13.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Νέες ανάγκες στον Στρατιωτικό συνδικαλισμό!

Νέες ανάγκες στον Στρατιωτικό συνδικαλισμό!

Η δομή και λειτουργία των ενώσεων και των ομοσπονδιών στις Ένοπλες δυνάμεις προηγείται της εφαρμογής του νέου μισθολογίου που κατατάσσει τα στελέχη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ αμετάκλητα στην Γ μισθολογική κατηγορία. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέες ανάγκες στον Στρατιωτικό συνδικαλισμό.

Οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ με την ένταξή τους στην Γ μισθολογική κατηγορία θα αποτελούν και νομικά πλέον την πιο αδικημένη κατηγορία στρατιωτικών!

Μια κατηγορία που θα βρεθεί οριστικά χαμηλότερα από κάθε συνάδελφο στον Ελληνικό στρατό καθώς οι εθελοντές υπαξκοί του ΝΔ 445/74 και εθελόντριες του Ν. 705/77, προάγονται σε αξκούς μέχρι το βαθμό Ταγματάρχη με όσα αυτό συνεπάγεται στους μισθούς και στα όσα δικαιούνται βάση των βαθμών που φέρουν! Κι όμως ταυτόχρονα μια κατηγορία στελεχών που σε μεγάλο βαθμό κατέχουν στοχευόμενη και εξειδικευμένη εκπαίδευση, τίτλους σπουδών, ακαδημαϊκά και μορφωτικά προσόντα ανωτέρα κάποιες φορές των συνάδελφων των παραγωγικών σχολών!

Μιλάμε για συνάδελφους ΕΜΘ που παρά τα προσόντα τους επί δεκαετίες έμειναν χαμηλά στην ιεραρχία και δεν προήχθησαν όχι λόγω κάποιας δυσμενούς κρίσης σε βάρος τους, αλλά γιατί δεν είχαν καν την ευκαιρία να προαχθούν λόγω των νόμων και των εγκυκλίων που δεν τους το επιτρέπουν! Παρόλο που πολλοί εξ αυτών έχουν πτυχία ΑΕΙ -ΤΕΙ και μεταπτυχιακά αλλά και πτυχία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλα συμπεριλαμβανόμενα στο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων!

Αναφερόμαστε σε στελέχη με εξειδικευμένη εκπαίδευση που υπηρετούν τόσο στις ακριτικές μονάδες και τα νησιά μας, στις ειδικές δυνάμεις, ιπτάμενοι τεχνικοί, εκπαιδευτές, σε εργοστάσια και σε συνεργεία αλλά και σε επιτελεία, στρατηγεία και θέσεις ευθύνης ακόμη και στο ΝΑΤΟ ή σε πρεσβείες. Κι όμως όλοι οι ΕΜΘ από το 1985 προάχθηκαν μόνο κατά αρχαιότητα.

Στην επίλυση αυτής της θεμελιώδους αδικίας στην βαθμολογική εξέλιξη δοθήκαν εδώ και δεκαετίες πολλοί αγώνες και προσπάθεια, με οικονομικό κόστος, με προσωπικές και ομαδικές αγωγές χιλιάδων συνάδελφων μας! Ακόμη κι αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αξιολογότατοι συνάδελφοί μας βρίσκονται  πάλι σε δικαστικές αίθουσες για να κερδίσουν το αυτονόητο δικαίωμα της αναγνώρισης της αξίας και των προσόντων τους.

Δεν είναι θέμα κάποιας ματαιοδοξίας, όμως η εφαρμογή του Νόμου 4472/2017 (νέο μισθολόγιο στις ΕΔ), δημιούργησε μισθολογικά στεγανά μεταξύ των μισθολογικών κατηγοριών! Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ βάση της οποίας κατηγοριοποιήθηκαν τα στελέχη σε μισθολογικές κατηγορίες δημιουργεί μόνιμα μισθολογικά στεγανά, απολύτως απροσπέλαστα για τους ΕΜΘ και τους ΕΠΟΠ ανεξαρτήτως της αξίας και των προσόντων τους!

Βάση αυτού του νόμου κανένα στέλεχος ΕΜΘ ή ΕΠΟΠ της Γ’ μισθολογικής κατηγορίας με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να μπει στην Α΄ Μισθολογική κατηγορία ακόμη κι αν γίνει αξιωματικός! Μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι όσοι μεταταχτούν στην Β μισθολογική Κατηγορία εάν και εφόσον υπάρξουν κενές θέσεις και αν επιλεγούν!

Η επίλυση αυτής της θεμελιώδους αδικίας στην βαθμολογική εξέλιξη η όποια επηρεάζει και την μισθολογική αλλά και το σύνολο της υπηρεσιακής και οικογενειακής ζωής των συναδέλφων, έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα των ΕΜΘ και των ΕΠΟΠ από κάθε θέση που βρίσκονται στον στρατιωτικό συνδικαλισμό. Άλλωστε είμαστε η πιο πολυπληθής ομάδα!

Όμως η μη επίλυσή του έφερε και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που κατατάσσει τα στελέχη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ αμετάκλητα στην Γ μισθολογική κατηγορία, χωρίς μισθολογική εξέλιξη, καθολικά και μόνιμα αποκλεισμένους από την Β και από την Α! Η εξέλιξη αυτή καθιστά παρωχημένη και αναποτελεσματική την υπάρχουσα δομή του Στρατιωτικού Συνδικαλισμού και δημιουργεί νέες ανάγκες!

Η εμπλοκή μου στην όλη προσπάθεια του σωματείου των ΕΜΘ είναι εκ των ουκ άνευ! Όπου μου ζητηθεί και οπού χρειαστεί στην υπηρεσία συναδέλφων.

Καλώ και όλους τους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ να εμπλακούν ώστε με την δημιουργία ενός πολυπληθούς ζωντανού σωματείου να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση συναδελφικά και αγωνιστικά

Γιάννης Παπαϊωάννου.

ΕΜΘ Ανθστης (ΤΘ)