13.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΒΙΝΤΕΟ - Δείτε την ομιλία Χαρδαλιά στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

ΒΙΝΤΕΟ – Δείτε την ομιλία Χαρδαλιά στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, την ακόλουθη τοποθέτηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023», σχετικώς με  τα οικονομικά και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί παραδοσιακά μια αφορμή για μια επισκόπηση όχι μόνο της προτεινόμενης διάθεσης και κατανομής των πιστώσεων για το επόμενο έτος, αλλά και της τρέχουσας κατάστασης στο σημαντικότατο εθνικά πεδίο της άμυνας και ασφάλειας. Όπως και αν ερμηνεύσει κανείς το γνωστό γνωμικό «σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς» -είτε ως ευχή, είτε ως κατάρα-, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ζούμε σε μια πραγματικά θυελλώδη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα εποχή. Η διεθνής γεωπολιτική και γεωστρατηγική συγκυρία εμφανίζεται πιο ρευστή από ποτέ σε σχέση με τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ιστορία, η Βουλή καλείται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό για την άμυνα, ενώ μαίνεται μια γενικευμένη σφοδρή διακρατική σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όχι μάλιστα στην άλλη άκρη της Ευρώπης, αλλά σε απόσταση μικρότερη των χιλίων χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Σκεφτείτε το. Ο κόσμος της πολιτικής και κοινωνικής νιότης πολλών από εμάς, μαζί με τις υπεραισιόδοξες παραδοχές του, έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει. Και στη θέση του, διαμορφώνεται ένα διεθνές τοπίο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, αβεβαιότητα και κυρίως από απρόβλεπτους παράγοντες.  

 Η σύρραξη στην Ουκρανία, με όλες τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες που συνεπάγεται στο πεδίο της οικονομίας –και ιδιαιτέρως στις αγορές ενέργειας και τροφίμων- ήρθε να προστεθεί στις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας εξ ανατολών. Πρόκειται για μια επιθετικότητα την οποία οι φορείς της έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να συγκαλύψουν πίσω από  διαφορετικές «μάσκες». Όμως, παρά τις αλλεπάλληλες «οβιδιακές μεταμορφώσεις» που εξακολουθούμε να παρατηρούμε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, το κακόβουλο πρόσωπο του αναθεωρητισμού και της εχθροπάθειας προς την πατρίδα μας, δεν είναι πλέον δυνατό να κρυφτεί κάτω από τις οποιεσδήποτε χαοτικά και ανιστόρητα εκπεφρασμένες λογικές και ρητορικές. Ταυτόχρονα, οι υβριδικές απειλές πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο σύνθετες, μια και παλιοί εχθροί όπως η διεθνής τρομοκρατία συνεχίζουν να απασχολούν, ενώ τα δεδομένα της κλιματικής απορρύθμισης και του απόηχου της πρόσφατης παγκόσμιας πανδημίας καθιστούν το διεθνές «ψηφιδωτό ασφαλείας» ακόμα πιο σύνθετο, ακόμα πιο τρομακτικά απρόβλεπτο. 

 Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας, αλλά και προκλήσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, η Κυβέρνηση και τα Γενικά Επιτελεία κλήθηκαν να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2023. Έναν προϋπολογισμό που καταρτίσαμε, παρά ταύτα, με διάχυτη αισιοδοξία, αφού είναι ο πρώτος μετά τη λήξη δώδεκα ετών Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας και μνημονιακής επιτήρησης.   

 Οπωσδήποτε, το φετινό έτος υπήρξε κομβικό για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, και επαγωγικά, για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: Μέσα στο 2022, ενεργοποιήθηκαν 327 Προγράμματα Στρατιωτικού Εξοπλισμού, αξίας περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ συμβασιοποιήθηκαν 51 αντίστοιχα προγράμματα ύψους 5  δισεκατομμυρίων. Ο αριθμός των προγραμμάτων, καθώς και το ύψος τους, αντανακλούν αφενός μεν αδήριτες ανάγκες εκσυγχρονισμού, αφετέρου τη φιλοδοξία μας, το μεγάλο μας στοίχημα και σχέδιο για Ένοπλες Δυνάμεις πιο ισχυρές, πιο αξιόμαχες από ποτέ!  

 Και στην ίδια κατεύθυνση σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά! Ο τακτικός προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το έτος 2023 διαμορφώνεται στο ύψος των 5.653.359.000 ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 741,7 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον περσινό. Μια διαφορά που έγκειται αποκλειστικά στις μειωμένες κατά 963 εκατομμύρια πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς, όπως προανέφερα, το 2022 ήταν ένα έτος σταθμός στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των ΕΔ με την προμήθεια των Φρεγατών BELHARRA και των αεροσκαφών RAFALE, που εύλογα δημιούργησαν αυξημένες χρηματοδοτικές απαιτήσεις.

 Παρά τη μείωση, οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται στα 2,4 δισεκατομμύρια, παραμένοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε επίπεδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων, όταν το 2019, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έφταναν μετά βίας στα 520 εκατομμύρια, και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς κύριοι συνάδελφοι, μια και για τη Νέα Δημοκρατία, από ιδρύσεώς της, η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας αποτελούσαν και αποτελούν αυτοσκοπό! Και αυτό είναι ξεκάθαρο στους πολίτες. Αυτοσκοπό ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στο γαλάζιο της σημαίας μας, της πατρίδας μας, μακριά από ρίσκα, μακριά από ανώφελα ψευτοδιλήμματα, με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

 Αυτοσκοπός, που κύριος, βασικός καταλύτης της αποτρεπτικής μας ισχύος δεν είναι μόνο τα μέσα, αλλά και το εξαίρετο προσωπικό μας. Και πιστέψτε με έχω τη δυνατότητα σχεδόν καθημερινά να το διαπιστώνω από κοντά σε κάθε γωνιά της πατρίδας και να σας διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία, η επαγγελματική κατάρτιση και το υψηλό ηθικό των γυναικών και των αντρών μας υπό τα όπλα είναι αυτά που κατατάσσουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην «αφρόκρεμα» των στρατιωτικών δυνάμεων τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ!

 Για το 2023 λοιπόν, αυξάνουμε τις παροχές, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών παροχών, κατά 117 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Γίνεται πράξη η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για διευθέτηση μιας σειράς δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος, ευθύς αμέσως:

 Η ψηφισθείσα από το 2017 ειδική αποζημίωση για την νυκτερινή απασχόληση του στρατιωτικού προσωπικού υλοποιείται με την επικείμενη έκδοση ΚΥΑ. Είναι το ελάχιστο που τους οφείλει η Πολιτεία για τις ατελείωτες υπηρεσίες και βάρδιες, για τη διαρκή ετοιμότητα, για τα βράδια μακριά από τις οικογένειές τους.

 Ο Στόλος μας αποτελεί τον άγρυπνο φρουρό των θαλασσών της Πατρίδας μας. Από το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο έως τις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου, το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι πανταχού παρόν, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «μέγα το της θαλάσσης κράτος» και δίνοντας στην πράξη την πρέπουσα απάντηση σε κάθε επιβουλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στον Π/Υ του 2023 λοιπόν, προβλέπουμε κονδύλια, προκειμένου να θεσμοθετηθεί η καταβολή της πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, που βρίσκονται σε αποστολή.  

Παράλληλα, αναγνωρίζουμε εμπράκτως τη διαχρονική προσφορά των Εθελοντών Μακράς Θητείας και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και τον καταλυτικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της ισχύος των ΕΔ, προβλέποντας πιστώσεις για την εναρμόνιση της μισθολογικής τους εξέλιξης με την βαθμολογική, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4609/2019.

 Σε συνδυασμό με την ψηφισθείσα με τον ν. 4972/2022 κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ των Μετοχικών Ταμείων του ν. 4997/2022, τα ανωτέρω μέτρα αντανακλούν την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Ενώ σήμερα, λίγες ώρες πριν, βγήκε σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων,  οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», ένα Σχέδιο Νόμου το οποίο έρχεται επιτέλους να διορθώσει χρόνιες παθογένειες και αρρυθμίες που απασχολούν το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και να επιλύσει ζητήματα των Μετοχικών Ταμείων.

 Ενώ συγχρόνως, συνεχίζουμε την ηλικιακή ανανέωση του ανθρωπίνου δυναμικού του στρατεύματος, με αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και με πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών. Πρόκειται για μέτρα απολύτως αναγκαία, λόγω της στασιμότητας που γνωρίζετε που επικράτησε στην ανανέωση του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ την προηγούμενη δεκαετία!

 Παράλληλα, στο σκέλος του Π/Υ των λειτουργικών δαπανών προτείνουμε αύξηση κατά 22%, ένα ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από τον τρέχοντα και τον αναμενόμενο στο επόμενο έτος πληθωρισμό. Ιδιαιτέρως, για την αντιμετώπιση των εξωγενών διεθνών ανατιμήσεων στον ενεργειακό κλάδο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες κινήσεων χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μέσων, που προκαλούνται άλλωστε από τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα, αυξάνονται οι σχετικές πιστώσεις κατά 72%.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η βασισμένη, σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη ενεργειών και κυρίως σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υλοποίηση του οράματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση των πιο ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία συνεχίζεται απαρέγκλιτα, πάντοτε όμως με διατήρηση της αναγκαίας δημοσιονομικής ισορροπίας και αδιαπραγμάτευτα υπό το πρίσμα της απόλυτα χριστής διαχείρισης. Το δόγμα μας εξίσου αδιαπραγμάτευτο. Στοχεύουμε πάντοτε στην Ειρήνη, και για αυτό εξασφαλίζουμε μόνο ισχυρές ΕΔ και αυτό το εξασφαλίζουμε μόνο μέσω της υπέρτερης ισχύος μας. Και αυτό πλέον το γνωρίζουν άριστα, όλοι, και ειδικά όσοι διεθνείς ταραξίες φαντάζονται ότι θα καλύψουν την ανυπαρξία των νομικών τους επιχειρημάτων με τις κούφιες απειλές και την κομπορρημοσύνη τους  -λες και υπάρχει έστω μια περίπτωση στην τρισχιλιετή ελληνική Ιστορία, που το φρόνημα των Ελλήνων κάμφθηκε από απειλές και από ανιστόρητες προκλήσεις.

Παραμένουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, αλλά έτοιμοι! Με τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συνεργάζονται καθημερινά και άοκνα προς τον σκοπό αυτό.

Και είμαι βέβαιος ότι η Βουλή θα δώσει σήμερα, ομόθυμα και ομόφωνα, και αυτή, τη δική της ηχηρή απάντηση, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο μονοπάτι της χαλύβδωσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας, στο μονοπάτι της αφοσίωσης και του καθήκοντος, στο μονοπάτι της ισχυρής Πατρίδας, που δεν φοβάται κανέναν και τη σέβονται όλοι».


Ομιλία ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023» from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.