13.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΚεφαλογιάννης: Παραδίδουμε 48 νέα οικήματα για το ΣΞ - Έρχονται άλλα 1400...

Κεφαλογιάννης: Παραδίδουμε 48 νέα οικήματα για το ΣΞ – Έρχονται άλλα 1400 ΣΟΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρευρέθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στην τελετή εγκαινίων του Υποκαταστήματος Ειδικού Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) Χαϊδαρίου, και στη συνέχεια επισκέφτηκε το συγκρότημα των νέων οικιών ΣΟΑ – ΣΟΜΥ – ΣΟΕΠΟΠ για Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Επαγγελματίες Οπλίτες αντίστοιχα, στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκη» στο Χαϊδάρι. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός και ο  Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης περιηγήθηκε στους χώρους του ΕΚΕΜΣ Χαϊδαρίου, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού της Αττικής, μετά από αυτό του Βύρωνα, και περιλαμβάνει πρατήριο τροφίμων, πολυκατάστημα και παιδική χαρά. Παράλληλα, μετέβη στις νεοσύστατες εγκαταστάσεις των ΣΟΑ–ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ και ενημερώθηκε σχετικά από τον Διευθυντή ΔΜΧ/ΑΣΔΥΣ Συνταγματάρχη Αθανασά Γεώργιο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, οΥφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι πρόκειται για δυο σημαντικά έργα που έρχονται να καλύψουν αφενός τις βιοτικές ανάγκες 600 κατ’ εκτίμηση οικογενειών στελεχών που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και αφετέρου τις στεγαστικές ανάγκες 48 οικογενειών στελεχών που υπηρετούν στη Φρουρά Αθηνών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα από το οποίο θα παραδοθούν 1400 κατοικίες ανά την επικράτεια, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,  αρχής γενομένης από 13 νησιά του Αιγαίου, όπου επιδιώκεται να παραδοθούν 500 κατοικίες το καλοκαίρι του 2026.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, παρίσταμαι σήμερα στα εγκαίνια του νέου Υποκαταστήματος του «ΕΚΕΜΣ», καθώς και του συγκροτήματος των νέων οικιών για τους Αξιωματικούς και τους Επαγγελματίες Οπλίτες στο Στρατόπεδο «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ», εδώ στο Χαϊδάρι. Δυο σημαντικά έργα που έρχονται να καλύψουν αφενός τις βιοτικές ανάγκες 600 κατ’ εκτίμηση οικογενειών στελεχών που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και αφετέρου τις στεγαστικές ανάγκες 48 οικογενειών στελεχών που υπηρετούν στη Φρουρά Αθηνών. Έργα όπως αυτά που παραδίδονται σήμερα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη των προτεραιοτήτων  που θέτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  για τη μέριμνα και τη συνεχή εξυπηρέτηση των οικογενειακών αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.  Την ίδια στιγμή αποτελούν και ένα παράδειγμα ουσιαστικής  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ  μέσω της χρήσης των παραπάνω ακινήτων ως κατοικιών για τα μετατιθέμενα στελέχη,  τα οποία αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία για την εύρεση κατοικίας, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς σε διαθέσιμες οικίες.

Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί, μέσα σε πέντε μόλις μήνες, μπορέσαμε να διαμορφώσουμε σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία  μια ρεαλιστική εικόνα των στεγαστικών αναγκών των στελεχών  και έχουμε εντοπίσει εκείνα τα ακίνητα που, μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών. Θέτουμε λοιπόν σε κίνηση ένα φιλόδοξο στεγαστικό πρόγραμμα,  μέσα από το οποίο θα παραδοθούν 1400 κατοικίες ανά την επικράτεια, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τα στελέχη μας,  αρχής γενομένης από 13 νησιά του Αιγαίου όπου επιδιώκουμε  να παραδοθούν 500 κατοικίες το καλοκαίρι του 2026. Την ίδια στιγμή, μέσα από αυτό το στεγαστικό πρόγραμμα, επιθυμούμε να αναδείξουμε τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής και προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ένα μέρος αυτών των κατοικιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες ομάδες εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα τους οποίους η Πολιτεία καλεί για να εξυπηρετήσουν ανάγκες σε περιοχές εκτός του μόνιμου τόπου διαμονής τους: Εργαζόμενοι οι οποίοι, όπως και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται αντιμέτωποι με τη  δαπάνη για ενοίκιο στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η οποία ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις το ήμισυ των μισθολογικών τους απολαβών.

Με την παράδοση των σύγχρονων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την πρόοδο των λοιπών έργων κατασκευής, που έχουν ήδη ξεκινήσει, υλοποιείται ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο, ανταποκρίνεται στην επιθυμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα ήθελα να τονίσω ότι διανύουμε αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη περίοδο ανάμεσα σε δύο εν εξελίξει πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας. Τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος μας αποτελούν πάντοτε ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι  Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την υψηλή τους αποτρεπτική ισχύ και επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα, επιτυγχάνουν στο μέγιστο βαθμό την ανταπόκριση σε κάθε νέα πρόκληση που θέτει το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν και προστατεύουν την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών μας από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή ή επίθεση και προασπίζουν με τον βέλτιστο τρόπο τα Εθνικά μας συμφέροντα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις από όπου και αν προέρχονται. Ως εκ τούτου, η μέριμνα για τα στελέχη και τα μέλη των οικογενειών τους αποτελεί για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πολλαπλασιαστή εθνικής ισχύος. Η προσφορά στο προσωπικό αναγνωρίζεται ως κύρια προτεραιότητα, με έμφαση στη διευκόλυνση της καθημερινότητας αυτού και των οικογενειών τους, επιτρέποντας την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις που σήμερα εγκαινιάζουμε αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της Πολιτείας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το εξαιρετικό έργο το οποίο αυτό επιτελεί. Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειες σας καλές γιορτές, υγεία, αγάπη, ατομική και οικογενειακή πρόοδο.

Σας ευχαριστώ.»

Χαιρετισμός ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων. Φλώρου

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την
ικανοποίησή του για την λειτουργία του νέου υποκαταστήματος ΕΚΕΜΣ, το οποίο
έρχεται να ενισχύσει την υφιστάμενη εφοδιαστική αλυσίδα των ΕΔ, και να
προστεθεί στο συνολικό πλέγμα της διοικητικής μέριμνας από πλευράς υποδομών
και εφοδιασμού των Μονάδων των ΕΔ, και μέριμνας για το προσωπικό.
Επισήμανε ότι οι νέες εγκαταστάσεις, τόσο του υποκαταστήματος ΕΚΕΜΣ
όσο και των διαμερισμάτων ΣΟΑ-ΣΟΕΠΟΠ, αποτελούν το επιστέγασμα ενός
ευρύτερου και εις βάθος χρόνου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην
διοικητική μέριμνα στις ΕΔ, καθώς και στην συστηματική προσπάθεια που
κατεβλήθη από το ΓΕΣ, με άμεσο και απώτερο στόχο τα απτά οφέλη στην
καθημερινή ζωή και διαβίωση του προσωπικού.
Τόνισε ότι η προσπάθεια για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και
εργασίας του προσωπικού είναι συνεχής και αποτελεί μια εκ των βασικών
προτεραιοτήτων του ΓΕΕΘΑ τα τελευταία 4 χρόνια, και σε αυτήν εντάσσονται έργα
που έχουν υλοποιηθεί σε συγκεκριμένους άξονες και αφορούν στην αναβάθμιση
της υγειονομικής περίθαλψης, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των
σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, στην κατασκευή και ανακαίνιση

-3-

Στρατιωτικών Οικημάτων στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και στην χορήγηση
ειδών ιματισμού, νέας στολής παραλλαγής και προστατευτικού εξοπλισμού.
Κλείνοντας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού που
συνέβαλε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση και επιτυχή ολοκλήρωση, από
πλευράς λειτουργικότητας και αισθητικής των εγκαινιαζομένων έργων, και
εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια Αττικής για την ουσιαστική
συνδρομή της στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του υποκαταστήματος
ΕΚΕΜΣ.