13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΘετική εξέλιξη για την ενίσχυση του στρατεύματος! Ν. Δένδιας: ''Ξεκινά η εθελοντική...

Θετική εξέλιξη για την ενίσχυση του στρατεύματος! Ν. Δένδιας: ”Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών”

Του Ηλία Προύφα

Την ενεργοποίηση του νόμου του 705/1977 περί στρατεύσεως Ελληνίδων εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτό τόνισε σήμερα ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα ενισχύσει το στράτευμα.

«Η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, νομίζω και η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύει στον  Στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη.

Βεβαίως, ο κορμός κύριοι Αρχηγοί είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αλλά θέλω να πω και το αριθμητικό πλαίσιο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνάμει μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς. Θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11 – 12 εκατομμύρια. Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών. Όπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του. Είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της πόλης – κράτους. Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, θα υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.

Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό, δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσετε ότι ο δείκτης συμμετοχής γυναικών στον τουρκικό στρατό είναι κάπου στο 0,3%, έναντι του πολύ καλού δικού μας (ποσοστού).

Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Το είδατε στον πίνακα. Είναι ένα νομοθέτημα του 1977 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών.

Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν την κατά την άποψή μου εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Να είστε πάντα καλά. Να υπηρετείτε με ψηλά το φρόνημα. Εκπροσωπείτε μία ευρύτερη αξία και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να είστε απολύτως περήφανες για αυτό. Ευχαριστώ θερμά».