13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟμιλία Τομεάρχη Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στη ΒτΕ για την πρόταση μομφής...

Ομιλία Τομεάρχη Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στη ΒτΕ για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Ομιλία Θοδωρή Δρίτσα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση

επί της προτάσεως  κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

 του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς  Αλέξης Τσίπρας

και οι 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα

με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, αν και θα ήθελα ως τομεάρχης Άμυνας ένα μέρος της ανοχής που δείξατε στον Υπουργό.

Θα ξεκινήσω με δύο σχόλια, δύο επισημάνσεις που τις θεωρώ χρήσιμες και σημαντικές.

Πριν λίγες ώρες έγινε στον Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, το ετήσιο μνημόσυνο για τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τους άλλους δύο ιπτάμενους αξιωματικούς που έπεσαν στα Ίμια. Δεν θα μπω καθόλου, ούτε έχω καμία διάθεση, στην αξιολόγηση αυτής της θλιβερής περιπέτειας. Οφείλουμε, όμως -και νομίζω ότι εκφράζω και όλο το Σώμα, το ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα- τιμή στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών που αυτές τις μέρες είναι η θλιβερή επέτειος της απώλειάς τους.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι χθες το βράδυ, με πολύ μεγάλη ένταση ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από μας, από το ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώσουμε συγνώμη. Θα του απαντήσουμε πληρέστατα. Όμως, με την ιδιότητά μου, στο παρελθόν, του Προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis και επειδή εκτός από τη γνώση της δικογραφίας, γνωρίζω πολύ καλά την άψογη ποιότητα που ως πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειριστήκαμε με λεπτό τρόπο και με πολύ σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας όλα αυτά τα ζητήματα, του λέω ότι δεν έχει δικαίωμα να ζητά αυτό που ζητά, τη συγνώμη.

Μπορούμε -δεν έχουμε το χρόνο τώρα- να πούμε πολλές λεπτομέρειες. Όμως, η σκευωρία δεν ήρθε ποτέ από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, Από αλλού ήρθε και έχει συμμετάσχει και εκείνος σε αυτό εις βάρος και της δικαιοσύνης και δικαστικών λειτουργών και πολλών άλλων.

Προχωρώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, ωραία, δεν αιτιολογείται η πρόταση δυσπιστίας. Όμως, δεν πρέπει να πείτε δυο λόγια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα δρομολογημένο πρόγραμμα και για την αναβάθμιση των F-16 και για την προμήθεια των φρεγατών και για πολλά άλλα και το παγώσατε επί ένα, ενάμιση χρόνο μέχρι να βρείτε τις δικές σας ισορροπίες, ενώ συμφωνούσατε επί της ουσίας και εκεί καταλήξατε; Δεν πρέπει να δώσετε κάποιες εξηγήσεις τώρα -αν ισχύουν- για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Και εμείς, με ανακοίνωσή μας, δώσαμε συγχαρητήρια και στους φαντάρους και στους Ευέλπιδες και στους υπαξιωματικούς και στους αξιωματικούς που επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν και το έκαναν με πολύ μεγάλη ευσυνειδησία και με θυσία και με κόπο. Όμως, αυτό ήταν ό,τι να’ ναι. Λίγοι Ευέλπιδες, λίγοι φαντάροι, όσοι βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Και κρατήθηκαν εκεί και επί πέντε μέρες, όταν είχαν ομαλοποιηθεί τα πράγματα. Πού ήταν η Πολιτική Προστασία, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, η Περιφέρεια, οι άλλες δυνάμεις; Γιατί έπρεπε να παραμείνουν επί πέντε μέρες αυτοί οι άνθρωποι, κατάκοποι;

Επίσης, ισχύει ή δεν ισχύει -δεν θα αναφερθώ επίτηδες- ότι μεγάλο, κεντρικό πολεμικό αεροδρόμιο, όπως και ελικοδρόμιο, αποκλείστηκαν -δεν αφορά την Πολιτική Προστασία- για πολλές, πολλές ώρες; Το νοσοκομείο της πολιτικής αεροπορίας αποκλείστηκε, επίσης, για πολλές ώρες;

Και, τέλος, κάτι που είναι και λίγο για να γελάς και να κλαις: Ισχύει ότι μέσα από το Υπουργείο ήρθε η ειδοποίηση στους ανθρώπους αυτούς, στους φαντάρους, τους Ευέλπιδες κ.λπ. να παρατήσουν το έργο τους την Τρίτη το πρωί και να πάνε στην έξοδο «10», που ήταν τα τηλεοπτικά συνεργεία; Ισχύουν αυτά; Δεν ξέρω. Ψάξτε το.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πολλοί από εσάς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, δυστυχώς, μας είπαν, ευχαριστώ πολύ που κάνατε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί είναι μια γκάφα, αποδεικνύει τι είσαστε κ.λπ.. Μα, σας παρακαλώ! Σε αυτή τη Βουλή το κάθε κόμμα εκπροσωπεί ένα μέρος των Ελλήνων και Ελληνίδων ψηφοφόρων. Εάν μετρήσετε τον αριθμό των ψηφοφόρων που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλα μαζί συμφωνούν και ψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας, αναφερόμαστε σε έναν αριθμό Ελλήνων πολιτών πολύ μεγαλύτερο από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα, ο εκλογικός νόμος δίνει το δικαίωμα να κυβερνήσετε. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Έχετε, όμως, συναίσθηση ότι είστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων; Και όχι μόνο γιατί έγιναν οι εκλογές το 2019, αλλά γιατί και τώρα και δημοσκοπικά που εμείς αμφισβητούμε πάρα πολλά, αλλά εσείς τα αποθεώνετε, η μεγάλη πλειοψηφία -συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας- δυσανασχετεί. Πέρα από την εμπειρία που έχουμε καθημερινά και είναι αδιαμφισβήτητη και αδιάψευστη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν παράλειψη ευθύνης τραγική για την Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, την οποία θα μπορούσατε να μετατρέψετε σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης.

Δεν το κάνατε, γιατί εκεί θα έπρεπε να εκθέσετε πραγματικά το έργο σας.

Εδώ χτυπάτε τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τα 2/3 των ομιλιών σας, λέτε ό,τι θέλετε για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάπου υπερασπίζεστε και το έργο της Κυβέρνησης. Ακόμα και οι Υπουργοί το κάνουν αυτό, ακόμα και οι Υπουργοί! Αυτό δεν δείχνει ότι είσαστε σε άμυνα, ότι είσαστε σε απόγνωση;

Και ξεθάψατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και το Μάτι. Δεν ξέρετε ότι ο ελληνικός πολιτισμός από την κλασική αρχαιότητα συμπεριλαμβάνει και μια πάρα πολύ διδακτική ιστορία για αυτούς που θύμισαν οικεία κακά; Ναι, το Μάτι είναι άγος για όλους και για μας πάρα πολύ. Και όσον αφορά αυτό, πρέπει κάποτε όλοι μας να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο υπαρξιακό ερώτημα «μπορούσαμε να σώσουμε ακόμα και έναν και δεν το καταφέραμε στο Μάτι;».

Όμως, μπορεί να συγκριθεί αυτό με τη διαχείριση της πανδημίας; Και με όλες τις δικαιολογίες είναι πολύ -απόλυτα- συμβατό με τη σημερινή πραγματικότητα που αρνείστε να δεχθείτε το παλλαϊκό ερώτημα γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο να συνεχίσει να κυβερνά αυτή η Κυβέρνηση. Τι έχει να προσφέρει στα κρίσιμα ζητήματα της ακρίβειας, της πανδημίας, της ανεργίας; Λέτε 4%, μα εμείς σε συνθήκες απίστευτες μειώσαμε δέκα μονάδες και εσείς σε αυτές τις τέσσερις μονάδες συμπεριλαμβάνετε και αυτούς που απολύθηκαν λόγω της πανδημίας και επαναπροσλήφθηκαν.

Από αυτή την άποψη, όχι, κυρίες και κύριοι Υπουργοί της πλειοψηφίας και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική σας είναι η πολιτική, η ίδια που οδήγησε τη χώρα στην προηγούμενη δεκαετία στη χρεοκοπία.

Και τότε είχαμε ανάπτυξη και τότε είχαμε εξοπλισμούς και τότε είχαμε πολλά και διάφορα, αλλά όταν δεν είναι δίκαιη η ανάπτυξη, βιώσιμη η ανάπτυξη, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, τότε είναι «έπεα πτερόεντα».

Και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη θέτει το θέμα των εκλογών, γιατί πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός όχι ποιος θα τον κυβερνά, ποια πολιτική θα επιλεγεί για τα σοβαρά, σπουδαία ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ευχαριστώ.