Όπλων-Σωμάτων (Ο-Σ) ΣΣΕ, ΣΣΑΣ και ΣΑΝ, όπου συμμετέχουν και οι Μόνιμοι Λοχίες Ο-Σ Διοικητικοί, στην Ξάνθη. 

Ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την έδρα του Δ’ Σώματος Στρατού, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο Διοικητής Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος και ενημερώθηκε για τις οργάνωση, τη δομή και τις τρέχουσες δραστηριότητές του.

Ακολούθως, μετέβη στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Ξάνθης για να παρακολουθήσει την τελική φάση της άσκησης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης o Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, o Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, o Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) «ΘΗΣΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης, o Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων των Όπλων και των Σωμάτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, των οποίων οι Ανθυπολοχαγοί συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κεφαλογιάννης προς τους Διοικητές των Μειζόνων Σχηματισμών, τόνισε ότι η άσκηση αυτή, δεν αποτελεί απλώς έναν ετήσιο θεσμό, αλλά μία ζωντανή απόδειξη της ισχύος, της ετοιμότητας και του επαγγελματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των νέων Ανθυπολοχαγών και των Μονίμων Λοχιών που βρίσκονται στην αφετηρία της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δοκιμάστηκαν με επιτυχία οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών και σεναρίων, ενώ διαπιστώθηκε η ισχύ πυρός που παρέχουν τα οπλικά μας συστήματα, διατυπώνοντας ένα μήνυμα αποτροπής και εδραιώνοντας στον ελληνικό λαό το αίσθημα της ασφάλειας.

Μετά το πέρας την άσκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε ομιλία προς τους Ανθυπολοχαγούς και Μόνιμους Λοχίες τάξης 2023, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

«Αγαπητοί Ανθυπολοχαγοί και Μόνιμοι Λοχίες,

Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μαζί με σας, με τη νέα γενιά των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Είχα, δε, σήμερα την εξαιρετική ευκαιρία, να παρακολουθήσω την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2024», η επιτυχής έκβαση της οποίας αποδεικνύει τον υψηλό επαγγελματισμό, το αίσθημα ευθύνης, τον ζήλο και την ευσυνειδησία σας. Η συγκεκριμένη άσκηση είχε σκοπό την αναβάθμιση της επιχειρησιακής σας εκπαίδευσης, ώστε, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, να επιτευχθεί η περαιτέρω κατανόηση, εξοικείωση και πρακτική εξάσκησή σας στην τακτική χρησιμοποίηση των όπλων, αλλά και η εφαρμογή των γνώσεων που διδαχθήκατε στα Σχολεία Εφαρμογής.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης έγινε αντιληπτό το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού, χαρακτηριστικά τα οποία καλλιεργήσατε συστηματικά κατά τη φοίτησή σας στις Στρατιωτικές Σχολές, αποκτώντας την ικανότητα να λειτουργείτε ως μια ενιαία, συντονισμένη ομάδα. Αυτή η συλλογική προσπάθεια, αλλά και η στοχοπροσήλωση είναι οι κύριοι πυλώνες που επεκτείνουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Η πορεία σας μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολη. Έχετε περάσει από εντατική εκπαίδευση, αυστηρή πειθαρχία και πολλές δοκιμασίες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ χωρίς συνεργασία και συλλογική προσπάθεια. Ως Ανθυπολοχαγοί και μόνιμοι Λοχίες, είστε οι μελλοντικοί ηγέτες και ηγήτορες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Η επιτυχία σας στην άσκηση αυτή δείχνει ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Η ηγεσία δεν αφορά μόνο την καθοδήγηση σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, αλλά και την ικανότητα να εμπνέετε τους άλλους, να λαμβάνετε δύσκολες αποφάσεις και να επιδεικνύετε ακεραιότητα σε κάθε σας πράξη. Η στρατιωτική σταδιοδρομία δεν είναι εύκολη. Απαιτεί συνεχή μάθηση, αυτοβελτίωση και αφοσίωση. Να θυμάστε πάντα ότι η εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ. Κάθε πρόκληση είναι μια ευκαιρία να μάθετε κάτι νέο, βελτιώνοντας τις επαγγελματικές σας ικανότητες.

Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου το περιβάλλον ασφαλείας χαρακτηρίζεται από βίαιες αλλαγές, ενώ οι προκλήσεις και οι απειλές εξελίσσονται συνεχώς. Ταυτόχρονα, τα διλήμματα ασφαλείας γίνονται όλο και πιο ισχυρά, ενώ η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, και εμείς πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, αν θέλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Όλα αυτά, πρέπει να αποτελούν ένα κίνητρο για την προσωπική και την επαγγελματική σας εξέλιξη. Δεν πρέπει να επαναπαύεστε στις γνώσεις που αποκτήσατε στις σχολές, αλλά να βρίσκεστε σε έναν διαρκή αγώνα απόκτησης νέων γνώσεων και εμπειριών. Γιατί μόνο έτσι θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, αλλά και να επιτύχετε στο κορυφαίο καθήκον που πηγάζει από την ιδιότητά σας. Να είστε ηγέτες. Να ηγείστε ανθρώπων, να τους εμπνέετε και να απολαμβάνετε τον σεβασμό τους. Τότε και μόνο τότε θα θεωρείστε επιτυχημένοι στην αποστολή σας. Η χώρα μας βασίζεται σε εσάς για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της. Το καθήκον σας είναι μεγάλο, αλλά η πίστη μου στις ικανότητές σας είναι ακλόνητη. Είμαι βέβαιος ότι με τη δέσμευση και την αφοσίωσή σας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να είναι ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την πατρίδα μας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με τον πρόσφατο νόμο 5110/2024, που εισηγήθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταφέραμε να επιτύχουμε την άμεση αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος των αξιωματικών και υπαξιωματικών, που αποφοιτούν από τις παραγωγικές Σχολές, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω της επέκτασης του χρονικού διαστήματος καταβολής των κρατήσεων για την αναγνώριση της μετοχικής τους σχέσης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση, τα νέα στελέχη θα είχαν διπλάσιες κρατήσεις, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους, δηλαδή σε μια χρονική περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφουγκράζονται τις ανάγκες των νέων Ανθυπολοχαγών και Λοχιών. Προχωράμε, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο, σε μια σημαντική αύξηση, κατά περίπου 80€ το μήνα, συγκριτικά με το μισθό που αναμενόταν να λάβουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να μπορέσετε να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση και αποφασιστικότητα την εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Στόχος μας είναι να σας παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να επικεντρωθείτε απερίσπαστα στα καθήκοντά σας και να προάγετε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και την ευημερία του ελληνικού λαού.

Κλείνοντας, θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική σας απόδοση και τη συμβολή σας στην επιτυχία της ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2024». Η αφοσίωσή σας, το θάρρος σας και η αδιάκοπη προσπάθειά σας είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία σας.

Σας ευχαριστώ».