13.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΝέα συμφωνία από ΤΗΕΟΝ και HENSOLDT με OCCAR για όργανα νυχτερινής όρασης...

Νέα συμφωνία από ΤΗΕΟΝ και HENSOLDT με OCCAR για όργανα νυχτερινής όρασης για τις Γερμανικές & Βέλγικες ΕΔ

ΤΗΕΟΝ και HENSOLDT υπογράφουν 2η τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης

με τον OCCAR για επιπλέον όργανα νυχτερινής όρασης

για τις Γερμανικές & Βέλγικες Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ευρωπαϊκός διακυβερνητικός οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό OCCAR υπέγραψε στις 26 Ιανουαρίου στη Βόννη, 2η  τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης  για όργανα νυχτερινής όρασης για λογαριασμό του Βελγίου και της Γερμανίας με την κοινοπραξία HENSOLDTOptronicsGmbH και THEONSENSORS.

Φωτογραφία: OCCAR-EA Director Joachim Sucker, ΤΗΕΟΝ-Πρόεδρος Christian Hadjiminas, HENSOLDT Head of Legal Operations Bjoern
Januoschek και HENSOLDT Head of HR Thilo Fronz κατά τη διάρκεια υπογραφής της συμφωνίας

Η νέα αυτή δεύτερη τροποποίηση περιλαμβάνει 3.500όργανα νυχτερινής όρασης για το Βέλγιο καθώς και 16.041όργανα νυχτερινής όρασης και 8.423 συστήματα στήριξης επί κεφαλής για τη Γερμανία – τα δύο τελευταία εκκρεμούν εν αναμονή της έγκρισης από το γερμανικό κοινοβούλιο, την οποία η κοινοπραξία αναμένει να λάβει στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024. Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για έως και 25.000 επιπλέον όργανα νυχτερινής όρασης για έκαστη χώρα (Βέλγιο και Γερμανία). Έτσι, και τα δύο συμμετέχοντα κράτη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πρόσθετες ποσότητες χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

ΟΚρίστιανΧατζημηνάς, Ιδρυτής και CEOTHEONGROUPπρόσθεσε: «Η δεύτερη αυτή τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας και του Βελγίου στην ανώτερη ποιότητα των οργάνων νυχτερινής όρασης της ΤΗΕΟΝ και στην επαγγελματική και αξιόπιστη εκτέλεση των παραδόσεων της Κοινοπραξίας ΤΗΕΟΝ – HENSOLDT. Η πρόοδος του προγράμματος με ένα τόσο απαιτητικό και φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα είναι εκπληκτική και σίγουρα αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των εταίρων».

Τον Ιούλιο του 2022 υπογράφηκε από τον OCCAR η πρώτη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, που ενεργοποιούσε τη δυνατότητα επέκτασης της προμήθειας για επιπλέον 20.000 όργανα νυχτερινής όρασης MIKRON προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις,ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης λόγω της αλλαγής της γεωπολιτικής κατάστασης.

Η συνολική ποσότητα των 29.550 NVGs που προκύπτει από τη βασική σύμβαση και την πρώτη τροποποίηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2024. Η βασική σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί από τον OCCAR τον Ιούλιο του 2021 περιελάμβανε 4.500 όργανα νυχτερινής όρασης για το Βέλγιο και 5.000 για τη Γερμανία. Η σύμβαση αυτή έχει ήδη εκπληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι υπό το φως της υπογραφής της βασικής σύμβασης, η HENSOLDTOptronicsGmbH και η THEONSENSORS έχουν ιδρύσει από τον Ιούνιο του 2022 κοινοπραξία με την επωνυμία HENSOLDT THEON NightVision GmbH στο Wetzlar της Γερμανίας. Με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Αθήνα στο Wetzlar, η παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτατα. Η συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα των κεντρικών γραφείων της THEON στην Αθήνα και της Κοινοπραξίας στο Wetzlar διευκολύνει και επιταχύνει την παραγωγή μεγάλης κλίμακας, γεγονός ζωτικής σημασίας για την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία: όργανο νυχτερινής όρασης MIKRON

Toπροϊόν που επιλέχθηκε είναι το δίκυαλο MIKRON,που αποτελεί μέρος της δημοφιλούς οικογένειας οργάνων νυχτερινής όρασης NYX της ΤΗΕΟΝ. Χρησιμοποιώντας δύο λυχνίες ενίσχυσης φωτός 16 mm και ενσωματωμένο υπέρυθρο φωτισμό, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χέρι ή στο κράνος. Και τα δύο οπτικά κανάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά ή μαζί, καθώς επίσης μπορούν να αναδιπλωθούν προς τα πάνω ή στο πλάι. Το MIKRON τροφοδοτείται από μία μόνο μπαταρία τύπου ΑΑ, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει με εξωτερική μπαταριοθήκη εάν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος λειτουργίας.

Η ενίσχυση της ικανότητας νυχτερινής όρασης και για τα δύο κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι κρίσιμη για την παροχή προηγμένου εξοπλισμού για τους στρατιώτες πεζικού, αλεξιπτωτιστές, ειδικών δυνάμεων, καθώς και για τους οδηγούς στρατιωτικών οχημάτων. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού για εκτέλεση αποστολών τη νύχτα.

Σχετικά με τον OCCAR

Ο OCCAR (OrganisationConjointedeCoopérationenmatièred’Armement / Οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία στον τομέα των Εξοπλισμών) είναι ένας διεθνής οργανισμός του οποίου η βασική δραστηριότητα είναι η διαχείριση των συνεργατικών προγραμμάτων αμυντικού εξοπλισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο οργανισμός ιδρύθηκε με τη Σύμβαση OCCAR, η οποία ισοδυναμεί με διεθνή συνθήκη. Τα σηµερινά κράτη µέλη του OCCAR είναι τα εξής: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.www.occar.int

Σχετικά με τη THEON

Η THEONINTERNATIONALPLCείναιη μητρική εταιρία του διεθνούς ομίλου ΤΗΕΟΝ πουείναι κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια με παγκόσμιο αποτύπωμα. Ο Όμιλος ΤΗΕΟΝ ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 1997 από την Ελλάδα, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο. Ο Όμιλος ΤΗΕΟΝ έχει θυγατρικές εταιρίες και γραφεία στην Αθήνα, στο Kempen (Γερμανία), στο Άρλινγκτον (Η.Π.Α.), στο Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ), στο Ντουμπάι (ΗΑΕ), στο Ζουγκ (Ελβετία), στην Κοπεγχάγη (Δανία) και στη Σιγκαπούρη, και διατηρεί δραστηριότητες στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία), σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις παραγωγής σε Αθήνα και συμπαραγωγής στο Wetzlar (Γερμανία) και Plymouth (ΗΠΑ). Μέσα από αυτό το δίκτυο εταιριών, γραφείων και εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο, ο Όμιλος THEON διαθέτει περισσότερα από 150.000 συστήματα σε υπηρεσία με Ένοπλες και Ειδικές Δυνάμεις σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο.www.theon.com

Σχετικά με την HENSOLDT

Η HENSOLDT είναι μια κορυφαία εταιρία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με παγκόσμια εμβέλεια. Με έδρα το Taufkirchen κοντά στο Μόναχο, η εταιρία αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις αισθητήρων για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια. Ως ηγέτης της τεχνολογίας, η HENSOLDT προωθεί την ανάπτυξη των αμυντικών ηλεκτρονικών και οπτικών συστημάτων, διευρύνοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της με βάση καινοτόμες προσεγγίσεις στη διαχείριση δεδομένων, τη ρομποτική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με περισσότερους από 6.500 εργαζόμενους, η HENSOLDT πέτυχε κύκλο εργασιών 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Η HENSOLDT είναι εισηγμένη στο MDAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. www.hensoldt.net