13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΚΤΑΚΤΟ: Δεν υφίσταται ενοποίηση του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων - Επίσημη διάψευση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεν υφίσταται ενοποίηση του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Επίσημη διάψευση

Του Ηλία Προύφα

Σενάρια για ενοποίηση του υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων τέλος. Μετά τις προχθεσινές διαψεύσεις κύκλων του Πενταγώνου για παραχώρηση των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, έρχεται νέα διάψευση αυτή τη φορά για τις πληροφορίες περί της δημιουργίας κοινού υγειονομικού σώματος.

Η διάψευση έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο και συγκεκριμένα μετά από συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), με επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους οποίους έθεσαν άμεσα το θέμα.

Η απάντηση κατηγορηματική όχι μόνο δεν υφίσταται η δημιουργία κοινού υγειονομικού σώματος, αλλά με το υφιστάμενο καθεστώς τα νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν προς όφελος των δικαιούχων στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Πριν λίγο η ΠΟΜΕΝΣ, εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΜΕΝΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Ως ΠΟΜΕΝΣ, το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει κοινωνοί της αγωνίας συναδέλφων μας υγειονομικών ειδικοτήτων, εξαιτίας  αρθρογραφιών που αναφέρονται στο υγειονομικό στρατιωτικό προσωπικό και στην φημολογία για κοινό υγειονομικό σώμα Ενόπλων Δυνάμεων.

Για ακόμα μια φορά η Ομοσπονδία μας, οφείλει να ενημερώνει και να δείχνει τον δρόμο της ουσίας, μακριά από λαϊκισμούς και κακόφωνες κορώνες, που στόχο έχουν μόνο τα clicks και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού της ρόλου η ΠΟΜΕΝΣ – ως η Ομοσπονδία των εν ενεργεία στρατιωτικών και μέχρι σήμερα περί των 20.000 εγγεγραμμένων μελών της, απευθύνθηκε και συζήτησε με τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να διαπιστώσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η ενημέρωση που έλαβε χώρα, παρουσία του Προέδρου κ. Δημητρίου Ρώτα, του Γραμματέα Οργανωτικού κ. Ηλία Κολλύρη και της Γραμματέας Ισότητας Φύλων κ. Κατερίνας Κιουρτσίδου, δημοσιοποιείται θεσμικά από την ΠΟΜΕΝΣ, προς ορθή ενημέρωση όλων των συναδελφισσών και συναδέλφων μας του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού, είναι η ακόλουθη:

Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα δημιουργίας κοινού υγειονομικού σώματος. Άρα όσα γράφονται για δημιουργία κοινού υγειονομικού σώματος, δεν ευσταθούν.

Επιπρόσθετα, η Πολιτική Ηγεσία έχει στις προτεραιότητες της, προτάσεις που αναμένονται πολλές από αυτές, να κατατεθούν σε προσεχή νομοσχέδια. Ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις αυτές είτε αποτελούν χρόνια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, είτε κινούνται στη σωστή κατεύθυνση προς όφελος των συναδέλφων μας, όπως: 

  • Πρόβλεψη αποζημίωσης για τις εφημερίες των ιατρών και τα νυχτερινά των βαρδιών του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Πρόβλεψη μηνιαίας αποζημίωσης πλέον του μισθού, για το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό και για το νοσηλευτικό στρατιωτικό προσωπικό που θα διατίθεται για έκτακτες ανάγκες, σε δημόσια νοσοκομεία και με πιθανή αναδρομική ισχύ.
  • Πρόθεση για μείωση στο ελάχιστο των χρόνων διοίκησης του ιατρικού προσωπικού.
  • Πρόθεση που έχει να κάνει με τη διαχείριση του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, υπό την μορφή ΥΠΕ. 
  • Πρόβλεψη να ασκούν Διοίκηση σε υγειονομικές υπηρεσίες και από υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες (π.χ Νοσηλευτές/ριες, Φαρμακοποιούς κ.α)

Επιπλέον το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή της φαρμακευτικής κάλυψης των εν ενεργεία στρατιωτικών και των οικογενειών τους, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όπως μας έγινε κατανοητό, ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και να μειωθεί η γραφειοκρατία για την καταβολή των υγειονομικών δαπανών στο στρατιωτικό προσωπικό.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όλα όσα περιήλθαν προς γνώση μας, δείχνουν ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία, έχει θέσει ως στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και την αναγνώριση του έργου που επιτελεί το υγειονομικό στρατιωτικό προσωπικό σε δύσκολες και αντίξοες πολλές φορές εργασιακές συνθήκες.

Αναμένουμε για τα όσα γίναμε κοινωνοί, να γίνουν πράξεις από την Πολιτική Ηγεσία, για το καλό τόσο του προσωπικού όσο και του ευαίσθητου χώρου της  υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Σας καλούμε να απευθύνεστε στην ΠΟΜΕΝΣ που λέει αλήθειες χωρίς λαϊκισμούς και να ενημερωνόσαστε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας https://pomens.gr.

Εγγραφόμαστε μέλη στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της μεγάλης οικογένειας της Ομοσπονδίας μας  https://pomens.gr/aitisi-eggrafis.

Δυναμώνουμε την Φωνή μας –  Δυναμώνουμε την Συμμετοχή μας, προς όφελος όλων μας.

Αυτή είναι η δύναμη μας !

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος ΚυριακάκηςΑνχης (ΕΜ)