13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΕS SYSTEMS: Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων καταμέτρησης και καταγραφής δεδομένων στον Δήμο Κηφισιάς

ΕS SYSTEMS: Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων καταμέτρησης και καταγραφής δεδομένων στον Δήμο Κηφισιάς

H ES SYSTEMS A.E., μέλος του EFA GROUP του μεγαλύτερου ομίλου αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, υλοποίησε και τοποθέτησε έξυπνα συστήματα καταμέτρησης και καταγραφής δεδομένων για την κάλυψη του δήμου σε θέματα πυρασφάλειας & πυρανίχνευσης, ποιότητας του αέρα & των ατμοσφαιρικών συνθηκών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν τα παρακάτω συστήματα:

1. Ευφυές Σύστημα Παρακολούθησης τηςποιότητας του αέρα και των ατμοσφαιρικών συνθηκών σε τρία δημαρχεία του Δήμου, στην Κηφισιά, την Εκάλη και την Νέα Ερυθραία.

Το καινοτόμο και ευφυές σύστημα της ES SYSTEMSαποτελείται από αισθητήρες που εκπέμπουν ασύρματα τις μετρήσεις τους σε μια πύλη μετάδοσης δεδομένων. Τα δεδομένα στη συνέχεια μεταφέρονται για αποθήκευση και περαιτέρω επεξεργασία στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και παρουσιάζονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο. Η συνολική λύση είναι μια χαρακτηριστική εφαρμογή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), για την υλοποίηση της οποίας εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνολογίες στο επίπεδο των αισθητήρων (τεχνολογία MEMS), στο επίπεδο της επεξεργασίας των μετρήσεων τοπικά (edgecomputing), όσο και στην επεξεργασία στο υπολογιστικό νέφος με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machinelearning) και τεχνητής νοημοσύνης (artificialintelligence).

Το ευφυές σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει έγκαιρα αέρια και σωματίδια στην ατμόσφαιρα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία των πολιτών και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις και τις αυξομειώσεις τους ώστε να μην παραβιάζονται τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Παράλληλα, το σύστημα μετράει με υψηλή ακρίβεια τη Θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την υγρασία, τα επίπεδα του Όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου, του διοξειδίου του θείου, του μονοξειδίου του άνθρακα, των μικροσωματιδίων 2.5 και των μικροσωματιδίων 10.

Οι προδιαγραφές του καινοτόμου συστήματος είναι σύμφωνες με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετρήσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε δήμους και κατοικημένες περιοχές.

2. Ευφυές Σύστημα πρόληψης, ανίχνευσης και διαχείρισης δασικής φωτιάς στο δάσος Φασίδερι του Δήμου Κηφισιάς.

Το  ευφυές σύστημα της ESSYSTEMSαποτελείται από αυτόνομους αισθητήρες ανίχνευσης αερίων που μεταδίδουν ασύρματα μετρήσεις σε μια πύλη δεδομένων και στη συνέχεια σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Η μέθοδος ανίχνευσης φωτιάς μέσω αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι η πλέον ενδεδειγμένη γιατί επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς ακόμη και από το στάδιο που δεν υπάρχουν μεγάλων διαστάσεων φλόγες παρά μεγάλες ποσότητες καπνού. Η μέθοδος αυτή υπερέχει σημαντικά της μεθόδου ανίχνευσης με οπτικούς αισθητήρες (κάμερες), η οποία επιτρέπει ανίχνευση όταν η φωτιά έχει πλέον λάβει σημαντική έκταση. Σύμφωνα με μελέτες ο εντοπισμός εστιών φωτιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα κατάσβεσής της από τα σώματα πυρόσβεσης.

Οι αισθητήρες αποτελούν ένα δίκτυο διασυνδεμένων συσκευών και εκτός των αερίων στέλνουν μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης. Σε περίπτωση ανίχνευσης φωτιάς, το ευφυές σύστημα της ESSYSTEMSστέλνει αυτόματες ειδοποιήσεις με το ακριβές σημείο της εστίας στο Δήμο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική προστασία και τους εθελοντές πυροσβέστες για άμεση επέμβαση.

3. Έως το τέλος του έτους, αναμένεται  η ES SYSTEMS να εγκαταστήσει στον Δήμο Κηφισιάς Ευφυές  Σύστημα άρδευσης πάρκων, πιο συγκεκριμένα στα πάρκα Κεφαλαρίου και Μαυρομιχάλη.

Το ευφυές σύστημα άρδευσης πάρκων παρακολουθεί και καταγράφει με υψηλή ακρίβεια, τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής (weather station) και τις συνθήκες εδάφους (υγρασία εδάφους, αγωγιμότητα & θερμοκρασία εδάφους) και ανάλογα πραγματοποιεί προγραμματισμένη άρδευση και αυτόματο πότισμα ανάλογα με τα στοιχεία των δεδομένων που καταγράφουν οι αισθητήρες. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος καθώς στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη σημαντική μείωση της κατανάλωσης νερού.

“Τα ευφυή και καινοτόμα συστήματα που εγκατέστησε η ES SYSTEMSστον Δήμο Κηφισιάς επιταχύνουν την ψηφιακή μετάβασή του, αλλά πολύ περισσότερο συντελούν στην πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση δασικής φωτιάς στα όρια του Δήμου. Παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης νερού και της ενέργειας. Η ESSYSTEMS αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία ανάπτυξης έξυπνων αισθητήρων με τεχνολογία MEMS και πλέον παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για το Διαδίκτυο Πραγμάτων με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών όπως τεχνητής νοημοσύνης” δήλωσεoChiefBusinessOfficerτηςESSYSTEMS, κος Εμμανουήλ Ζερβάκης.

Από την πλευρά του Δήμου Κηφισιάς, ο κος Σταύρος Ζαπάντης, Αντιδήμαρχος Υποδομών και Τεχνικής Υπηρεσίας, Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αειφορίας, Φιλίας των Πολιτών, δηλώνει: “Η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων καταμέτρησης και καταγραφής δεδομένων στον Δήμο Κηφισιάς είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου μεχρήση τεχνολογιών Internet of Τhings (IoT) και επιτρέπει την έγκαιρη, ορθή και αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση δασικής φωτιάς ή άρδευσης των πάρκων.Η συνεργασία μας με την ES SYSTEMS, μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία στο χώρο του ΙοΤ,  ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ESSYSTEMS

HESSYSTEMSσχεδιάζει και κατασκευάζει αισθητήρες υψηλής ποιότητας με βάση την τεχνολογία της μικροηλεκτρονικής (ΜΕΜS). Οι αισθητήρες MEMS και τα συστήματα αισθητήρων τα οποία παράγονται μέσω εξειδικευμένων διαδικασιών κατασκευής, μετρούν διάφορα φυσικά μεγέθη όπως πίεση, ροή,θερμοκρασία, ιδιότητες αερίων, κ.α.. Η ΕSSYSTEMS συνδυάζοντας το πολύπλευρο επιστημονικό υπόβαθρο του δυναμικού της εταιρείας, μπορεί να κατασκευάσει τεχνολογικά προηγμένες λύσεις αισθητήρων σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από τον σχεδιασμό της ιδέα/λύσης στην προτυποποίησή της και τέλος στην υλοποίηση και παραγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤOEFAGROUP

O ελληνικός όμιλος εταιριών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια, αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 420 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς, και έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 66 χώρες παγκοσμίως.

1. Έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα & μετεωρολογικών δεδομένων (Δημαρχείο Κηφισιάς)
2. Ελεγκτής και Πύλη Μετάδοσης (Δημαρχείο Κηφισιάς)
3.  Έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων (Δημαρχείο Εκάλης)
4. Έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα & μετεωρολογικών δεδομένων (Δάσος Φασίδερη)
5. Πύλη Μετάδοσης δεδομένων (Δάσος Φασίδερη)