13.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟ ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς στην εκδήλωση του ΠΝ για τον εορτασμό του...

Ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς στην εκδήλωση του ΠΝ για τον εορτασμό του Προστάτη του, Αγίου Νικολάου, στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη χθες, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προκειμένου να τιμήσει τα στελέχη του και τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη των ναυτικών, Αγίου Νικολάου και της 110ης επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βράβευσε στέλεχος της Διοίκησης Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, για την 19ετή και πλέον συνεχόμενη υπηρεσία του στα Υποβρύχια, απονέμοντας τιμητική πλακέτα, ενώ στο χαιρετισμό του επισήμανε τα παρακάτω:

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή, είναι ιδιαίτερη η χαρά να είμαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας, ενώπιων σας. Να είμαι εδώ τιμώντας ιστορία, θυσίες, παρακαταθήκες ενδόξων χρόνων, ενδόξων ανδρών, της ένδοξης ιστορίας του Πολεμικού μας Ναυτικού, του οποίου τον Πολιούχο και Προστάτη του Άγιο Νικόλαο γιορτάζουμε σήμερα, σε μια διπλή εορτή που συμβολίζει τον άρρηκτο δεσμό της Ορθοδοξίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη διαχρονική σύζευξη των δύο ακρογωνιαίων λίθων του Ελληνισμού, της Πατρίδας και της Θρησκείας.

Η σχέση των ναυτικών μας με τον Άγιο Νικόλαο, συνιστά μια βαθιά και μακραίωνη βιωματική πραγματικότητα, που συνδέει την ανθρώπινη φύση με το θείο και μετουσιώνεται στην ιερά εικόνα του Αγίου, που κοσμεί κάθε μικρό και κάθε μεγάλο πλεούμενο στις θάλασσες του κόσμου. Είναι η σεπτή, σεβάσμια εκείνη μορφή, που κυριαρχεί σε κάθε πλώρη, μόνιμος οπτήρας και ήρεμος πηδαλιούχος, σε ώρες νηνεμίας και σε ώρες τρικυμίας, άγια εικόνα προς την οποία στρέφεται αβίαστα η σκέψη κάθε ταξιδιώτη ναυτικού με ευλάβεια και βαθιά πίστη, ζητώντας προστασία, ζητώντας καθοδήγηση.

Τη μέρα αυτή, ξυπνούν σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα μνήμες εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας, που εκπορεύονται από την ένδοξη ναυτική εποποιία της Πατρίδας στο διάβα των αιώνων. Ναυτική ιστορία που αποδεικνύει την απόλυτη θαλάσσια κυριαρχία και τους ακατάλυτους δεσμούς του ελληνισμού με το υγρό στοιχείο, σε μια περιοχή με σπάνια γεωστρατηγική σημασία, όντας το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, όπου επί χιλιετίες υπήρξε πεδίο ναυτικών αγώνων που σημάδεψαν την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία.

Πολλά υπήρξαν τα γεγονότα στην μακραίωνη ιστορική κληρονομιά του ελληνισμού, που επιβεβαιώνουν «εν τοις πράγμασι» την απόλυτη ναυτική κυριαρχία του Έθνους και εκφράζονται εύστοχα με τη ρήση του Περικλή «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας κατά την αρχαιότητα και τον θρίαμβο των ελληνικών τριήρεων επί των Περσών, στη μετέπειτα κυριαρχία των πολεμικών δρομώνων την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα της Παλιγγενεσίας, όταν ο εύρωστος εμπορικός στόλος μεταβλήθηκε σε πολεμικές μοίρες, καταναυμαχώντας τις τουρκικές αρμάδες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.

Στους νεότερους ιστορικούς χρόνους, σημαντικότατες υπήρξαν οι νικηφόρες ναυμαχίες του στόλου μας, της «ΕΛΛΗΣ» και της «ΛΗΜΝΟΥ», οι οποίες υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Ναυάρχου Κουντουριώτη και με το θρυλικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» να κυριαρχεί στη θάλασσα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ευνοϊκή για την χώρα μας κατάληξη των Βαλκανικών Πολέμων, κατοχυρώνοντας οριστικά, κατοχυρώνοντας αμετάκλητα την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Tο Πολεμικό μας Ναυτικό, σε ολόκληρη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του, έδωσε πάντα βροντερό παρόν, αγωνίσθηκε με σθένος για τα υψηλά ιδανικά του ελληνισμού, τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και τίμησε με συνέπεια τις ναυτικές παραδόσεις της χώρας, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, στην επιβίωση αλλά και στην τελική επικράτηση του Έθνους μας.

Σήμερα, παραμένει στις θαλάσσιες επάλξεις, άγρυπνος φρουρός της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας, αποτελώντας τον βασικό συντελεστή της ναυτικής πολεμικής ισχύος, αλλά και τον κύριο εκφραστή της παραδοσιακής ναυτικής ταυτότητας και κουλτούρας του Έλληνα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, έχοντας αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του, με τη διαρκή υποστήριξη και αναβάθμιση των Μονάδων, των συστημάτων και των υποδομών του, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο, ολιστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την προμήθεια σύγχρονων πλοίων και οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής, που θα προσδώσουν μοναδικές ικανότητες στο Πολεμικό μας Ναυτικό τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθιστώντας το κυρίαρχο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα να κυοφορούνται, να προετοιμάζονται, να δρομολογούνται.

Ωστόσο, αδιαφιλονίκητος πολλαπλασιαστής ισχύος για το Πολεμικό μας Ναυτικό αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία το προσωπικό του, οι άνδρες και οι γυναίκες Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, οι Ναύτες και το Πολιτικό Προσωπικό, που αγόγγυστα συνεισφέρουν και καταφέρνουν επιτυχώς να διατηρήσουν το αξιόμαχο του Στόλου σε υψηλό πάντα επίπεδο. Ένα έμψυχο δυναμικό, το οποίο αποδεικνύει σε κάθε του ενέργεια ότι, η ναυτοσύνη και το φιλότιμο αποτελούν διαχρονικά τη μοναδική εκείνη κινητήριο δύναμη, η οποία τίθεται ικανή για την επίτευξη καθημερινών «θαυμάτων» σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι όσο και να προσπαθεί η σημερινή τεχνολογία να επιβάλλει την υπεροχή της, τελικός κριτής της επιτυχίας θα είναι πάντα ο άνθρωπος και η ακατάβλητη θέλησή του για την υπεράσπιση αξιών, αρχών, ιδεωδών.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, με την γνωστή ρήση του Θεμιστοκλή προς τον Σπαρτιάτη Ναύαρχο Ευρυβιάδη, «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα!». Λόγια που ηχούν επίκαιρα και τόσο αληθινά στη σημερινή πραγματικότητα.

Θα έχουμε λοιπόν πάντα γη ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και υπερήφανη, όσο θα έχουμε σύγχρονο και ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, με το βλέμμα του στραμμένο πάντα στο γαλάζιο της Θάλασσάς μας, του Αιγαίου μας, στο γαλάζιο της Σημαίας μας, στο γαλάζιο της Πατρίδας μας.

Χρόνια πολλά σε όλους. Σας ευχαριστώ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι Υπουργοί Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Παναγιώτης Μηταράκης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς, οι Βουλευτές κ.κ. Διονύσιος Χατζηδάκης (Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών), Όλγα Κεφαλογιάννη (Α΄ Αθηνών), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Σπυρίδωνας-Παναγιώτης Λιβανός (Αιτωλοακαρνανίας), Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας), Θεόδωρος Δρίτσας (Α΄ Πειραιώς) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α΄ Αθηνών), ο τέως Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μαρία Γεωργίου, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Αλέξιος Ράπανος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ο επικεφαλής του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Γεώργιος Πεταλωτής καθώς και αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του ΓΕΝ.