13.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕισοδηματικά κριτήρια στρατιωτικών

Εισοδηματικά κριτήρια στρατιωτικών

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα περιβόητα μέτρα “μέριμνας” ήταν απολύτως στοχευμένα και άμεσο σκοπό  να ακυρώσουν κάθε ευεργετική πρόνοια (κάθε λογής) που θεσμοθετηθηκε κατά το παρελθόν. Απολύσεις για λόγους υγείας, στοχοποίηση της οικογένειας και των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, η τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, άμεσες και έμμεσες μειώσεις στο εισόδημα, κυρίως όμως, συστηματικός χλευασμός. Δεν έχει υπάρξει δυσμενές μέτρο που να μην συνοδευτηκε από χαρακτηρισμό τύπου “μέριμνας”. 

Ολοένα περισσότεροι στρατιωτικοί βρίσκονται στα “κάγκελα” διαμαρτυρόμενοι για την επιδεινωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Ιδίως στο ΠΝ, η κατάσταση φαίνεται να οδεύει από το κακό στο χειρότερο, όπως φαίνεται και από τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών του ΠΝ. 

Το τελευταίο “επεισόδιο” στο δράμα των στελεχών είναι ο διαφαινόμενος αποκλεισμός ακόμα και από τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Πλέον τα στελέχη του ΠΝ θεωρούνται πλουσιοπάροχα αμειβόμενα και λόγω της ραγδαίας αύξησης του εισοδήματός τους (λόγω της αλλαγής στο καθεστώς των αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας). Το αποτέλεσμα είναι ότι θα αποκλείονται από κάθε βοήθημα (τύπου ελεημοσύνης, όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί η Ένωση Στρατιωτικων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων στο έγγραφό της). Η σοβαρότερη παρενέργεια της εικονικής αύξησης του εισοδήματος όμως, αφορά τις οικογένειες και συγκεκριμένα τα παιδιά, για τα οποία οι γονείς θα πρέπει, είτε να απευθυνούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, είτε να επιλέξουν τη “λύση” της παραίτησης από το ένα εισόδημα. Και στις δύο περιπτώσεις η “χασούρα” θα ανέλθει σε επιπλέον μερικές χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος. Δικαίως διερωτώνται οι στρατιωτικοί “για ποια μέριμνα μας λένε;”, με όσα αυτό συνεπάγεται. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι άλλο: τι ακριβώς επιδιώκει η Ηγεσία με τέτοιου είδους μέτρα; Και γιατί δεν αφουγκράζεται το πρόβλημα, παρά το παρακολουθεί με απάθεια;

ΘΕΜΑ:  Οικονομικά (Εισοδηματικά Κριτήρια Στρατιωτικών)

ΣΧΕΤ.:  α.  ΚΥΑ υπ΄ αριθμ. Φ.840/134808/Σ.21822/2022 (ΦΕΚ Β΄ 6672, Καθορισμός του ανώτατου ορίου ωρών νυχτερινής απασχόλησης και των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων»)

     β.   ΚΥΑ υπ΄ αριθμ. Φ.841/26674/Σ.4145/2023 (ΦΕΚ Β΄ 1425, Καθορισμός ύψους, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.»)

             γ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 032/2023 έγγραφό μας

             δ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 035/2023 έγγραφό μας

             ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 051/2023 έγγραφό μας

             στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 054/2023 έγγραφό μας

             ζ.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 057/2023 έγγραφό μας

   1.   Επί σειρά μηνών η Ένωσή μας έχει αναδείξει τις ιδιαίτερα σοβαρές παρενέργειες που δημιούργησε στο εισόδημα των στρατιωτικών η «μέριμνα» της Πολιτείας, στο πλαίσιο είτε συμμόρφωσης με τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει αλλά δεν εφάρμοζε, ή εξαγγελιών η υλοποίηση των οποίων εκκρεμούσε.

   2.   Όπως έχουμε αποδείξει και πλέον θεωρούμε ότι δεν υφίσταται καμία αμφιβολία επί τούτων, αποζημιώσεις για εκτέλεση υπηρεσίας που φορολογούνταν αυτοτελώς ενσωματώθηκαν με διάφορους τρόπους στο εισόδημα των στρατιωτικών. Υπενθυμίζουμε:

              α.   Την κατάργηση των πλευσίμων και αντικατάστασή τους από την «προσαύξηση» στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας) παρά το γεγονός ότι η κατάργηση δεν υφίστατο στην πρόβλεψη του νομοθέτη.

              β.   Τη σιωπηρή κατάργηση της αποζημίωσης για εκτέλεση υπηρεσίας σε ημέρες αργιών.

              γ.   Την ενσωμάτωση της αποζημίωσης για εκτέλεση νυκτερινής υπηρεσίας στο εισόδημα.

   3.   Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, στα οποία προστίθενται οι πενιχρές και προσεκτικά στοχευμένες αυξήσεις πείνας που δόθηκαν πρόσφατα με το ν.5045/2023 (Α΄ 136), είναι η εκτόξευση του εισοδήματος των στρατιωτικών με αποτέλεσμα να αλλάζουν φορολογική κλίμακα, κάτι που αποδεικνύεται διαρκώς από τα μηνιαία φύλλα μισθοδοσίας των στελεχών, τα οποία απευθύνονται σε λογιστικά γραφεία τα οποία τους επιβεβαιώνουν τον οικονομικό όλεθρο που έρχεται και που εξαϋλώνει το εισόδημα των στρατιωτικών με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, το πρόβλημα γίνεται ολοένα μεγαλύτερο.

   4.   Εκτός από την άμεση μείωση του εισοδήματος (σε πρώτο χρόνο διά της αύξησης φόρων και κρατήσεων) που θα συνοδευτεί από πρόσθετη φορολόγηση κατά την εκκαθάριση της εφορίας για το επόμενο έτος, έχει προκύψει μια ιδιαίτερα σοβαρή παρενέργεια που έχει υπεκφύγει της προσοχής και που θα επιφέρει τεράστια επιπλέον μείωση, ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών με παιδιά. Αναφερόμαστε στις έμμεσες μειώσεις των εισοδηματικών κριτηρίων.

   5.   Ήδη υπήρχαν περιπτώσεις όπου στρατιωτικοί, ως δήθεν «έχοντες» αποκλείονταν με εισοδηματικά κριτήρια από τις (δυστυχώς αναγκαίες πλέον) κρατικές ελεημοσύνες τύπου food-pass, fuel-pass κλπ. Πλέον, το νέο «φάντασμα» που τους απειλεί είναι ο αποκλεισμός από τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

   6.   Ιδίως μετά το «έγκλημα» της ενσωμάτωσης της «προσαύξησης» του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας στο μισθολόγιο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι στρατιωτικοί θα αποκλείονται από κάθε δημόσια παροχή η οποία σχετίζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όταν μιλάμε για φροντίδα και επιμέλεια τέκνων (και ιδίως σε πολύ μικρές ηλικίες), οι γονείς δεν έχουν καμία επιλογή ως προς το τι θα κάνουν με τα παιδιά: ή θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται ένας εκ δύο γονέων, ή θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικό σταθμό. Αυτό θα συνεπάγεται μηνιαία απομείωση του οικογενειακού εισοδήματος κατ’ ελάχιστο μεσοσταθμικά κατά τριακόσια ευρώ (300 €), έως ένα ολόκληρο μισθό μηνιαίως. Αυτό σε ετήσια βάση θα συνεπάγεται κατ’ ελάχιστο 2.700 € επιπλέον οικονομική ζημία που θα έρθει να προστεθεί στις άμεσες μειώσεις, αυξάνοντας το σύνολο των μειώσεων σε πολλές χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος .

   7.   Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε ότι το ΠΝ δεν διαθέτει δομές κατάλληλες (βρεφονηπιακούς σταθμούς) για την υποστήριξη των στελεχών του, με αποτέλεσμα οι «λύσεις» να είναι ανελαστικά συγκεκριμένες και να περιορίζονται δραματικά στις προαναφερθείσες.

   8.   Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο η προχειρότητα με την οποίαν αντιμετώπισε η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της έναντι των στρατιωτικών στο ΠΝ (αλλά και των ΕΔ γενικότερα) και εκφράζουμε δημόσια τον φόβο ότι, όταν γίνουν στην πράξη αντιληπτά όλα τα παραπάνω, οι παραιτήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα θα είναι «τίποτα» μπροστά σε αυτές που θα έρθουν. Το στρατιωτικό προσωπικό του ΠΝ έχει κουραστεί από την αδιαφορία και τον εμπαιγμό. Για το λόγο αυτό ζητάμε:

             α.   Τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου αποζημιώσεων των σχετικών (α) και (β), προκειμένου αυτές να μεταφερθούν συνολικά στο καθεστώς των αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας δίχως περαιτέρω συνυπολογισμό στο εισόδημα.

             β.   Την επαναφορά της αποζημίωσης για εκτέλεση υπηρεσίας σε ημέρες αργίας με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή της σε ρεαλιστικά επίπεδα.

             γ.   Την αναπροσαρμογή όλων των αποζημιώσεων σε ρεαλιστικά επίπεδα έτους 2023 με ταυτόχρονη ενσωμάτωση αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο εισόδημα των στρατιωτικών.

             δ.   Την ταυτόχρονη ανάληψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων μέριμνας προς ενίσχυση του διαρκώς βαλλόμενου στρατιωτικού προσωπικού του ΠΝ, με βάση τις προτάσεις μας.

             ε.   Τη θεσμοθέτηση του συνυπολογισμού των ιδιαιτεροτήτων του στρατιωτικού επαγγέλματος κατά την επιλογή για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

   9.   Ευελπιστώντας ότι επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι έχει κουράσει η πάγια δικαιολογία ότι «δεν έχουμε μόνο για τις ΕΔ», οι οποίες έχουν καταντήσει το πειραματόζωο για όλη την αγορά εργασίας, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία.