13.3 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω πώληση F-16 στην Τουρκία

Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω πώληση F-16 στην Τουρκία

Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης δεν άφησε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως θα τον βρει μπροστά του αν συνεχίσει την προκλητική ρητορική. Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει δικτάτορα, ενώ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός και στην πώληση F-1

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Πρ. Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ, δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για το ζήτημα των F-16, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών στην Τουρκία. 

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής, που παραμένει πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, και τόνισε ότι η αμερικανική στάση δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. 

«Η συνεχιζόμενη επιθυμία του Ερντογάν να προβάλλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός», υπογράμμισε ο Μενέντεζ.

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά Ερντογάν

Ο ελληνισμός της Αμερικής βγήκε ενισχυμένος από τις ενδιάμεσες εκλογές και προειδοποιεί πως θα βάλει ταφόπλακα στα σχέδια του Ερντογάν για νέα F-16. 

«Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και χωρίς ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμποδίσουμε τη μεταφορά των F-16 ή άλλων αμερικανικών όπλων στο καθεστώς Ερντογάν», αναφέρει ο βουλευτής Δημοκρατικών, Κρις Πάπας.

Βουλευτές και γερουσιαστές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν την πώληση αμερικανικών εξοπλισμών όσο συνεχίζεται η αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν. 

«Μαζί, εκείνος (Ρ. Μενέντεζ) κι εγώ καταθέσαμε τροπολογίες στον αμυντικό προϋπολογισμό θέτοντας όρους στην πώληση F-16 στην Τουρκία, τους ζητάμε να ικανοποιήσουν μια σειρά από όρους οι δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί», ο γερουσιαστής Δημοκρατικών, Κρις Βαν Χόλεν.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τη Γερουσία για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την πώληση F-16 και των κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία», δηλώνει ο βουλευτής Δημοκρατικών, Γκας Μπιλιράκης.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου η διακομματική τροπολογία που θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία ώστε να αποτελέσει τμήμα του νομοσχεδίου για τον αμυντικό εξοπλισμό. 

Πηγή: skai.gr