13.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜισθοδοσία αποστρατείας στρατιωτικών

Μισθοδοσία αποστρατείας στρατιωτικών

Σκοτώνουν τα αλογα όταν γεράσουν; Το ερώτημα είναι ηθικό. Φαίνεται ότι στις ΕΔ, η Ηγεσία τα σκοτώνει. Με το εγγραφό της η ΠΟΕΣ αναδεικνύει την αδιαφορία της Ηγεσίας ακόμα και στην αποστρατεία, όπου τα στελέχη καλούνται να περάσουν τους μήνες μέχρι την έκδοση της σύνταξης με ποσά κάτω των 100 ευρώ. Η πρόταση που προτείνει η ΠΟΕΣ είναι απλή και βασίζεται σε δύο άξονες: πρώτον στην πλήρη καταβολή του τελευταίου μηνός και δεύτερον, στην επαναφορά του πλαισίου της καταβολής των τρίμηνων αποδοχών.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Μισθοδοσία Αποστρατείας Στρατιωτικών)

ΣΧΕΤ.:  α.   ΝΔ 1400/1973 (ΦΕΚ Α΄ 114, «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»)

β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 029/2024 έγγραφό μας        

              Κύριε Υπουργέ.

Η Ομοσπονδία μας διαρκώς αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά θέματα της καθημερινότητας των στρατιωτικών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι οικονομικής φύσεως. Εξάλλου μόλις πρόσφατα τα καταγράψαμε όλα σε ένα έγγραφο, προκειμένου να τεκμηριώσουμε τους λόγους για τους οποίους παραιτούνται οι στρατιωτικοί.

Το τελευταίο διάστημα λαμβάναμε διαρκώς παράπονα στελεχών των οποίων η σταδιοδρομία κρίθηκε ευδοκίμως τερματίσασσα, των οποίων οι οικογένειες υποχρεώθηκαν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με μισθούς που δεν ξεπέρασαν τα 100 €, κάτι που έχει δημοσιευθεί και σε σχετική αρθρογραφία.

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Το διαχρονικό ηθικό ερώτημα παραμένει. Ένας στρατιωτικός «τιμωρείται» επί 35 χρόνια με τακτικές μετακινήσεις συνήθως μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, με πρόσθετα έξοδα για κάθε πιθανή αιτία, με υποχρεωτική κάλυψη εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, με υποχρεωτική συμμετοχή σε δραστηριότητες για κάλυψη αναγκών τρίτων. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι οποίες διαρκώς επιβεβαιώνονται από ένα διαρκές «δεν έχω» της Πολιτείας. Μιας Πολιτείας που ποτέ δεν έχει, μόνο για τους στρατιωτικούς, όπως έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη. Ακόμα σοβαρότερα, μιας Πολιτείας που δίνει μόνο εφόσον έχει προγραμματίσει ήδη πως θα τα πάρει πίσω.

Η τελευταία φορά που οι στρατιωτικοί θυμούνται την Πολιτεία να «είχε» γι’αυτούς, ήταν πριν τα Χριστούγεννα του 2018 με την εφάπαξ επιστροφή του 50% των αναδρομικών, όπου ακόμα κι αυτά τα χρήματα αρχικώς για αλλού προορίζονταν, αλλά δόθηκαν στους στρατιωτικούς κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του τότε ΥΕΘΑ, Π. Καμμένου και έγκριση του τότε οικονομικού επιτελείου της (τότε) Κυβέρνησης, η οποία δικαίωσε πλήρως τις ενέργειες της Ομοσπονδίας μας.

Δυστυχώς, ακόμα και την ύστατη (σταδιοδρομικά) στιγμή, αυτή της αποστρατείας του στελέχους, η Πολιτεία έχει επιλέξει να συμπεριφερθεί ανάλγητα, μη τυχόν και αφήσει κάποια θετική ανάμνηση. Εν προκειμένω, θυμάται ότι ο μισθός των στρατιωτικών προπληρώνεται και ως εκ τούτου εκκαθαρίζεται με την τελευταία μισθοδοσία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται κυριολεκτικά σε φιλοδώρημα. Πόσο ειρωνικό ακούγεται ότι τα λιγότερα από 100 € καταβλήθηκαν σε μια περίοδο που παλαιότερα καταβαλλόταν κοντά με το μισθό το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο δεν έχουμε καταλάβει γιατί δεν έχει επανέλθει μετά από τόσες διεθνείς αναγνωρίσεις των «επιτυχιών» της ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο οι διαμαρτυρίες δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τις εξοντωτικά γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα «χαρτιά» για τη συνταξιοδότηση μπορούν να υποβληθούν μόνο μετά την παραλαβή της αστυνομικής ταυτότητας, η έκδοση της οποίας γίνεται μετά τη διαγραφή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει από αρκετές μέρες (επιπρόσθετα, λόγω και των εορταστικών αργιών) έως και αρκετές εβδομάδες εφόσον απαιτείται να κλειστεί ραντεβού. Αν όλα πάνε καλά και τα δικαιολογητικά δεν κολλήσουν κάπου, το πιο ευνοϊκό σενάριο θέλει τη σύνταξη να μπορεί να εκδοθεί, μετά από δύο μήνες από την υποβολή του αιτήματος.

Αυτούς τους (δύο έως τέσσερις, αν όχι και παραπάνω) μήνες, το στέλεχος καλείται να τους περάσει με τα λιγότερα από 100 € που καταβλήθηκαν στην τελευταία μισθοδοσία. Για το διάστημα αυτό η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται καν για τις υποχρεώσεις των οικογενειών των στρατιωτικών (πχ αν έχουν δάνειο, ή αν σπουδάζουν τα παιδιά τους). Όπως δεν ενδιαφέρεται αν υπάρχει δεύτερο εισόδημα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει τη μακρά παράδοση της αδιαφορίας που βίωναν τα στελέχη επί 35 χρόνια, υπενθυμίζοντάς τους ότι το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και μετά.

              Κύριε Υπουργέ.

Οι στρατιωτικοί δεν είναι άλογα. Είναι Έλληνες πολίτες που θυσίασαν πολλά για την Πατρίδα, ακόμα και θεμελιώδη Δικαιώματά τους. Μην τους «σκοτώνετε» με την αποστρατεία τους. Απαιτείται μια απολύτως λογική διπλή ρύθμιση για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των στρατιωτικών, δηλαδή:

              α.   Αφενός να καταβάλλεται πλήρης ο τελευταίος μισθός, εφόσον η ημερομηνία διαγραφής γίνεται εντός του (οικονομικού) μηνός.

              β.   Αφετέρου η επαναφορά (ενεργοποίηση) του προγενέστερου πλαισίου της προκαταβολής τρίμηνων αποδοχών [άρθρο 57 του ΠΔ 169/2007 (ΚΠΣΣ, Α΄ 235)], μέχρι την έκδοση της σύνταξης, ποσόν που θα συμψηφιστεί ούτως ή άλλως με τα δικαιούμενα.

Κατόπιν των ανωτέρω για τη συνολική θεραπεία του ανωτέρω προβλήματος προτείνουμε την κάτωθι τροποποίηση:

Άρθρο 24

Διαγραφή αποστρατευόμενων

Τροποποίηση άρθρου 36 ν.δ. 1400/1973

Στο άρθρο 36 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) τροποποιείται η παρ. 1 ως προς τον χρόνο διαγραφής και διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 36 Διαγραφή αποστρατευόμενων

  1. Οι αξιωματικοί, που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους και με πλήρη μισθό του τρέχοντος μηνός. Οι διατάξεις άρθρου 57 του ΚΠΣΣ (ΠΔ 169/2007 (Α΄ 235) ισχύουν κανονικά.
  2. Το χρονικό διάστημα της παρ. 1 θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αξιωματικών.
  3. Ειδικά αυτοί που αποστρατεύονται λόγω ορίου ηλικίας διαγράφονται από τη δύναμη των εν ενεργεία στελεχών την ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.
  4. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ημερομηνία διαγραφής δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας, εκτός εάν είναι η ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.
  5. Το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά και για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς.».

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.