13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΓΕΕΔ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΓΕΕΔ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Booking.com

Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της Αιγύπτου Lieutenant General MohamedFaridHegazy, που πραγματοποιεί από εχθές επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021. Στο πλαίσιο αυτής και συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΔ της Αιγύπτου συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του.

            ΟΑ/ΓΕΕΔτης Αιγύπτου, πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτηστην Πλατεία Συντάγματος.

            Οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, έθεσαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολήςκαι της Βόρειας Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

            Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο Χώρες ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο, μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων που έχουν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία καθώς και σε ήδη προγραμματισμένες που έχουν σχεδιαστεί και θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα, όπως η «BRIGHTSTAR 21» καιη«ΜΕΔΟΥΣΑ 11». (πατήστε εδώ:https://geetha.mil.gr/diexagogi-kyrias-syskepsis-schediasis-tis-diakladikis-askisis-elladas-aigyptoy-medoysa-11/)

            Ως ιδιαίτερης αξίας τονίστηκε επίσης το γεγονός των κοινών συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από κοινούμε άλλες Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, τα ΗΑΕ και η Κύπρος,καθώς και ότι η συμμετοχή τους συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας,τηςδιαλειτουργικότηταςτων ασκούμενων δυνάμεων και των συνεργειών τους, επιδρώντας καταλυτικά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης αναδυόμενων κινδύνων στην περιοχή καιαποδεικνύονταςέτσι καιεμπράκτως την δέσμευση τους για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

            Επιπρόσθετα,ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον ειλικρινή διάλογο ως βάση για την επίλυσηδιαφορών, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων με επιπλέον κοινέςδράσεις και δραστηριότητες.

            Από την μεριά τουο Α/ΓΕΕΔ της Αιγύπτουαναφερόμενος στην ιδιαίτερη φιλία που έχει αναπτύξει με τον Έλληνα ομόλογό του, μεταξύ άλλων έκανε αποτίμηση των συμπερασμάτων από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών,εξαίροντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε διακρατικό και στρατιωτικό επίπεδο, εκφράζοντας και αυτός με την σειρά του την προσήλωση του στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο Χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

            Ισχυρό επιστέγασμα της επίσημης επισκέψεως καιχαρακτηριστικό του άριστου κλίματος της συνάντησης, ήταν η υπογραφή από τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Κρατών,του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για Παροχή Εκπαίδευσης σε Ελληνικά Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Αιγύπτιους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Μαθητές Παραγωγικών Σχολών.

Booking.com