13.3 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΔιάκριση για υγειονομική ομάδα με επικεφαλής Στρατιωτικό Ιατρό

Διάκριση για υγειονομική ομάδα με επικεφαλής Στρατιωτικό Ιατρό

Την κορυφαία διάκριση του BEST PAPER AWARD 2022 από το διεθνές ιατρικό περιοδικό GENE journal (imp f 3.5) του ομίλου ELSEVIER,  απέσπασε η ερευνητική ομάδα με υπεύθυνο έρευνας και αλληλογραφίας με τoν Editor -in Chief Ευάγγελο Τσιάμπα, Στρατ Ιατρό Κυτταρολόγο, MD, MSc, PhD του 417 ΝΙΜΤΣ, Επιστ. Συνεργάτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μεταδιδακτορικό Ερευνητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.

Για να καταστεί κατανοητός ο βαθμός δυσκολίας και η αδιάβλητη διαδικασία επιλογής για βράβευση μέσω κριτών (peer review for award), η εν λόγω εργασία επιλέχθηκε ως πρώτη για την κατάκτηση του Βραβείου με δεύτερη μια ερευνητική εργασία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νότιας Κίνας επί συνόλου 3566 (!) υποβληθεισών εργασιών και εν τέλει κατάλληλων για δημοσίευση 685 με δείκτη αποδοχής (acceptance rate 19%!). Η διάκριση αυτή αποτελεί μια εξαιρετικά τιμητική στιγμή για την ελληνική ιατρική και ευρύτερα επιστημονική κοινότητα καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο το υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο που συντελείται στις Ιατρικές Σχολές στη χώρα μας.

Στο συνοδευτικό γράμμα που αποτυπώνει τη συλλογιστική της για την επιλογή της εν λόγω εργασίας για το Βραβείο, η Editor -in Chief Μarianna Kruithof-de Julio,  Καθηγήτρια, Δντρια του Τμήματος Βιοιατρικής Έρευνας με ειδίκευση στην Ουρολογία, του Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία αναφέρεται στην πρωτοποριακή στόχευση της έρευνας να χαρτογραφήσει, αναλύσει και συγκρίνει για πρώτη φορά τα ειδικά μοριακά χαρακτηριστικά της ακίδας του ιού SARS-CoV-2 – με εστίαση στις DELTA & OMICRON variants -στο επίπεδο του ισοζυγίου μεταξύ μεταλλάξεων/διαγραφών που μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος μοριακός μικροδείκτης για την κατανόηση της διαφορετικότητας των παραλλαγών του ιού όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, νοσηρότητα και θνητότητα που επιφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Ήδη η εργασία αυτή έχει υιοθετηθεί και ενσωματωθεί ως υπόμνηση (citation) σε περισσότερα από 110  έγκυρα ιατρικά περιοδικά , καθώς ήταν η πρώτη φορά που αποτυπώθηκε η μοριακή αυτή υπόθεση στο PUBMED.

Εκτός από τον κο Ευάγγελο Τσιάμπα ως βασικό διαχειριστή  του concept και συγγραφέα, η εργασία πλαισιώθηκε και συγκροτήθηκε από διεθνούς κύρους Ιατρούς, Ακαδημαικούς και μη, όπως Μπατιστάτου Άννα, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαο Μαστρονικολή, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτριο Πέσχο, Καθηγητή  και Αντιπρόεδρο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλειο Ράγκο, Καθηγητή  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευθύμιο Κυροδήμοα, Αναπλ. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βασίλειο Παπανικολάου (πρώτος συγγραφέας) και Αριστείδη Χρυσοβέργη, Δντες ΩΡΛ ΕΣΥ, Σωτήριο Παπουλιάκο, Σπυρίδωνα Κατσίνη και Αρεζίνα Μανώλη, Επιμελητές ΩΡΛ ΕΣΥ, Ρούκα Δημήτριο, Στρατ Ιατρό Ψυχίατρο και Στυλιανό Μαστρονικολή, Ειδ/νο Ιατρό Οφθαλμίατρο.

Να σημειωθεί ότι το GENE αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικού κύρους και διαχρονικά διεθνή ιατρικά περιοδικά με σκληρούς κριτές (ιδρύθηκε το 1976 με αδιάλειπτη παρουσία) στοχευμένο στη γενετική και μοριακή βιολογία για έρευνα και διάγνωση.

Μπορείτε να διαβάσετε τη βραβευμένη δημοσίευση τους στον κάτωθι σύνδεσμο

From delta to Omicron: S1-RBD/S2 mutation/deletion equilibrium in SARS-CoV-2 defined variants – PubMed