13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπίτροπος Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας - Οι πρώτες...

Επίτροπος Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας – Οι πρώτες πληροφορίες

Οι αλλαγές στο Μαξίμου, η πιθανότητα να προταθεί για επίτροπος Άμυνας ο Ν. Δένδιας, η περίπτωση του Θ. Σκυλακάκη και οι “μόνιμοι” υφυπουργοί που θα φύγουν

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι θα φέρει το ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Με δεδομένη την αναποτελεσματικότητα πολλών υπουργών και λόγω του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει ένα ολικό restart, έχει στο συρτάρι του δυο εισηγήσεις – επιλογές. Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη για “αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027” είναι μια φράση που πολλοί συνδέουν με τις κυβερνητικές αλλαγές.

Η μια εισήγηση αφορά άμεσες αλλαγές εδώ και τώρα και η δεύτερη μετά το καλοκαίρι λίγο πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η αίσθηση που επικρατεί και ανάμεσα στους φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει από καιρό αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος και υπό το φως και του εκλογικού αποτελέσματος οι αποφάσεις αυτές θα επιταχυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει μεγάλες και δομικές αλλαγές και ουδείς θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής. Οι αλλαγές θα αφορούν και τους λεγόμενους “αναντικατάστατους” υπουργούς καθώς όλοι θα κριθούν από την αρχή. Οι κυβερνητικές αλλαγές θα αφορούν και τους “μόνιμους” υφυπουργούς που δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα και δεν έχουν ειδικό πολιτικό βάρος για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Ο πρωθυπουργός θα -ροχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την εκλογή του Δ. Τσιόδρα θεωρείται σίγουρο ότι ο Χρήστος Ζωγράφος θα αναλάβει διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ αναζητείται ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Δημητριάδη η απουσία του οποίου δεν αντικαταστάθηκε ποτέ μετά την αποχώρησή του από το Μαξίμου.  

Την ίδια στιγμή αν και είναι νωρίς, είναι πολύ πιθανό η μετακόμιση του U. Σκυλακάκη στις Βρυξέλλες για την θέση του Επιτρόπου να φέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές, ενώ εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει την θέση του Επιτρόπου Άμυνας δεν θα προταθεί ο Θ. Σκυλακάκης και είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να προτείνει τον Νίκο Δένδια για να έχει αναβαθμισμένη παρουσία η χώρα μας στην Κομισιόν.

«Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του με την οποία έκανε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές» και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έφτασε στον στόχο που είχε θέσει και παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια».

Σε όλες τις περιπτώσεις, το ποσοστό που πήρε η ΝΔ θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει δυο εισηγήσεις στο τραπέζι του και μένει να αποφασίσει ποια θα επιλέξει για τον χρόνο των αλλαγών στην κυβέρνηση.

Fimotro