13.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΚΤΑΚΤΟ: Αυξημένη επιτήρηση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ζητά η Ελληνική Αστυνομία

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αυξημένη επιτήρηση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ζητά η Ελληνική Αστυνομία

Του Ηλία Προύφα

Συναγερμός για 150 πιθανούς στόχους ισλαμιστών στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό προληπτικά σχέδια ασφάλειας θα εφαρμοστούν από τη Βουλή μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, εμπορικά κέντρα και σταθμούς του μετρό, ενώ όπως είδε το φως της δημοσιότητας , με σήμα της η Ελληνική Αστυνομία, ζητά αυξημένη επιτήρηση γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις (όχι μόνο από στρατόπεδα αλλά γενικότερα από στρατιωτικές εγκαταστάστεις).

Το παρακάτω ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις αρχές:

Σχέδιο προστασίας 150 σημείων – με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική – για αποφυγή επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους», λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχει ήδη αρχίζει να εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ., όπως προκύπτει από σειρά εγγράφων που συντάχθηκαν τα τελευταία 24ωρα και φέρουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και «Κατεπείγον».

Ειδικότερα, σύμφωνα με αναλύσεις και καταγραφές των Αρχών Ασφαλείας που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», ανάμεσα στα σημεία που θεωρούνται στόχοι πιθανής επιδρομής «αφανών» φανατικών ισλαμιστών συγκαταλέγονται από τη Βουλή των Ελλήνων και τις εγκαταστάσεις δυτικών διπλωματικών αποστολών μέχρι τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το γειτονικό Μουσείο, αλλά και χώροι πρασίνου και αναψυχής, όπως ο Εθνικός Κήπος, το Πεδίον του Αρεως και άλλα πολυσύχναστα πάρκα στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Στην ίδια λίστα συγκαταλέγονται το Ζάππειο, εμπορικά κέντρα σε Μαρούσι, Αγιο Δημήτριο και αλλού, οι 67 σταθμοί του δικτύου του μετρό και του ΗΣΑΠ, οι σταθμοί ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού, στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις.

Στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται από την αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, την Υπηρεσία Περιπολιών, το Τμήμα Ασφαλείας και το Τμήμα Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ «να υπάρχει αστυνομική επιτήρηση μέχρι και σε πλατείες, πάρκα και άλλα κεντρικά σημεία όπου καταγράφεται υψηλή επισκεψιμότητα», σε ένα σαφές δείγμα της εγρήγορσης αλλά και του εύρους των προληπτικών ενεργειών για την αποφυγή τυφλών πληγμάτων στη χώρα μας.

Οπως είναι φυσικό, τα μέτρα ασφαλείας εντείνονται και επεκτείνονται ταυτόχρονα – εκτός από τις διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις – σε δεκάδες κτίρια και υποδομές ενδιαφέροντος ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, μέχρι και… Ουγγαρίας, ενώ από τη λίστα δεν λείπουν νευραλγικές ελληνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Συνεχής φρούρηση

Στα ίδια έγγραφα, που εκδόθηκαν το διήμερο 16-17 Οκτωβρίου, ζητείται συνεχής φρούρηση και επιτήρηση τουλάχιστον 15 στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος (συναγωγές, πρεσβεία, εταιρείες, χώροι συνάθροισης κ.ο.κ.), με συμπληρωματική εντολή στους αστυνομικούς «να πραγματοποιούν αυξημένη και ουσιαστική επιτήρηση των προαναφερόμενων στόχων, καθώς και σχολείων – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου φοιτούν υπήκοοι από τη συγκεκριμένη χώρα».

Πάντως, παρά τον γενικό συναγερμό, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Αρχών Ασφαλείας επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για επίθεση επί ελληνικού εδάφους, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας δεν είχε βρεθεί ποτέ στο στόχαστρο ένοπλων τζιχαντιστών, καθώς θεωρείται σημείο διέλευσης προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν πως όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας δημιουργούν ρευστότητα σε θέματα ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη – με κίνδυνο πύκνωσης των «ανταποδοτικών» επιθέσεων από εξαγριωμένους φανατικούς ισλαμιστές. Οπως, μάλιστα, τονίζουν, ουδείς μπορεί να θεωρεί ότι εξαιρείται, «πολλώ δε μάλλον από τυφλές επιθέσεις, όπως αυτές σε Βέλγιο, Γαλλία και Κίνα, χώρες που καμιά σχέση δεν έχουν με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Οι παραπάνω ενέργειες, άλλωστε, ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων μεμονωμένων τζιχαντιστών που δεν είχαν εντοπιστεί από τις Αρχές Ασφαλείας».

Ελεγχοι στα social media

Ενδεικτικές της κινητοποίησης των ελληνικών Αρχών, όμως, είναι και οι αναφορές για ελέγχους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τον εντοπισμό αναρτήσεων που περιλαμβάνουν κηρύγματα μίσους. «Η Ασφάλεια Αττικής θα αναπτύξει στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών της, συνεργαζόμενη με συναρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριοποίηση ομάδων ή ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για λόγους προπαγάνδας ακραίων απόψεων, διέγερσης πλήθους σε έκνομες ενέργειες κ.λπ. Σε περίπτωση που περιέλθει στις υπηρεσίες σας οποιαδήποτε πρόθεση εκδήλωσης οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας να υπάρχει άμεση ενημέρωση των κεντρικών υπηρεσιών και να ληφθούν άμεσα μέτρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζητείται «προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, να δοθούν κατάλληλες εντολές στο διατιθέμενο προσωπικό για την πραγματοποίηση ουσιαστικής αποτρεπτικής δραστηριότητας, με τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε ύποπτα άτομα/οχήματα/αντικείμενα, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον απαιτηθεί». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πάντως, υπάρχει ήδη πληροφόρηση πως μπορεί να εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις ατόμων ή περίεργες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να συνδέονται με την προεργασία τέτοιου είδους επίθεσης.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Τέλος, σε άλλο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται, επίσης, να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όσο και ενόψει του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, «εντείνετε και επαυξήστε τα αστυνομικά μέτρα, κατά λόγο αρμοδιότητας, περιμετρικά των στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων, σχηματισμών, ως και στρατιωτικών κτιρίων που βρίσκονται εκτός αυτών, προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του υπηρετούντος εκεί προσωπικού και των εν λόγω κτιρίων ή πράξης ακτιβιστικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπο αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές».