13.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΟΣΟΣ ΔΥΤΩΝ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΝΟΣΟΣ ΔΥΤΩΝ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χίου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.), δια της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) ζητά την προμήθεια και λειτουργία θαλάμου αποσυμπίεσης, για να μπορεί να αντιμετωπίζεται στη νήσο Χίο η νόσος των δυτών, εφόσον τούτη εκδηλωθεί στους δύτες στρατιωτικούς, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.

Διαβάστε τα σχετικά έγγραφα:

ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 616 Πίνακας αποδεκτών Αθήνα, 05 Μαΐου 2021

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Νόσος των Δυτών – Ασφάλεια Προσωπικού

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 21/23.4.2021 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.

1. Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χίου (ΕΣΠΕΕΧ), με το οποίο μεταφέρεται το πρόβλημα και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δύτες στρατιωτικοί στη νήσο Χίο από την έλλειψη θαλάμου αποσυμπίεσης και προτείνει την προμήθεια τέτοιου θαλάμου και τη λειτουργία του στο Γενικό Νοσοκομείου Χίου.

2. Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία, παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και τις κατάλληλες τις ενέργειές σας.

3. Οι κ.κ. βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800Ο Γεν. Γραμματέας Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

Πίνακας αποδεκτών

Αποδέκτες για ενέργεια

ΥΦΕΘΑ

Υπουργείο Υγείας (υπόψη κου Υπουργού)

Αποδέκτες για πληροφορία

ΥΕΘΑ

Βουλευτές της ΒτΕ

ΓΔΟΣΥ/Δντής

Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ

Π.Ο.Ε.Σ.

Περιφερειακές ενώσεις – μέλη μας (για ενημέρωση των μελών τους)

Περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών (για ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί συντάκτες

Γενικό Νοσοκομείο Χίου (δια της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.) ……………….

ΠΡΟΣ : – Π.Ο.Ε.Σ. Αρ. πρωτ. 21 – Βουλευτές Χίου Χίος, 23 Απριλίου 2021

– Δήμος Χίου

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

ΚΟΙΝ : Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χίου

ΘΕΜΑ : Ασφάλεια Προσωπικού

1. Η νόσος των δυτών είναι μια μόνιμη απειλή για αυτούς που ασχολούνται με τις καταδύσεις είτε για επαγγελματικούς λόγους , είτε για διασκέδαση. Ιδιαίτερα οι ερασιτέχνες δύτες εκτίθενται στον κίνδυνο της νόσου από αμέλεια αλλά και από άγνοια. Η νόσος δυτών οφείλεται στην παρουσία φυσαλίδων στους ιστούς του σώματος, από αδρανές αέριο που έχει διαλυθεί κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης. Ένα αέριο όταν διαλύεται στα υγρά και τους ιστούς του σώματος λαμβάνει αέρια μορφή.

2. Θεραπεία εκλογής για τη Νόσο εξ Αποσυμπίεσης και την Αρτηριακή Εμβολή Αερίου είναι η επαναπίεση σε ειδικό Θάλαμο Αποσυμπίεσης. Η επαναπίεση ελαττώνει το μέγεθος των φυσαλίδων ενώ το Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΥΒΟ) συμβάλλει σε ταχεία αποβολή του αδρανούς αερίου, αποκατάσταση της οξυγόνωσης των ιστών και ελάττωση του ιστικού οιδήματος. Η μεταφορά δύτη – ασθενούς για θεραπεία στο Θάλαμο Αποσυμπίεσης πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατό, χωρίς καθυστέρηση, εκτός αν αυτό απαιτείται για την ασφαλή μεταφορά του ασθενούς. Η μεταφορά ασθενών δυτών μέσω ΕΚΑΒ λαμβάνει όλα αυτά υπόψη, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της μεταφοράς πάσχοντος από Νόσο (αερομεταφορά με Α/Φ με συμπιεσμένη καμπίνα ή με Ε/Π σε υψόμετρο κάτω των 300 μέτρων). Η θεραπεία στο Θάλαμο Αποσυμπίεσης περιλαμβάνει την επαναπίεση και ανάλογα με τον ασθενή και την αντίδραση, σταδιακή ελάττωση μέχρι κάποιο «βάθος» όπου ξεκινάει η εισπνοή 100% οξυγόνου με ειδική μάσκα (= Υπερβαρικό Οξυγόνο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαρχής χορηγείται Υπερβαρικό Οξυγόνο. Η διάρκεια και το «βάθος» της θεραπείας είναι εξατομικευμένα. Μετά την πρώτη θεραπεία και ανάλογα με τη βαρύτητα της Νόσου, μπορεί τα συμπτώματα να μην υποχωρήσουν εντελώς και κατά κανόνα γίνονται επαναληπτικές θεραπείες μέσα στις επόμενες ημέρες.

3. Η Χίος κατατάσσεται ως ένας από τους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς καταδυτικού τουρισμού παγκοσμίως, επίσης διαθέτει καταδυτικό κέντρο και παρόλα αυτά δεν διαθέτει στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου Θάλαμο Αποσυμπίεσης. Για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης ο δύτης μεταφέρεται με αερομεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου που διαθέτει Θάλαμο αποσυμπίεσης.

4. Η Ένωσή μας προσφάτως έγινε κοινωνός έντονου προβληματισμού και ανησυχίας των συναδέλφων που ασχολούνται λόγω φύσεως επαγγέλματος με τις καταδύσεις, καθώς ούτε στον σχηματισμό αλλά ούτε στο νησί υπάρχει θάλαμος αποσυμπίεσης, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του προσωπικού.

5. Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να προλάβουμε ανθρώπινες απώλειες που ενδέχεται να εκδηλωθούν είτε στο προσωπικό των ΕΔ είτε σε πολίτες της Χίου, η Ένωσή μας προτείνει την προμήθεια θαλάμου αποσυμπίεσης στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ώστε ο δύτης (συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού) να μη χάσει πολύτιμο χρόνο.

6. Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Κουτσουράδης ΕΠΟΠ Επχίας (ΠΖ) 6975593281Ο Γεν. Γραμματέας Θεοφάνης Μαρτίνης Ανθστης (ΤΧ) 6981570983

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]