13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΕπιστολή συζύγου στρατιωτικού που πρώτος πρέπει να διαβάσει ο ΑΓΕΣ και να...

Επιστολή συζύγου στρατιωτικού που πρώτος πρέπει να διαβάσει ο ΑΓΕΣ και να διορθώσει πολλά

Είμαι σύζυγος αξιωματικού του Στρατού Ξηράς, πολύτεκνη μητέρα εκ των οποίων το ένα παιδί με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. 

Πολλές οικογένειες αξιωματικών έχουσες παιδάκια με ίδιες ή παρόμοιες παθήσεις αντιμετωπίζουν την κατάσταση που θα σας περιγράψω: τα παιδιά αυτά χρήζουν ειδικών θεραπειών (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κάποια και φυσιοθεραπεία), το κόστος των οποίων αγγίζει ή/και ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις τα 1000€ μηνιαίως. Το ποσό αυτό καλύπτεται εν μέρει από τον Ασφαλιστικό Φορέα του ΥΠΕΘΑ. Η προβλεπόμενη διαδικασία αποζημίωσης γίνεται με την υποβολή δαπάνης από το εκάστοτε Στέλεχος με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών (απόδειξη, εντολή βιβλιαρίου κα). Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις δαπανών, λόγω της μηνιαίας περιοδικής καταβολής τους και του μεγάλου κόστους τους, έχει θεσπιστεί η διαδικασία της προκαταβολής. Επί της ουσίας, τα δικαιολογητικά αυτά προελέγχονται και εφόσον διαπιστωθεί η εγκυρότητα και η πληρότητά τους, εγκρίνεται η καταβολή του ποσού δίκην προκαταβολής, διαδικασία που μέχρι πρόσφατα διαρκούσε 20-25 μέρες για να ολοκληρωθεί. Πλήρωνε δηλαδή ο κάθε γονέας στην αρχή του μήνα, κατέβαλε τη δαπάνη, χορηγείτο το εκάστοτε ποσό σε 25 μέρες έτσι ώστε να ξαναπληρωθούν οι επόμενες θεραπείες και ούτω καθεξής. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, η διαδικασία αυτή συγκεκριμένα για την ΔΥΒ/ΔΥΓ με την οποία συναλλασσόμαστε εμείς και άλλες οικογένειες, ο χρόνος αυτός προέγκρισης και καταβολής προκαταβολών έχει εκτοξευθεί από 25 μέρες σε 3,5-4 μήνες, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ. Συνέπεια αυτού είναι όλες εμείς οι οικογένειες με αυτά τα παιδάκια να μην μπορούμε να αντέξουμε το οικονομικό βάρος την πληρωμής των θεραπειών αυτών για 4 μήνες και ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΈΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ/ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. 

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αντίστοιχη διαδικασία από έταιρα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ), δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τον 1 μήνα. 

Κάθε προσπάθειά μας να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας από το προσωπικό της ΔΥΒ/ΔΥΓ κατέστη απελπιστικά ανέφικτη, γεγονός πρωτοφανές για στρατιωτική υπηρεσία. Στα τηλέφωνα επικοινωνίας δεν απαντά ποτέ κανένας, και όταν αναγκαστήκαμε να πάμε οι ίδιοι εκεί (όπως και άλλα στελέχη) για να ενημερωθούμε, αντί κάποιας συγκεκριμένης απάντησης, προφασίζονται δικαιολογίες (απουσία προσωπικού, ελλιπή επάνδρωση, απουσία του χειριστή κλπ) με πλήρη απουσία ενσυναίσθησης και ειλικρίνειας δεδομένου ότι δεν πρόκειται για οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία αλλά για θεραπείες παιδιών στελεχών με ειδικές ανάγκες.

Η κοινωνία μας και το κοινωνικό Κράτος οφείλει να προστατεύει αυτά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Στράτος δε οφείλει να ηγείται αυτής της διαδικασίας και όχι να υπολείπεται υιοθετώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες της δεκαετίας του ’80.

Αν είναι θέμα νωχελικότητας του συναδέλφου/χειριστή, να αλλαχθεί με κάποιον εργατικότερο.

Αν είναι θέμα τεράστιου όγκου εργασίας, ας ενισχυθεί το αρμόδιο τμήμα με επιπρόσθετο προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός που την πληρώνει είναι αυτά τα παιδιά. 

(Τα στοιχεία της συζύγου βρίσκονται στη διάθεση του kranosgr.com)