13.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού έσωσε τη ζωή ηλικιωμένου από βέβαιο πνιγμό

ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού έσωσε τη ζωή ηλικιωμένου από βέβαιο πνιγμό

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Καθοριστική όσο και σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση αντίδραση του Υπαξιωματικού ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού και εκπαιδευτή Ναυαγοσωστικής, Παύλου Οικονομάκου, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή με το που έφτασε στην παραλία της Βάρκιζας, αντιλήφθηκε ότι ένας ηλικιωμένος κινδύνευε άμεσα με πνιγμό.

«Είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό για εμάς. Εγώ είμαι στη Ναυαγοσωστική από το 2001 και μου έχουν τύχει ανάλογα περιστατικά άλλες δεκαοχτώ φορές» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο Υπαξιωματικός ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού και περιγράφοντας το περιστατικό συμπληρώνει: «Με το που έφτασα στην παραλία της Βάρκιζας είδα το περιστατικό μπροστά μου. Ο ηλικιωμένος κύριος έχασε τον βηματισμό του, έπεσε στα γόνατα κι άρχισε να πίνει νερό. Φοβήθηκα για κάποιο παθολογικό πρόβλημα, αλλά δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

«Αμέσως ακολουθήθηκε η διαδικασία που έχω εκπαιδευτεί από τις ναυαγοσωστικές σχολές. Τον προσέγγισα, με τη βοήθεια και άλλων λουόμενων τον έθεσα εκτός θάλασσας και στη συνέχεια του πρόσφερα όλες εκείνες τις πρώτες βοήθειες που απαιτούνται για να επανέλθει» προσθέτει ο κ. Οικονομάκος.

Και πράγματι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ηλικιωμένος είναι πλέον καλά στην υγεία του. «Είναι σύνηθες φαινόμενο το οποίος συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες. Έρχεται ένα κύμα που καλύπτει τον λουόμενο και στη συνέχεια τον γυρνά, όπως γυρνά το πλυντήριο» τονίζει το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει στο ενεργητικό του εύφημο μνεία από περιστατικό διάσωσης.

Απαραίτητα τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών

Ο κ. Οικονομάκος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αναγκαιότητα της διάθεσης χρόνου για την παρακολούθηση σεμιναρίων παροχής πρώτων βοηθειών από όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.

«Είναι απόλυτα απαραίτητο στις μέρες μας, να γνωρίζουν οι άνθρωποι πώς παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες. Είναι ιδιαίτερα δυστυχές γεγονός, να πεθαίνει ένας άνθρωπος στη θάλασσα, όταν το 70% της χώρας μας βρέχεται από αυτή. Να σημειωθεί ότι και τα δύο μου παιδιά τα οποία είναι 10 και 7 ετών αντίστοιχα και ανήκουν σε κολυμβητικές ομάδες, όπως και η σύζυγός μου που δεν έχει σχέση με το επάγγελμα που ακολουθώ εγώ, έχουν μπει στη διαδικασία εκμάθησης και αυτό μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε που θέλει να σώσει ζωές» συμπληρώνει ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής στο GRTimes.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να εξηγήσει το γεγονός, πως ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας βρέχεται από θάλασσα παρόλα αυτά έχουμε αρκετούς θανάτους από πνιγμό, ο κ. Οικονομάκος υπογραμμίζει πως τούτο «οφείλεται κατά κύριο λόγο σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων. Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που βουτούν ενώ πριν από λίγο έχουν γευματίσει και άλλοι που αφήνουν τα παιδιά τους στο νερό και οι ίδιοι χαζεύουν στο κινητό. Η θάλασσα για να μας σεβαστεί πρέπει πρώτα να τη σεβαστούμε εμείς οι ίδιοι. Σας επαναλαμβάνω ότι εγώ από την εμπειρία μου έχω κληθεί πολλές φορές να ακολουθήσω την διαδικασία διάσωσης και τα περιστατικά είναι πολλά. Είναι βασικό να γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος να παρέχει πρώτες βοήθειες γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σώσουμε ζωές».

ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr