Μπαραλιάκος (ΝΔ) – Ακούστε την Π.Ο.Ε.Σ. – υπάρχει έντονη ανησυχία στους ΕΠ.ΟΠ. – μην τους εγκαταλείψετε

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα, 17-07-2020

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιωτόπουλο Νικόλαο

ΘΕΜΑ: Συνταξιοδοτικά Θέματα Επαγγελματιών Οπλιτών

Κύριε Υπουργέ,

Με μια σειρά παρεμβάσεών της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) έχει αναδείξει την ανάγκη ρύθμισης και εξορθολογισμού του καθεστώτος αποστράτευσης και συνταξιοδότησης των στρατιωτικών του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ).

Ειδικότερα επικρατεί η εύλογη ανησυχία στις τάξεις των Επαγγελματιών Οπλιτών οι οποίοι εντός της επόμενης τριετίας προβλέπεται να καταληφθούν από τα όρια ηλικίας του βαθμού τους, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας, με συνέπεια την άμεση αποστρατεία τους και την απόληψη σύνταξης η οποία αντιστοιχεί στα χρόνια ενεργού υπηρεσίας που κατά περίπτωση ενδέχεται να είναι ανεπαρκή.

Παρόμοιο ζήτημα έκδοσης εγκυκλίων αποστρατείας κατά τον χρόνο κατάληψης του ορίου ηλικίας τους παρουσιάστηκε και για τους στρατιωτικούς του θεσμού των Εθελοντών Μακράς Διάρκειας (ΕΜΘ), το οποίο εν τέλει ρυθμίστηκε με το άρθρο 5 του ν. 4609/2019 (ΦΕΚ Α’ 67, «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις») και έδωσε διέξοδο στην πρόωρη αποστρατεία αυτών των στελεχών.

Καθίσταται πρόδηλο και πρόσφορο όπως ρυθμιστεί κατά τρόπο ανάλογο με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση και το ζήτημα των στελεχών του θεσμού των ΕΠ.ΟΠ προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης αλλά και προκειμένου να εκλείψει η εύλογη ανησυχία των συγκεκριμένων στρατιωτικών, οι οποίοι επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Άλλωστε, η διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία αναγνωρίζει την ευαισθησία και την διαρκή και άοκνη επαγρύπνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ζητήματα μέριμνας προσωπικού, το οποίο αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος του στρατεύματός μας.

Με εκτίμηση,

ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

ΒΟΥΕΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΗΓΗ: https://www.poes.gr