13.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΕπίδομα παιδιού: Ερχονται ανατροπές - Δείτε τι εξετάζει η κυβέρνηση

Επίδομα παιδιού: Ερχονται ανατροπές – Δείτε τι εξετάζει η κυβέρνηση


Κώστας Κατίκος

Αλλαγή πλεύσης αποφάσισε η κυβέρνηση στην αναμόρφωση των επιδομάτων, που μέχρι πρότινος είχε ως προμετωπίδα τη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα παιδιού και παράλληλα την αύξηση των ποσών από το 40% στο 60% για τους δικαιούχους της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας.

Το σχέδιο για θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων εγκαταλείπεται, σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, και μαζί με αυτό φεύγει από το τραπέζι η αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους της τρίτης κλίμακας.

Αντί αυτών και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις με στόχο την αύξηση των ποσών, αλλά σε πιο εκλογικευμένη βάση. Οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν προχωρούσε το αρχικό σχέδιο, τότε οι αυξήσεις που θα προέκυπταν από την εξίσωση των ποσών της τρίτης κατηγορίας με τη δεύτερη θα ήταν 60%.

Το αρχικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί και εγκριθεί πέρυσι τον Οκτώβριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και το τελικό κόστος που θα προκαλούσαν οι αλλαγές έβγαινε στα 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυπτε από την αύξηση που θα προκαλούσε το ενισχυμένο επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κατηγορίας, η οποία είχε υπολογιστεί περίπου στα 250 εκατ. ευρώ, μείον την εξοικονόμηση περίπου 180 εκατ. ευρώ που θα προκαλούσε ο αποκλεισμός δικαιούχων από το επίδομα παιδιού με τη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων. Ο τελικός λογαριασμός λοιπόν ήταν 70 εκατ. ευρώ επιπλέον δαπάνη για να καλυφθούν οι αυξήσεις, ενώ η εκτίμηση για τα περιουσιακά κριτήρια ήταν ότι θα έκοβαν ένα 15% με 20% των δικαιούχων. Εδώ και μήνες όμως καμία νομοθετική ενέργεια δεν προχώρησε και το τελευταίο διάστημα αποφασίστηκε να μην προχωρήσει το σχέδιο για τα περιουσιακά κριτήρια «μέχρι νεωτέρας».

Το νέο σχέδιο για το επίδομα παιδιού προβλέπει αυξήσεις με εναλλακτικές προτάσεις. Μια από αυτές που μπαίνει προς επεξεργασία στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η τιμαριθμοποίηση των εισοδηματικών ορίων, που σημαίνει αυξήσεις για περισσότερους δικαιούχους αλλά μικρότερες από το αρχικό σχέδιο. Με τη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων θα παίρνουν επίδομα και οικογένειες της μεσαίας τάξης που τώρα μένουν εκτός.

Με το εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζεται και με μια τιμαριθμοποίηση όλων των εισοδηματικών κατηγοριών, το εισόδημα για το επίδομα της πρώτης κλίμακας μπορεί να ανέβει ως τις 12.000 ευρώ (αντί 10.500 ευρώ που είναι τώρα) και να αυξηθούν ανάλογα οι δύο επόμενες εισοδηματικές κατηγορίες. Για παράδειγμα να παίρνουν επίδομα για ένα παιδί όσοι έχουν εισόδημα ως 30.000 ευρώ (αντί ως 26.250 ευρώ που είναι τώρα), για δύο παιδιά όσοι έχουν εισόδημα ως 35.000 ευρώ (αντί ως 30.000 ευρώ που είναι τώρα), για τρία παιδιά να λαμβάνουν επίδομα όσοι έχουν εισόδημα ως 40.000 ευρώ (αντί ως 37.500 ευρώ είναι τώρα) κ.ο.κ.

Τα ποσά με την αρχική πρόταση

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε αύξηση του επιδόματος παιδιού από τα 70 ευρώ μηνιαίως στα 75 ευρώ για την πρώτη εισοδηματική κατηγορία, 45 ευρώ μηνιαίως για τη δεύτερη και συγχώνευση της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας στη δεύτερη. Με το σχέδιο αυτό το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο που είναι σήμερα αυξάνεται σε 45 ευρώ ανά τέκνο και στα 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Αν εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο, τότε οι δικαιούχοι της τρίτης εισοδηματικής κατηγορίας που παίρνουν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί θα πήγαιναν στα 45 ευρώ. Οσοι είχαν δύο παιδιά και παίρνουν 56 ευρώ τον μήνα, θα πήγαιναν στα 90 ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και παίρνουν 112 ευρώ τον μήνα, θα πήγαιναν στα 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα πήγαιναν στα 270 ευρώ.

 Συνολικό κόστος 400 εκατ. ευρώ

Στο τραπέζι βρίσκεται και μια νέα αύξηση του εγγυημένου εισοδήματος και ίσως μεγαλύτερης από το 8% που δόθηκε για το 2025. Αρμόδιες πηγές πάντως μεταφέρουν την εκτίμηση σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους για ένα συνολικό κόστος αυξήσεων στα δύο επιδόματα (παιδιού και εγγυημένο) που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και το οποίο, όπως τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί, θα επιδιώξει να το εξασφαλίσει η κυβέρνηση ώστε να υπάρχει στο πακέτο που θα ανακοινωθεί σε λίγους μήνες στη ΔΕΘ.

ΠΗΓΗ: https://eleftherostypos.gr