13.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ...

ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

            Την Κυριακή 15Μαΐου 2022 και στο πλαίσιο της κορύφωσης των εκδηλώσεων για την 81η Επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», έλαβε χώρα η Αναπαράστασή της στο Οχυρό Ρούπελ, την οποία παρακολούθησε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κατόπιν πρόσκλησής του από τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Φώτη Δομουχτσίδη.

            Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων «ΡΟΥΠΕΛ» χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ Μακαρίου, Προσκλητήριο Νεκρών,καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ακολούθως,πραγματοποιήθηκε η Αναπαράσταση της Μάχης και της παράδοσης του Οχυρού Ρούπελ, καθώς και παρουσίαση όλων των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την 6η Απριλίου 1941.

            Στον σύντομο χαιρετισμό του προ της Αναπαράστασης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στους Ήρωες του Ρούπελ και των άλλων Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τις «Θερμοπύλες της Μακεδονίας» πολέμησαν για παναθρώπινες αξίες και τα αιώνια ιδανικά της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειαςτης Πατρίδας μας, καθώς και για την Τιμή των Ελληνικών Όπλων την οποία «κράτησαν ψηλά». Τόνισε επίσης ότι ηγενναιότητα, ο ύψιστος ηρωισμός και η αυτοθυσία των Υπερασπιστών των Οχυρών αποτέλεσε αντικείμενο εξύμνησης και θαυμασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των αντιπάλων μας.

            Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ηρωικό Λοχία Δημήτριο Ίτσιο και στους δύο Στρατιώτες του, που με ανυπέρβλητη γενναιότητα καθυστέρησαν σημαντικά την προέλαση του εισβολέα υποχρεώνοντάς τον σε βαρύ τίμημα, καθώς και στον θρυλικό Διοικητή του Ρούπελ Ταγματάρχη Δουράτσο ο οποίος στις εκκλήσεις για παράδοση αντέταξε το ιστορικό «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται». Στην βάση αυτής της ιερής παρακαταθήκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων«κρατά σήμερα σφιχτά την ιστορική σκυτάλη των γενναίων προγόνων του»,υπερασπιζόμενο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας,διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.

            Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς και τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Φώτη Δομουχτσίδη για την συμβολή τους στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, που διαφυλάσσουν την ιστορική μνήμη και συγκινούν,διδάσκοντας τις νεότερες γενιές.

            Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέλαβε τα κειμήλια του ηρωικού Διοικητή του 3ου Λόχου «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» του Οχυρού ΡΟΥΠΕΛ Υπολοχαγού Φώτιου Ζαχαριάδη από τρείς γενεές απογόνων του (τον υιό του Στέλιο Ζαχαριάδη, τον εγγονό του Περικλή Χριστοφιλόπουλο, και τον δισέγγονό του Νίκο Χριστοφιλόπουλο), τα οποία θα εκτίθενται και θα κοσμούν εφεξής το Στρατιωτικό Μουσείο του Οχυρού,διατηρώντας μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια ζωντανή την ιερή μνήμη της ιστορικής Μάχης των Οχυρών.