13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟμιλία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σχολή Εθνικής Άμυνας

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σχολή Εθνικής Άμυνας

Την Τρίτη 04 Απριλίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφτηκε την Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), όπου και πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές της για ζητήματα που αφορούν στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας, στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στις  διαφαινόμενες προοπτικές που αναδύονται στο σύγχρονο διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον.

                        Κατά την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα και στην ρευστότητα του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, καθώς και στην διεθνώς αναγνωρισμένη γεωπολιτική αξία της Χώρας μας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Επισήμανε επίσης την νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ευρώπη, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία μετά από την Ρωσική εισβολή.

                        Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και την διαρκή συμβολή τους στις προσπάθειες της Χώρας μας για την προώθηση και εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, με κύριο γνώμονα τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην εργώδη προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ για την διασφάλιση και ενίσχυση των υφιστάμενων στρατιωτικών αμυντικών συνεργασιών της Χώρας μας, όπως και για την δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων με φίλους, εταίρους και συμμάχους τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές και Συμμαχικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε την διαρκώς αναβαθμιζόμενη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με τις Χώρες του Αραβικού κόσμου, και ειδικά με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Σαουδική Αραβία, αλλά και την στενή διμερή συνεργασία με το Ισραήλ.

Επισήμανε επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αεροπορική αστυνόμευση (Air Policing) του Εναέριου Χώρου του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας που έχουμε αναλάβει από κοινού με την Ιταλία και την αποκλειστική αεροπορική αστυνόμευση του Εναέριου Χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Χώρα μας.

                        Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αμυντική συνεργασία και στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [MutualDefence Cooperation Agreement (MDCA)], καθώς και στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας.

Αναφέρθηκε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της Χώρας μας με την Γαλλία, οι οποίες υλοποιήθηκαν με την υπογραφή των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε συνέχεια της εφαρμογής της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων των 2 Χωρών.

                        Επισήμανε το πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

                        Τόνισε την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων με μέσα και προσωπικό στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ) και επισήμανε την διευρυμένη συνεισφορά των πιστοποιημένων από το ΝΑΤΟ Εκπαιδευτικών Κέντρων που φιλοξενούνται στην Χώρα μας (ΠΒΚ, ΚΕΝΑΠ, ΠΚΕΕΥΕ), όπως και την πρόσφατη ίδρυση του νέου Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» στην Κρήτη, τα οποία με την υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευσή τους προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σε φίλους, συμμάχους και εταίρους μας.

                        Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εκπόνηση της Νέας Δομής Δυνάμεων 2020 – 2034, που έγινε από το ΓΕΕΘΑ, η οποία εξασφαλίζει την προαγωγή της διακλαδικότητας, τον εκσυγχρονισμό των Δομών Διοίκησης και Ελέγχου και την βελτίωση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστώντας το έργο τους πιο αποτελεσματικό. Τόνισε, ότι η Δομή Δυνάμεων 2020-2034, εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ τον Απρίλιο του 2021 έχει ήδη αποφέρει νέα οπλικά συστήματα όπως τα υπερσύγχρονα Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE, τα αναβαθμισμένα Μαχητικά Α/Φ F-16 VIPER και την πρώτη Ελληνική Φρεγάτα (Φ/Γ) BELHARRA που ήδη ναυπηγείται.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στην ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ως ένα σημαντικό συστατικό της Νέας Δομής Δυνάμεων, μέσω της οποίας επιτεύχθηκε η αναδιοργάνωση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε Εθνικό και Συμμαχικό πλαίσιο, γεγονός που σηματοδοτεί την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής.

Στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην διαρκή προσπάθεια αντιμετώπισης τόσο των κοινωνικών προβλημάτων των Στελεχών, όσο και θεμάτων διοικητικής και υπηρεσιακής φύσης που ανακύπτουν. Επίσης, εστιάζοντας στο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε ότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, οικοδομώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και αποδοχής από τους συμπολίτες μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με 15.580 νέα στελέχη, σε βάθος πενταετίας, συμπεριλαμβανομένων των Μαθητών Παραγωγικών Σχολών, καθώς και των θεσμών των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Τόνισε επίσης την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ταχεία υλοποίηση των ήδη εγκεκριμένων και την δρομολόγηση των επιπλέον απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων, για την εξασφάλιση της αποτροπής και της αποτελεσματικής άμυνας της Χώρας μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

                        Τέλος κάλεσε τους Σπουδαστές, με την επικείμενη αποφοίτησή τους από την ΣΕΘΑ, να επιδεικνύουν ζήλο και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες στη βάση της αποστολής τους, προτρέποντας τους να αναλάβουν ο καθένας ξεχωριστά την ευθύνη που τους αναλογεί με γνώμονα την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.