13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚορονοϊός: «Πιο επιθετικές οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5» – «Στοχεύουν τους...

Κορονοϊός: «Πιο επιθετικές οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5» – «Στοχεύουν τους πνεύμονες»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες σχετικά με τις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού, που έχουν επικρατήσει ήδη στη χώρα αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο νέες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ενδέχεται να πλήττουν ξανά τους πνεύμονες και όχι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η αρχική παραλλαγή της Όμικρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, οφείλονται κυρίως στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, ενώ την ίδια στιγμή εγείρονται υποψίες πως ο ιός μπορεί να έχει εξελιχθεί και να στοχεύει πλέον τους πνεύμονες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξε ακριβώς αυτό: ότι ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί μέσα από τις μεταλλάξεις του με τρόπο τέτοιο, ώστε οι υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4, BA.5, αλλά και η BA.2.12.1 να προκαλούν σήμερα ευκολότερα μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων.

Δεν αποκλείεται, λένε τώρα οι ειδικοί, να είναι αυτός ο λόγος που από την αρχή του καλοκαιρινού κύματος που προέρχεται από την Όμικρον 4 και 5, να έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Από την άλλη, δύο διαφορετικές μελέτες, απέδειξαν πως οι ιοί Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχουν αυξημένες ικανότητες διαφυγής από την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο, αλλά και από τις προηγούμενες λοιμώξεις Covid-19.

Μοιάζουν περισσότερο με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει πως επηρέαζε το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα πιο πολύ από το κατώτερο (δηλαδή τους πνεύμονες), προκαλώντας συμπτώματα που έμοιαζαν περισσότερο με απλό κρυολόγημα.

Η διαπίστωση αυτή ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστική για τον παγκόσμιο πληθυσμό, γιατί οι λοιμώξεις έτειναν να είναι πιο ήπιες στους περισσότερους ανθρώπους, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ιό Δέλτα, που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα “βαρύς” και επιθετικός ιός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σήμερα, ωστόσο, μια προκαταρκτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο φέρνει και πάλι την ανησυχία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα στελέχη BA.4, BA.5 και BA.2.12.1 μπορεί να έχουν μεταλλαχθεί, έτσι ώστε να προκαλούν ευκολότερα τη μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι δευτερεύουσες παραλλαγές της Όμικρον να είναι παρόμοιες με τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη Άλφα και Δέλτα, ανέφερε η Independent.

«Οι έρευνές μας απέδειξαν πως ο κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία των συγκεκριμένων υποπαραλλαγών της Όμικρον -ιδιαίτερα της BA.4 και της BA.5- είναι δυνητικά μεγαλύτερος από αυτόν του αρχικού στελέχους BA.2», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Kei Sato από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

ΒΑ.4 και ΒΑ.5: Πιο επικίνδυνη και επιθετική η λοίμωξη

Τα πειράματα του Καθηγητή Sato απέδειξαν πως τα στελέχη BA.4, BA.5 και BA.2.12.1 αναπαράγονται πιο αποτελεσματικά στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, από το αρχικό στέλεχος BA.2. Περαιτέρω πειράματα σε ποντίκια, κατέδειξαν πως τα στελέχη BA.4 και BA.5 μπορεί να προκαλέσουν πιο βαριά ασθένεια, ανέφεραν τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Φαίνεται πως οι νέοι ιοί, επιστρέφουν στην πιο επικίνδυνη μορφή λοίμωξης, αφού καταφέρνουν να εισβάλλουν ξανά στον πνεύμονα», δήλωσε ο Δρ. Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Αυτό διαπιστώνεται και στην Ινδία, όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα Όμικρον, δήλωσε ο Δρ. Neha Gupta, σύμβουλος Λοιμωδών Νοσημάτων του Fortis Memorial Research Institute, Gurugram.

Η Ινδία ανέφερε την Πέμπτη 13.313 νέα κρούσματα Covid-19 και 38 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος έχουμε δει ασθενείς με μέτριας σοβαρότητας Covid-19, που είναι, όμως, πιο σοβαρή σε σύγκριση με τα περιστατικά που βλέπαμε στην αρχική παραλλαγή Όμικρον», είπε ο Γκούπτα.

Ξεφεύγουν από τα αντισώματα της νόσησης και των εμβολίων

Άλλη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, έδειξε ότι τα στελέχη BA.4 και BA.5 φαίνεται να διαφεύγουν από την αντισωματική αντίδραση, τόσο μεταξύ των ατόμων που είχαν προσβληθεί προηγουμένως από τη λοίμωξη Covid-19, όσο και εκείνων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και είχαν λάβει και ενισχυτική δόση, ανέφερε το CNN.

Η έρευνα -που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine- αποκάλυψε τριπλάσια αντίσταση των ιών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό, στα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλεί η προηγούμενη μόλυνση Covid-19, ή o εμβολιασμός.

Ωστόσο, η ομάδα πρόσθεσε ότι «η ανοσία του εμβολίου εξακολουθεί να παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι της σοβαρής νόσου με τα στελέχη BA.4 και BA.5».

Μια άλλη μελέτη, επίσης, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατάφερε να αποδείξει πως οι ιοί BA.4 και BA.5 ήταν πιο πιθανό να διαφύγουν από τα αντισώματα στο αίμα των πλήρως εμβολιασμένων και ενισχυμένων με booster ενηλίκων, σε σύγκριση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων σε εμβολιασμένους, ανέφερε η έκθεση.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: https://www.newsit.gr