13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΗ Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών φιλοξένησε τον διεθνούς φήμης συγγραφέα Roderick Beaton

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών φιλοξένησε τον διεθνούς φήμης συγγραφέα Roderick Beaton

“Το έχουμε ξανακάνει” – Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) σε εκδήλωσή της με Κεντρικό Ομιλητή τον Καθηγητή και Συγγραφέα Roderick Beaton, ανέδειξε τον ελληνικό πολιτισμό ως καταλύτη εξωστρέφειας για το ελληνικό επιχειρείν

Αθήνα 20 Μαρτίου, 2023. Σε μία ειδικής βαρύτητας εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με Κεντρικό Ομιλητή τον Καθηγητή και διεθνούς φήμης Συγγραφέα Roderick Beaton, η Ε.ΕΝ.Ε ανέδειξε την αξία της Ελληνικής ‘Soft Power’ ως Καταλύτη Εξωστρέφειας για το Ελληνικό Επιχειρείν.

Με άρμα την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, και σύμμαχο το σύγχρονο ελληνικό «Soft Power», η Ε.ΕΝ.Ε. κατέδειξε την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη που έχουν οι Έλληνες, και πρωτίστως η εξωστρεφής ελληνική επιχειρηματικότητα, να ξανα-κατακτήσουν τη θέση που ιστορικά κατέχουμε στον κόσμο. Διαχρονικά, ο Ελληνικός Πολιτισμός, η Ελληνική Γλώσσα και οι Έλληνες ήταν μέσα στις παγκόσμιες δυνάμεις, στο εμπόριο, στην επιχειρηματικότητα και στο διεθνή χάρτη ισχύος.

«Το έχουμε ξανακάνει, και έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να το επαναλάβουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνάς, από το βήμα της ειδικού βάρους εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών με καλεσμένο τον κορυφαίο Καθηγητή και φιλέλληνα συγγραφέα Roderick Beaton. Ο κ. Beaton, τον οποίο προλόγισε ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Mathew Lodge, συζήτησε ζωντανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Απόστολο Μαγγηριάδη, αφορμής και της 6ης έκδοσης του βιβλίου του συγγραφέα ‘The Greeks-A global History’ από τις εκδόσεις FABER & FABER που έχει τεράστια διεθνή απήχηση και πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά υπό τον τίτλο “Οι Έλληνες- Μια Παγκόσμια Ιστορία” από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε πώς ο πολιτισμός, η ιστορία, η γλώσσα και το DNA μας δύνανται και οφείλουν να αποτελέσουν πλατφόρμα της Ελληνικής Διεθνούς Επιχειρηματικότητας, με την επιρροή που έχει διαχρονικά, βασιζόμενοι σε ένα σύγχρονο αφήγημα εξωστρέφειας και δυναμικής ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνάς, «εξορμούμε από την Ελλάδα και χτίζοντας πάνω στα ιστορικά μας θεμέλια και παρακαταθήκη, πρέπει να κατακτήσουμε τις διεθνείς αγορές, πέραν της ενίσχυσης των εξαγωγών, με «απόβαση» στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπου το ελληνικό επιχειρείν και ο ελληνικός πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν ξανά σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ανασυνθέτουμε και αναδεικνύουμε στρατηγικά το ελληνικό “Soft Power”, προάγουμε την ελληνικότητα, με άρμα τον πολιτισμό και την ιστορία μας, και πυξίδα, μία νέα δυναμική ατζέντα εξωστρέφειας, πάνω στην οποία καλούμε σε συνεργασία όλους τους ομοσκεπτικούς φορείς, ενώσεις και επιχειρηματίες».

Ο καταξιωμένος πανεπιστημιακός και διεθνούς φήμης συγγραφέας Roderick Beaton με τη σειρά του τόνισε ότι οι Έλληνες υπήρξαν ανέκαθεν εξωστρεφείς, οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνταν παρήγαγαν πολιτισμό, ενώ υπήρξαν πάντα εφευρετικοί σε διαφορετικές κοινωνικές, ιστορικές και οικονομικές συνθήκες. «Το ταξίδι, όπως άλλωστε και του Οδυσσέα, είναι έμφυτο στο DNA μας, η ιστορία δεν τελειώνει στα πεπερασμένα, αλλά αποτελεί πορεία προς το μέλλον. Είναι η ώρα κατάλληλη για τους τολμηρούς».

Για το που έχει βάση να αναπτυχθεί το σύγχρονο αυτό μοντέλο εξωστρέφειας, κρατάμε τη φράση του Καθηγητή Roderick Beaton «κοιτάξτε στα μουσεία όλου του κόσμου». Ο συγγραφέας διεκρίνισε επίσης ότι ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός, τονίζοντας ότι οι Έλληνες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο στον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες.

Η υψηλού συμβολισμού εκδήλωση έλαβε χώρα μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.ΕΝ.Ε για την ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας, την οποία υπηρετεί συστηματικά, επενδύοντας στην είσοδο και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως τη Γερμανία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει σημείο-κλειδί για την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων της Ε.ΕΝ.Ε στον κρίσιμο αυτό πυλώνα σε συνεργασία με ομοσκεπτικούς φορείς, ενώ μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένη στο www.eene.gr.

Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1987 και αποτελείται από ένα σημαντικό αριθμό δυναμικών Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Η ανάπτυξη και η προαγωγή της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αποτελούν στόχους της Ε.ΕΝ.Ε και επιτυγχάνονται μέσα από ένα εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με την πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου, την κοινωνία και τους διαμορφωτές κοινής γνώμης.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε.
 Ο καθηγητής και συγγραφέας Roderick Beaton
O Roderick Beaton σε συζήτηση με τον Απόστολο Μαγγηριάδη

O Roderick Beaton με εκπροσώπους του ΔΣ της E.EN.E.

Κρίστιαν Χατζημηνάς με Roderick Beaton