13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕνοποίηση Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ

Ενοποίηση Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ

Την 4/7/24 φέρεται να έλαβε χώρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας με συμμετοχή των προέδρων των ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ και των Διευθυντών των ΤΕΘΑ, ΤΕΣ και ΤΑΑ. Αντικείμενο ήταν η ενοποίηση των Ταμείων και συγκεκριμένα η υπαγωγή του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων σε ένα φορέα (ΝΠΔΔ) υπό το ΥΠΕΘΑ. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΘΑ για την ενοποίηση και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διεργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΕΣ προαναγγέλλει δυναμικές αντιδράσεις και ζητάει από τον ΥΕΘΑ να σταματήσει κάθε σχετική ενέργεια προτού οι άνεμοι που “καλλιεργούνται” φέρουν σφοδρές θύελλες.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Ενοποίηση Μετοχικών Ταμείων ΕΔ

ΣΧΕΤ. :   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 849/2023 έγγραφό μας

              β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 393/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

      Η Ομοσπονδία μας τους τελευταίους μήνες αναδεικνύει σθεναρά και με στοιχεία το μείζον ζήτημα της ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, προσπάθεια που έχει επιβεβαιωθεί διά της διαρροής μέσα από το έγγραφο των «Οδικών Χαρτών», το οποίο δείχνει να υλοποιείται βήμα-βήμα. Είμαστε ιδιαίτερα περιχαρείς που συνειδητοποιούμε μέρα με τη μέρα με αυξανόμενους ρυθμούς ότι προσπάθειές μας έχουν βρει πολλούς υποστηρικτές, ακόμα και από κατευθύνσεις που δεν περιμέναμε.

      Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες μας, χθες (4/7) έλαβε χώρα Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ.)  με τη συμμετοχή των Προέδρων των ΔΣ  των τριών Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, και των Διευθυντών του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ). Όπως εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς, το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενοποίηση σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων, ή πιο σωστά «η πιθανότητα της διαχείρισης της περιουσίας της ακίνητης περιουσίας από τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των ακινήτων του νέου Ταμείου των ακινήτων του ΥΠΕΘΑ», ενέργεια αρμοδιότητας ΥΦΕΘΑ και ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ.

      Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον προγραμματισμό των Οδικών Χαρτών», η δημιουργία του προαναφερθέντος φορέα (που θα είναι ΝΠΔΔ) προϋποθέτει την ενοποίηση των ανωτέρω Ταμείων και βρίσκεται στη «φάση ‘’Α’’» του προγραμματισμού. Αυτό συνεπάγεται ότι χθες είχαμε την επίσημη έναρξη των ενεργειών ενοποίησης.

      Ασφαλώς δεν αναμένουμε από μία κυβέρνηση που νομιμοποίησε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με νόμο, δίχως να έχει μεσολαβήσει αναθεώρηση του Συντάγματος, να σεβαστεί τη βούληση των δωρητών, καθόσον υπάρχουν δωρεές, ή το νομικό καθεστώς που προκύπτει από τις διαθήκες, όσον αφορά τα κληροδοτήματα, αμφότεροι πολύ ισχυροί νομικοί πυλώνες. Ούτε αναμένουμε, βεβαίως, να αναλογιστεί την τεράστια ζημία που θα προκαλέσει στους μετόχους και μερισματούχους και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους. Από μία κυβέρνηση που αποδεικνύει στην πράξη ότι ψάχνει εναγωνίως για πόρους, δεν αναμένουμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη ισοπέδωση που θα βαπτιστεί με κάποια ελκυστική λέξη και θα συνοδευτεί από ένα αντίστοιχο αφήγημα αξιοθαύμαστης επιτυχίας.

              Κύριε Υπουργέ.

      Το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλες αντίστοιχες προσπάθειες αλλά απέτυχαν παταγωδώς δεν αναμένουμε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις προσπάθειές σας. Αντίστοιχα θεωρούμε ότι θα υποβαθμίσετε και την οργισμένη αντίδραση που γνωρίζετε ότι θα προκαλέσετε.

      Η ΠΟΕΣ δεν είναι φορέας χειροκροτητών για να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η ΠΟΕΣ είναι ο μόνος φορέας που υπερασπίζεται στην πράξη τα συμφέρονται των στρατιωτικών και για το λόγο αυτό καλούμε σε συστράτευση κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, εν όψει των ενεργειών που έχουμε ιστορικό χρέος να αναλάβουμε, υπερασπιζόμενοι όχι απλώς τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων μας, αλλά και το ίδιο το μέλλον των παιδιών μας, των οικογενειών μας, εφόσον η προσπάθεια εκποίησης ή αφαίμαξης συνεχιστεί. Τα περιουσιακά στοιχεία των ΜΤ ανήκουν στα Ταμεία.

      Εφόσον εμμένετε στην επιλογή σας να σπείρετε ανέμους, να γνωρίζετε ότι θα θερίσετε θύελλες. Σας καλούμε να κάνετε πίσω πριν είναι αργά.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.