13.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Ποιος θα πάρει, πόσα και πότε

Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Ποιος θα πάρει, πόσα και πότε

“Κρυφό” πακέτο νέων μέτρων στήριξης, πέραν των 21 παρεμβάσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, προωθεί η κυβέρνηση. Για την εκπλήρωσή τους, εκατό μέρες πριν το τέλος της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό (τον δεύτερο φέτος) που ανεβάζει στα 2,5 δισ. ευρώ τα έκτακτα μέτρα και παροχές που θα διατεθούν μέσα στο 2022 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και άλλα 400 εκατ. ευρώ συνολικά θα διατεθούν επίσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μέτρα, όπως η επέκταση του προγράμματος «ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή» και άλλα. Σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες κάλυψης λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναλόγως της εξέλιξης των τιμών χονδρικής.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,9 δισ. ευρώ συνολικά ως τέλος του έτους.

Επιπλέον προβλέπεται:

• για άτομα με αναπηρία: απαλλάσσεται από φόρο οποιαδήποτε προνοιακή παροχή ΑμΕΑ χορηγείται από το Δημόσιο

• γονικές παροχές: απαλλάσσονται από τον φόρο όλες οι παροχές χρημάτων/μετρητών από γονείς σε παιδιά, εφόσον κατατέθηκαν στον λογαριασμό του ωφελούμενου εντός 3 ημερών από την ημέρα ανάληψής τους από τον λογαριασμό του δωρητή τους (αναδρομικά από 20/10/2021 και έως 800.000€)

• ασφαλισμένοι της πρώην “Ασπίς Πρόνοια”: θα δοθεί προκαταβολή 25 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής

• δανειολήπτες: δημιουργείται κρατικός «Τειρεσίας», ένας φορέας του δημοσίου που θα προσφέρει δωρεάν πιστοληπτική αξιολόγηση σε δανειολήπτες, για να να μπορέσουν να λάβουν δάνεια που υπό άλλες συνθήκες θα ελάμβαναν δύσκολα ή πανάκριβα.

Επιπλέον, στους άμεσα ωφελουμενους μέχρι το τέλος του 2022 από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, ανήκουν:

Ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ, ΑμΕΑ με επίδομα ΟΠΕΚΑ, και μακροχρόνια άνεργοι ΟΑΕΔ: σύμφωνα με πληροφορίες, τον Δεκέμβριο θα λάβουν έκτακτο επίδομα 250 ευρώ τον Δεκέμβριο, προσαυξανόμενο και κατά 50 ευρώ για όσους έχουν παιδί

Χαμηλοσυνταξιούχοι ΕΦΚΑ: θα λάβουν επίσης τα 250 ευρώ, αλλά με νέα κριτήρια. Ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται και το εισοδηματικό κριτήριο ενδέχεται να ανέλθει και στα 800 ευρώ, αντί 600 ευρώ που ίσχυσε πέρυσι (7.200 ετήσιο εισόδημα) που ίσχυσε το Πάσχα. Τους συνταξιούχους αφορούν κυρίως και τα επιπλέον 200.000 πακέτα “Τουρισμός για Όλους” για επέκταση της τουριστικής περιόδου τον χειμώνα.

Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

Γονείς με παιδιά: οι δικαιούχοι Α21 θα λάβουν τον Δεκέμβριο μιάμιση δόση επιόματος τέκνων

Νοικοκυριά: διπλασιάζεται το κονδύλι στα 300 εκατ. ευρώ με διεύρυνση κριτηρίων για να λάβουν επίδομα θέρμανσης 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Προβλέπεται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου. Θα υπάρξει και ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές. Προστίθενται και άλλοι 200.000 νέοι δικαιούχοι του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” με επιπλέον 140 εκατ. ευρω. Τέλος επιδοτείται 250.000 νοκοκυριά για μικρά φωτοβολταϊκά για δωρεάν ενέργεια

Νέα ζευγάρια: ξεκινά ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για απότηση φθηνής στέγης

Φοιτητές: αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ –ή και στα 2.000 ευρώ ανά φοιτητή αν επιλέξει να συγκατοικήσει

Αγρότες: επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και 80 εκατ . ευρώ για ζωοτροφές

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: επιβραβεύονται επιχειρήσεις οι οποίες από αύριο και έως τέλη του 2023 θα μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους (επιδοτούνται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων). Και αν κάνουν επιπλεόν προσλήψεις, οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων: ικανοποιούνται αιτήματα για αυξήσεις σε Εθελοντές Μακράς Διάρκειας και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, επέκταση της Μάχιμης πενταετίας και νυχτερινή αποζημίωση, ενώ θεσπίζεται και πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Επιπλέον το 2023 θα ισχύσουν και νέες, μόνιμες παροχές και ελαφρύνσεις που θα. Και συγκεκριμένα:

• Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκ. εργαζομένων

• Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης – ανακουφίζονται 3 εκατ. φορολογούμενοι

• Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης:

• θεσπίζεται για πρώτη φορά σύστημα Κινήτρων Επίτευξης Στόχων

• παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

Έτσι, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

• 4. αυξάνονται οι συντάξεις για 1,5 εκατ. συνταξιούχους, σε ποσοστό πάνω από 6%
• 5. Ιανουάριο ξεκινάει η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και από 1 Μαΐου 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή.
• 6. Αναμόρφωση Ειδικού Μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων Ευθύνης 10% μεσοσταθμικά
• 7. Αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης (εφαρμογή από 1.1.2024)
• 8. ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
• 9. Σε αναστολή παραμένει, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr