13.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκης: Είμαστε σε επιφυλακή - Τα μέτρα του ΓΕΕΘΑ

Μητσοτάκης: Είμαστε σε επιφυλακή – Τα μέτρα του ΓΕΕΘΑ

Του Ηλία Προύφα

Με τη φράση οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και όλοι βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ξεκίνησε την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη μάχη με τις φωτιές, όπου και υπογράμμισε ότι βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι μπροστά μας «έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες», επισημαίνοντας τις επιτυχημένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 20.000 ανθρώπων στην Ρόδο.

Στην συνέχεια, επισήμανε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένονται δύσκολες και ”θα παραμείνουμε σε επιφυλακή”, επισημαίνοντας ότι μαγικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν υπάρχουν, όμως η «συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες».

Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά:

Καλημέρα σας, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή τη δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει, δυστυχώς, η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μία δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των πολλών περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου, είναι μία δοκιμασία προφανώς για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μία μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Όπως είπα και χθες στη Βουλή, σε μία -πιστεύω- διαφωτιστική συζήτηση για όποιον την παρακολούθησε, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.

Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια, γι’ αυτό και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων μας, την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα μας κάνει σε λίγο μία παρουσίαση, όχι τόσο της σημερινής εικόνας, αυτή είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά κυρίως των σχεδιασμών μας για την πολιτική προστασία του αύριο, με τους σημαντικούς πόρους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε.

Όμως, να μείνω ακόμα μια φορά στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας σήμερα. Οι επόμενες μέρες, ειδικά σήμερα, αύριο, η Πέμπτη, θα είναι δύσκολες μέρες, μετά ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και γι’ αυτό και όλοι προφανώς παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή.

Να πω το προφανές, ότι απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Αν υπήρχε προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει.

Αυτή η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις αλλά μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των αρμοδίων Υπουργείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες και θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής. Όπως είπα, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε ότι ουσιαστικά αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος, αυτός, δηλαδή, τον οποίο ακολουθούμε.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, για σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, θα συνδράμουν ως εξής:

●Συνολικά 9 Α/Φ CL-215, 6 Α/Φ CL-415, 17 Α/Φ PZL και 6 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

●Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

            Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τα παρακάτω μέτρα για όλη την επικράτεια:

●Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.

●Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

●Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (108 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.

●Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

●Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα) .

●  Πτήσεις 1 Ελικοπτέρου UH-1H για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης στην Μαγνησία – Λάρισα και ετοιμότητα πτήσεων Ελικοπτέρων UH-1H για επιτήρηση νησιών Ανατολικού Αιγαίου.

●Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.