13.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜέτρα ανακούφισης των πληγέντων στρατιωτικών ζητά η ΠΟΜΕΝΣ

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στρατιωτικών ζητά η ΠΟΜΕΝΣ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, θεωρεί χρέος της να συμβάλλει περαιτέρω, με την κατάθεση προτάσεων προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους, που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες που πλήττουν κυρίως την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και όλων όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Έβρου, Ροδόπης, Ρόδου και Καβάλας.

2.   Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο της διαρκούς Μέριμνας του Στρατιωτικού Προσωπικού, η ΠΟΜΕΝΣ προτείνει την λήψη των παρακάτω πρόσθετων μέτρων για τους συναδέλφους μας οι οποίοι υπηρετούν, κατάγονται ή έχουν άμεσο έννομο συμφέρον και έχει πληγεί η περιουσία τους από την συγκεκριμένη θεομηνία:

      α.  Την κατ΄ εξαίρεση χορήγηση, άδειας απουσίας δέκα (10) ημερών.

      β. Την εξαίρεση από τους πίνακες μεταθετικότητας για τα επόμενα δύο (2) χρόνια, όσων υπηρετούν στις πληγείσες περιοχές και επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο, στον οποίο υπηρετούν.

      γ. Την υλοποίηση της επιθυμίας μετάθεσης, όλων των συναδέλφων μας  που σήμερα υπηρετούν σε άλλες περιοχές της Χώρας,  προς τις περιοχές στις οποίες επλήγησαν.

      δ.  Την αναστολή των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τα Μετοχικά Ταμεία, για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών και τη δυνατότητα χορήγησης νέων  άτοκων δανείων.

      ε.  Την κατ εξαίρεση έγκριση στέγασης ανεξαρτήτως μοριοδότησης, σε κενές στρατιωτικές κατοικίες για δύο (2) χρόνια, όλων των οικογενειών στρατιωτικών που ζουν στις πληγείσες περιοχές, των οποίων έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές η μόνιμη  κατοικία τους.

     στ.  Την παράταση διαμονής για έναν (1) επιπλέον χρόνο, όσων οικογενειών στρατιωτικών  ήδη στεγάζονται σε στρατιωτικά οικήματα, των οποίων έχει υποστεί ζημιές η περιουσία τους.

     ζ. Την κατ΄ εξαίρεση έγκριση παραθερισμού  ανεξαρτήτως μοριοδότησης, σε στρατιωτικά θέρετρα της επιλογής τους για την ερχόμενη θερινή περίοδο.

    η.  Την επιδότηση παραθερισμού σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις για τα τέκνα των οικογενειών τους για την ερχόμενη θερινή περίοδο.

3.    Επιπρόσθετα και εξαιτίας των Τεχνικών προβλημάτων που παρατηρούνται στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας και σύνδεσης με το διαδίκτυο (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), τα οποία επηρεάζουν ήδη και αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα, την παρακολούθηση από τους μαθητές, των σχολικών και φροντιστηριακών τους μαθημάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), προτείνει:

Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία θα καθορίζονται ως δικαιούχοι ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, μαθητές και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που έχουν πληγεί και οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και αποφοίτους που κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές και θα υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

4.   Οι Ένοπλες Δυνάμεις στον καιρό της ειρήνης συμβάλλουν ενεργά και προσφέρουν τα μέγιστα με το κοινωνικό τους έργο, χωρίς βέβαια να απομειώνεται το κύριο επιχειρησιακό έργο τους. Την δύσκολη αυτή στιγμή κατά την οποία πολλοί συνάδελφοι μας των οποίων ενώ η περιουσία τους έχει υποστεί ζημιές, επιχειρούν προσπαθώντας να διασώσουν τις ζωές και τις περιουσίες συμπολιτών μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, καλεί την Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία, πέρα από την διαρκή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την ελληνική Κοινωνία, να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και προς τις οικογένειες των συναδέλφων μας στρατιωτικών, υιοθετώντας μέτρα που θα απαλύνουν και θα μετριάσουν τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν λόγω της θεομηνίας.

5.   Επιπρόσθετα ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών -ΠΟΜΕΝΣ, αντιλαμβανόμενοι και το μέγεθος των καταστροφών που βιώνει η Πατρίδα μας, παίρνουμε σήμερα την πρωτοβουλία και καταθέτουμε από κοινού με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας, πρόταση σύστασης από επίσημο φορέα του Κράτους, ενός Εθνικού Ταμείου Αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα. Με σύνθημα ΄΄Συμμετέχω στην ανασυγκρότηση της χώρας μου – Απλώνω το χέρι στον συνάνθρωπο μου ’’, καλούμε τις Ομοσπονδίες, τους Συλλόγους και τις υπόλοιπες Ενώσεις των Στρατιωτικών, καθώς επίσης τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της πατρίδας μας, και τους μεγάλους μας ευεργέτες να συνταχθούν σε αυτήν την πρωτοβουλία της ΠΟΜΕΝΣ, προσφέροντας την  έμπρακτη υποστήριξη τους. Οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας και θα είμαστε δίπλα τους.

6.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος ΚυριακάκηςΑνχης (ΕΜ)