13.3 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΗ τελευταία του Χαρδαλιά;

Η τελευταία του Χαρδαλιά;

Του Ηλία Προύφα

Η τελευταία περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά, φαίνεται πως ήταν η σημερινή αφού σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες των πολιτικών συντακτών, φέρεται να κλείδωσε η υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής, σε αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη.

Όπως έγινε γνωστό ο Νίκος Χαρδαλιάς, συναντήθηκε με τον Γιάννη Μπρατάκο, ενώ την Τρίτη αναμένεται εκτός απροόπτου να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα υποβάλλει την παραίτηση του και ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο.

Όσον αφορά τη σημερινή (τελευταία;;;) περιοδεία του ως ΥΦΕΘΑ, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ξεκίνησε σήμερα Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, τις έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων με πρώτους σταθμούς την 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής, την 873 Αποθήκη Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη και την 110 Πτέρυγα Μάχη στη Λάρισα, κατόπιν οδηγιών τουΥπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε ενδελεχώς από τους Διοικητές και τους αρμόδιους Επιτελείς των Μονάδων για τα εσωτερικά σχέδια ασφαλείας και πυρασφαλείας. Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις και τρόποι περαιτέρω επικαιροποίησης των υφιστάμενων σχεδίων με νέες μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης μείζονων συμβάντων. Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδαλιάς επιθεώρησε επιτόπου όλους τους χώρους και τις αποθήκες φύλαξης και αποθήκευσης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα πληρώματα των αεροσκαφών Canadair CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης, στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Μίκρας, τα οποία συνεχάρη για τον ζήλο, το απαράμιλλο πάθος και θάρρος που επιδεικνύουν στις καθημερινές αέναες μάχες τους, στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους, σε ιδιαίτερες, εξαιρετικά δύσκολες και ακραίες καταστάσεις που επιχειρούν.

Κατά τις επισκέψεις, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από υψηλόβαθμο κλιμάκιο επιθεωρητών του ΓΕΕΘΑ και των άλλων τριών Κλάδων, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ και τους Γενικό Επιθεωρητή ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Μ) Γεώργιο Καραδήμα και Επιτελάρχες ΓΕΣ Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο και ΓΕΝ Υποναύαρχο Γεώργιο Φλώρο ΠΝ. Παρόντες κατά περίπτωση ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, οι Διοικητές 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος και Μεραρχίας Υποστήριξης Υποστράτηγος Αντώνιος Θεοδοσιάδης.

Από την έδρα της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ξεκινήσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιθεωρήσεων και ελέγχων σε συνεργασία με τα Γενικά μας Επιτελεία, όλων εκείνων χώρων οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα πυρομαχικά και σε σχέση με τα καύσιμα.

Νομίζω ότι γίνεται το αυτονόητο. Είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε, ότι θέλουμε να εγγυηθούμε το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού, και του στρατιωτικού και του πολιτικού, αλλά βεβαίως και της ασφάλειας του πολεμικού υλικού.

Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, οι οποίες θα επεκταθούν, πολλές από αυτές θα γίνονται και χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό, προσπαθούμε να αναδείξουμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Και την ανάγκη ίσως να προχωρήσουμε σε επικαιροποίηση των σχεδίων πυρασφάλειας, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, οπότε πρέπει να δούμε, εάν και κάτω από ποιες συνθήκες, θα πρέπει κάποια ζητήματα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σε ερώτηση για τον βαθμό ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε:

«Η δουλειά που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ξεχωριστή. Και οι επισκέψεις αυτές γίνονται για να μπορέσουμε να φανούμε και εμείς (πολιτική ηγεσία ΥΠΕΘΑ) χρήσιμοι και να παρακολουθήσουμε από κοντά όλη τη προσπάθεια.

Θέλω να πω κάτι, το έχω πει σε κάθε ευκαιρία: Χωρίς τις Ένοπλες Δυνάμεις η χώρα θα είχε καταρρεύσει. Όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Υπήρξε πραγματικά ένα συμβάν το οποίο διερευνάται, με δεδομένο αυτό το συμβάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε περαιτέρω να μας απασχολήσει, Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε φυσική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να φέρουμε απτά αποτελέσματα».