13.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΟΝΤΙΟΥΣ ΝΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 117 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΟΝΤΙΟΥΣ ΝΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 117 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ

Την Τρίτη13 και την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «VIIIΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ», σταΙωάννινα και στις Διαποντίους Νήσους.Επίσηςεπισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση στο Άκτιο και την 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Ανδραβίδα, η οποία αποτελεί την βάση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Διακλαδική ΆσκησηΜεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21.

            Συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Στρατηγείο τηςVIII ΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, όπου του έγινε ενημέρωση για τα τρέχοντα επιχειρησιακά θέματα και τις δραστηριότητες των Μονάδων της. Επίσης επισκέφθηκε το Επιτηρητικό ΦυλάκιοΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ,συγχαίροντας το προσωπικό για το έργο που επιτελεί εκεί. Κατά την παραμονή του στους Οθωνούς των Διαποντίων Νήσων επισκέφθηκε τους οικισμούς Άμμος και Αυλάκια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του νησιού, καιμετέβηστο αγροτικό ιατρείο της περιοχήςπου στελεχώνεται από οπλίτη θητείας ιατρό, ο οποίος με τις υπηρεσίες που προσφέρει εμπεδώνει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό. Επιπλέον επισκέφθηκε το οίκημα στο οποίο θα εγκατασταθεί το Επιτηρητικό Φυλάκιο μονίμου επανδρώσεως,καθώς και το Τμήμα Καταδρομών που εδρεύει στη νήσο εξαίροντας την σημασία της εκεί παρουσίας τους.

            Επίπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Νικόλαο Εξάρχου, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιάνης και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέαενώ επισκέφθηκε και το Στρατιωτικό Μαυσωλείο Πεσόντων στην Κόνιτσα,καθώς και το Κοινοτικό Κατάστημα Οθωνών, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς. Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκησηκαι τιςΘρησκευτικές Αρχές, εμπεδώνοντας έτσιτις εξαιρετικές σχέσεις αυτών με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

            Κατά την επίσκεψη του στην 117 Πτέρυγα Μάχης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 21. Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε Έλληνες και ξένους ασκούμενους αναφέρθηκεστη σημασία της συμμετοχής φίλων και σύμμαχων χωρών στην εν λόγω δραστηριότητα, γεγονός που ενδυναμώνει τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα μέσω της συνεκπαίδευσης και ενισχύει την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών. Ειδικά σε ότι αφορά στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των συμμετεχόντων χωρών, τόνισε ότι συνιστά την έμπρακτη επιβεβαίωση της αξίας και του εκπαιδευτικού οφέλους του ΗΝΙΟΧΟΥ, καθιερώνοντας τον ως μία εκ των σημαντικότερων ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

            Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικόπροσωπικό των μονάδων που επισκέφθηκε, εξήρετο πολύτιμο έργο που επιτελούν με την άοκνη, συνεχή φύλαξη και επιτήρηση της παραμεθορίου, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ΕΔ και έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό, στην αποφασιστικότητα, στην διακλαδική λειτουργία και στην ευελιξία που πρέπει να επιδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των νέων υβριδικών απειλών που αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια στα χερσαία και θαλάσσιά μας σύνορα, με σκοπό την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

            Αναφέρθηκε επίσης στην συνδρομή των ΕΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 καθώς και στην αδήριτη απαίτηση πιστής τήρησης των οδηγιών που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισηςτης.