13.3 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΘΡΗΣΚΕΙΑΔεκάδες στρατιωτικοί στην υποδοχή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Άγιον Όρος στο...

Δεκάδες στρατιωτικοί στην υποδοχή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Άγιον Όρος στο Σοχό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Με κάθε επισημότητα και τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, πραγματοποιήθηκε και εφέτος η υποδοχή εις το Ιερό γυναικείο Κοινόβιο της «Παναγίας Θεοσκεπάστου» Σοχού Λαγκαδά, (Μετόχιο της ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους),της περιπύστουΙεράς Εικόνος της Θεοτόκουτης επικαλουμένης «Παναγίας Γοργοϋπηκόου», προστάτιδος και εφόρου της Αθωνικής ως άνω ιεράς Μονής, επ΄ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η υποδοχή του πολυτιμώτατου τιμαλφούς της Ορθοδόξου Πίστεως μας, πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Τριτής 6 Σεπτεμβρίου 2022, εις την κεντρική πλατεία του Σοχού, έμπροσθεν του Ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, και εν συνεχεία τελέσθηκε Δέηση και η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Στην σύντομη προσφώνηση του ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς του Πατέρες της Μονής, διότι εδώ και τρεις δεκαετίες που υπάρχει αυτή η παράδοση, ο Σοχός και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, χάρη αυτού του γεγονότος, γίνεται ένας τόπος φιλοξενίας για όλους, οι οποίοι προστρέχουν για να λάβουν την ευλογία της Παναγίας μας,προς αγιασμό, πνευματική στερέωση και ενίσχυση των εν αυτώ ενασκουμένων αδελφών και του πιστού λαού του Θεού της ευρυτέρας περιοχής.

Από την πλευρά του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος, αναφέρθηκε στην μορφή της Παναγίας μας, η Οποία ως φιλόστοργος Μητέρα, ακούει τα προβλήματα και τρέχει γρήγορα να βοηθήσει όσους με αληθινή εγκάρδια αγάπη, ζητούν την Μεσιτεία Της.

Ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της Εικόνοςοπού κλήρος και λαός μετέφεραν πεζοί την εικόνα της Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή της Θεοσκεπάστου.

Έμπροσθεν της πύλης της Ιεράς Μονής, το χαριτόβρυτο, θεομητορικό εικόνισμα υπεδέχθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, η Ηγουμένη Ευσεβία με σύσσωμη την ιερά αδελφότητα του ιερού Μετοχίου, ο ευαγής κλήρος της περιοχής, οι λοιπές αρχές του τόπου, καθώς και ο πιστός λαός του Θεού.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Τελετή του Μικρού Αγιασμού, στο τέλος της οποίας ο ΣεβασμιώτατοςΠοιμενάρχης μας, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του σπουδαίου αυτού γεγονότος, το οποίο τελείται καθ΄ έτος, αυτή την χρονική περίοδο στην περιοχή του Σοχού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Κυρία Θεοτόκος είναι εδώ κοντά μας, για να μας χαρίσει ελπίδα και να μας διδάξει ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε πλήρως την Χάρη του Θεού για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε πειρασμό και δυσκολία για την δική μας πνευματική σωτηρία και αγιασμό της ψυχής.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Καθηγούμενο της κυριάρχου Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο, ο οποίος συνεχίζει αυτή την σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη που άφησε ο μακαριστός γέροντας Γρηγόριος, προς όφελος όλων των πιστών.

Τέλος, παρετέθη σε όλους το παραδοσιακό, μοναστηριακό κέρασμα, στο αρχονταρίκι του Μετοχίου. Να σημειωθεί ότι η ιερά εικόνα της «Παναγίας Γοργοϋπηκόου», θα παραμείνει προς προσκύνηση στο ιερό Μετόχιο «Παναγίας Θεοσκεπάστου» Σοχού Λαγκαδά, έως και την 14η Σεπτεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες προς αγιασμό και ενίσχυση των πιστών.