<
13.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Η ομιλία του ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή στο συνέδριο διαχείρισης υβριδικών απειλών

Η ομιλία του ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή στο συνέδριο διαχείρισης υβριδικών απειλών

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κήρυξε χθές, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου Ενημέρωσης Στελεχών με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ & ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ & ΚΡΙΣΕΩΝ». Το σεμινάριο διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, στο αμφιθέατρο «Υπσγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων και θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αμύνης & Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Με μεγάλη χαρά προσθέτω και εγώ τις ευχές μου σε αυτές του κ. Υπουργού προς όλους τους συμμετέχοντες στo Σεμινάριο Ενημέρωσης Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων επί θεμάτων γεωπολιτικής στο εγγύς αλλά και στο ευρύτερο περιφερειακό περιβάλλον της χώρας, με θέμα την «Εφαρμοσμένη και Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών και Κρίσεων», εδώ στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων, στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, οργανώνεται και διεξάγεται ένα ξεχωριστής σημασίας επιμορφωτικό σεμινάριο, που αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα από στοχευμένες θεματικές ενότητες το πλήρες φάσμα της διαχείρισης μιας Υβριδικής Απειλής/Κρίσης, αναδεικνύοντας με ολιστικό τρόπο τον συνδυασμό θεωρίας και εφαρμογής (practitioner level).

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών διεξάγεται σήμερα για πρώτη φορά το εν λόγω Σεμινάριο. Η πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης Συνάντησης Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, τον Ιούλιο του 2020.

Η πρωτοβουλία είναι σημαντική ως μια δραστηριότητα εξωστρεφούς προσπάθειας με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από το NATO και την Ε.Ε.

Το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας διαμορφώνεται μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πλέγμα συνδυασμένων προκλήσεων και απειλών, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές, μέσω των υφιστάμενων συμμαχιών και διμερών και πολυμερών σχημάτων.

Είναι γνωστό ότι, οι υβριδικές απειλές, δύναται να συνδυάσουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τη χρήση συμβατικών και μη, στρατιωτικών μέσων. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παραπληροφόρηση, η εξαπάτηση, οι

κυβερνοεπιθέσεις, οι δολιοφθορές, η προπαγάνδα, καθώς και η χρήση οικονομικών μέσων, ώστε να ασκηθεί πίεση σε κρατικούς δρώντες.

Στόχος, κρίσιμες και ζωτικής σημασίας δομές του κράτους, που θα συμβάλουν στην εσωτερική αποσταθεροποίησή του.

Ωστόσο η υβριδική απειλή που έχει ως χαρακτηριστικό τη χαμηλή της ανιχνευσιμότητα, επιβάλλει την ύπαρξη πολυεπίπεδων αντανακλαστικών ετοιμότητας, συνδεδεμένων με όλους τους θεσμικούς μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων. Απαιτεί την ύπαρξη ενός κρατικού μηχανισμού που να μπορεί να συνεγείρει με αντανακλαστική ενεργοποίηση τις υφιστάμενες δυνατότητές του, ενώ ταυτόχρονα να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα ενεργείας για την εξάλειψη της απειλής εν τη γενέσει.

Είναι επομένως αναγκαιότητα να συνδυαστεί η καθολική, κατάλληλη και συνδυαστική αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού. Οφείλουμε να καταστήσουμε ιδιαίτερα αποτελεσματικούς τους μηχανισμούς αποτροπής, ώστε να μπορούν έγκαιρα και αποφασιστικά να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε υβριδική απειλή χωρίς να παρουσιαστούν περαιτέρω δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της χώρας.

Η αποκτηθείσα εμπειρία από την επιτυχή αντιμετώπιση υβριδικών απειλών στον Έβρο και στο Αιγαίο, αποτελεί πλέον ένα μεγάλο επιχειρησιακό κεφάλαιο. Είχαμε την εμπειρία με την ανάληψη της Πολιτικής Ευθύνης του Υπουργείου, ο κύριος Υπουργός και εγώ να διαπιστώσουμε από την πρώτη στιγμή μια αλλαγή στο επιχειρησιακό περιβάλλον στον Έβρο και τα νησιά. Η αλλαγή αυτή καταγράφηκε αναλύθηκε και έτσι φτάσαμε στον Σεπτέμβριο του 2019 και να αναγνωρίσουμε και η Κυβέρνηση και εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι έχουμε μπροστά μας την υβριδική απειλή παρά πολύ σημαντικό αυτό.

Πολλές φορές καλείσαι αντιμετωπίσεις χωρίς να έχεις κάτι αναγνωρίσει την πραγματική του ισχύ. Εμείς πολύ έγκαιρα αναγνωρίσαμε ότι υπήρξε υβριδική απειλή. Έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο σε Πολιτικό επίπεδο και σε Στρατιωτικό επίπεδο και καταλήξαμε τη νύχτα 27 προς 28 Φεβρουαρίου η υβριδική απειλή να μετατραπεί σε κανονικές ειδικές επιχειρήσεις με όλα τα στοιχεία μιας ειδικής επιχείρησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες τόσο σε πολιτικό επίπεδο, στο ανώτατο επίπεδο της χώρας, όσο και σε Στρατιωτικό επίπεδο. Όχι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας. Εκεί διαπιστώθηκε, αφενός η εξαιρετική συνεργασία των δύο υπουργείων, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και η εξαιρετική υλοποίηση στην αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης.

Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε μεθοδικά και για την παροχή του απαραίτητου γνωσιακού υποβάθρου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και υβριδικών απειλών και στο πλαίσιο αυτό το σημερινό Σεμινάριο θα συμβάλλει θετικά. Είμαι βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό γνωσιακό τους υπόβαθρο, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στα επιχειρησιακά τους καθήκοντα.

Προσθέτω και εγώ μαζί με τον κύριο Υπουργό τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Διευθυντή καθώς σε όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην άριστη προετοιμασία της διοργάνωσης.

Σας ευχαριστώ».