13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΕΚΤΑΚΤΟ - Προληπτική μεταφορά πυρομαχικών στις Σάπες

ΕΚΤΑΚΤΟ – Προληπτική μεταφορά πυρομαχικών στις Σάπες

Του Ηλία Προύφα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων, αυτή τη φορά προς την περιοχή Μάκρης – Σάπες.

Ο συντονισμός γίνεται από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος για δύο ημέρες βρέθηκε στην περιοχή και συγκεκριμένα στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου, στέλνοντας μάλιστα και δύο λόχους καταδρομών της Ε’ Μοίρας για επιτήρηση.

Λόγω της πιστής εφαρμογής του σχεδίου αντιπυρικής προστασίας που είχε θέσει από πέρυσι ο ίδιος στις ΕΔ, ο Έβρος δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως σοβαρό πρόβλημα στα στρατόπεδα και τις αποθήκες πυρομαχικών του.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr.com, πριν λίγη ώρα ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε εντολή προληπτικής μεταφοράς πυρομαχικών από υπέργειες αποθήκες στις Σάπες Κομοτηνής, σε αποθήκες τύπου igloo.

Επίσης κατόπιν διαταγών και οδηγιών του ΓΕΕΘΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών, επιχειρούν αυτή την ώρα συνολικά 6 Α/Φ CL-215, 4 Α/Φ CL-415, 13 Α/Φ PZL και 4 Ε/Π CHINOOK στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη, Δήμο Αρριανών Κομοτηνής, Διαλεκτό Καβάλας, Ελευσίνα, Θίσβη Θηβών, Λέσβο και Φυλή Αττικής, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιχειρούν επίσης τα παρακάτω μέσα:

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:

●              2 Ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

●              2 Ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ των 10 ατόμων (σύνολο 20).

●              Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

●              Υδροφόρα Οχήματα.

●              Βυτιοφόρα Οχήματα.

●              Οχήματα Γενικής Χρήσης.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:

●              2 Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις για σήμερα 22 Αυγούστου 2023, συνδράμουν στην πρόληψη πυρκαγιών με εκπομπή συνολικά 183 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1098 άτομα με 549 οχήματα) και 14 πυροφυλακίων (84 άτομα με 42 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1182 ατόμων και 591 οχημάτων, σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας.

Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

●              Το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στον Νομό Έβρου σε επιφυλακή εντός των Στρατοπέδων, για εμπλοκή και αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης.

●              Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης στον Νομό Έβρου, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

●              Εκπομπή επιπλέον περιπόλων επιτήρησης στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια.

●              Εκπομπή επιπλέον περιπόλων και έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Νομού Έβρου και Νομού Ροδόπης, από προσωπικό της Ε’ Μοίρας Καταδρομών

  ●            Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ ΣΣ.

        ●           Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

●              Πτήσεις 1 Ε/Π KIOWA στον Έβρο, 1 Ε/Π KIOWA στην περιοχή της Μαγνησίας και Φθιώτιδας, 1 Ε/Π UH-1H στον Νομό Χαλκιδικής και 1 Ε/Π UH-1H στον Νομό Λέσβου

●               UAV HERON άνωθεν Νομού Έβρου, για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης.

●              Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν τις προβλεπόμενες ετοιμότητες με μέγιστο χρόνο ετοιμότητας τις 4 ώρες.

●              Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.