13.3 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΟ ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς κήρυξε την έναρξη των εργασιών στην Ημερίδα «Κλιματική...

Ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς κήρυξε την έναρξη των εργασιών στην Ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή και Ένοπλες Δυνάμεις»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς κήρυξε σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ένοπλες Δυνάμεις – Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, στα μέσα, στον εξοπλισμό, στις υποδομές, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων/Προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες».

Στη σημαντική και ταυτόχρονα επίκαιρη δράση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο αμφιθέατρο «Επισμηναγός (ΠΙΤ) Δημήτριος Καμπέρος» του ΓΕΕΘΑ, στο στρατόπεδο Παπάγου, συμμετείχαν ως ομιλητές στελέχη των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και διακεκριμένοι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μου, να παρευρίσκομαι στη σημερινή ημερίδα, μια σημαντική δράση για την Κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες, η οποία οργανώνεται για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μια δράση επίκαιρη και συνάμα αναγκαία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ και υλοποιείται, ακολουθώντας τις αρχές της συνέχειας και της συνέπειας, με τις οποίες πορευόμαστε.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της Κυβερνητικής δέσμευσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ανακήρυξε το 2020, ως έτος «Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος» και ακολούθως εξέδωσε την «Περιβαλλοντική – Ενεργειακή και Πολιτική Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση», μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενσωματώνοντας πρακτικές και μεθόδους εθνικών και διεθνών προτύπων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή και θέτοντας τους άξονες πάνω στους οποίους καλούνται να λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η μετάβαση στην εποχή της ενεργειακής αυτονομίας, προς όφελος του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας, με γνώμονα πάντα για το Υπουργείο μας, την ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και  των υποδομών μας. 

Η όλη προσπάθεια δεν θα ήταν επιτυχημένη χωρίς τη συμβολή της πανεπιστημιακής κοινότητας και την αξιοποίηση της έρευνας και της εμπειρίας που κατέχουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα. Οι δυνατότητες των επιστημόνων και των τεχνικών τους, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη, η οποία συνδυαζόμενη με τις δυνατότητες αντίστοιχων φορέων αλλά και των εξειδικευμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και τις κατάλληλες συνθήκες πρόληψης και αντιμετώπισης των σύγχρονων περιβαλλοντικών και κλιματικών κρίσεων και των συνεπειών τους.

Ευχαριστούμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, τους συμμετέχοντες Καθηγητές και ερευνητές από το ΕΚΠΑ και ειδικά τον κ. Κωνσταντίνο Καρτάλη, για την πολύτιμη συνδρομή του σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς του, αλλά και της ενσωμάτωσης στρατιωτικών πτυχών στην επιστήμη, προς όφελος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της ασφάλειας της χώρας.  

Εξίσου πολύτιμη είναι επίσης η γνώση και η εμπειρία που κατέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς του ΥΠΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία, οι Ανώτατες Σχολές Εκπαίδευσης [Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)] και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης/Διεύθυνση Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης, η οποία ως αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου επί θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, καθορίζει την πολιτική και τους βασικούς άξονες ενεργειών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από τις εν εξελίξει γεωστρατηγικές συνθήκες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ρευστή παγκόσμια οικονομία, απαιτεί από την ηγεσία των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων εγρήγορση, ευελιξία, καινοτομία, προσαρμοστικότητα και την λήψη τολμηρών και στοχευμένων αποφάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα οι συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο μας έχει συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης, απόρροια των οποίων είναι και η σημερινή ημερίδα. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αποτελούν κάποιους από αυτούς τους φορείς, καθόσον υφίσταται πλειάδα άλλων μνημονίων και συνεργασιών που έχουν υπογραφεί σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων.

Σκοπός όλων αυτών των μνημονίων, είναι η αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη συνεργασία σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προς όφελος της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της αναβάθμισης των υποδομών και των μέσων τους. Η εξασφάλιση βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προκλήσεων από φυσικούς κινδύνους ή καταστροφές, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επωφελούς και αγαστής προαναφερθείσας συνεργασίας.

Χαιρετίζω λοιπόν με πολύ ενθουσιασμό την σημερινή ημερίδα και εύχομαι να είναι εποικοδομητική και να αποτελέσει την αφετηρία και άλλων παρόμοιων δράσεων».

Στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο ΑντιπρύτανηςΈρευνας και Δια ΒίουΕκπαίδευσης Καθηγητήςκ. Νικόλαος Βούλγαρης ως εκπρόσωπος του Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Παρόντες ήταν οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑΑντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας,αντιπροσωπείες στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών.