13.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΔέσμευση Χαρδαλιά για ΕΠΟΠ: ''Δε θα μείνει κανείς στο δρόμο''

Δέσμευση Χαρδαλιά για ΕΠΟΠ: ”Δε θα μείνει κανείς στο δρόμο”

Του Ηλία Προύφα

Ξεκάθαρη για μία ακόμη φορά η θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, για τους Επαγγελματίες Οπλίτες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας από το βήμα της ΒτΕ, στο Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη, ανέφερε πως η θέση της κυβέρνησης την οποία ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα είναι ότι το θέμα θα επιλυθεί, τονίζοντας με νόημα όπως έκανε και στο παρελθόν ότι κανείς ΕΠΟΠ, δε θα μείνει στο δρόμο.

Όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΑ, ψηφίστηκε χθες Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας “Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία-ΑμΚΕ” και του Ελληνικού Δημοσίου».

Κατά τη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς έκανε τις ακόλουθες τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής:

Πρωτολογία

«Με περισσή στωικότητα, τέσσερις συνεχόμενες επιτροπές ακούω να επαναλαμβάνονται, τα ίδια και τα ίδια. Και ξέρετε ότι δεν είμαι άνθρωπος των αντιπαραθέσεων, αν μη τι άλλο όμως, είμαι άνθρωπος των προκλήσεων. Και έχει αρχίσει και γίνεται προκλητικό, ο μοναδικός τρόπος που παρουσιάζεται η κυβέρνηση ως όμηρος των εφοπλιστικών και άλλων προσεγγίσεων και απόψεων. Και ξέρετε κάτι; Σας εκτιμώ κύριε Γρηγοριάδη, και το ξέρετε, αλλά αν μη τι άλλο ας σταματήσουμε, τέλος πάντων, να ισοπεδώνουμε τα πάντα από όσα συμβαίνουν.

Και ξέρετε, ο λαϊκισμός, συγνώμη που σας το λέω, αλλά ώρες-ώρες ξεφεύγει από την έννοια της απλής αντιπαράθεσης και θα πρέπει να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία για μία σειρά πραγμάτων. Έρχεστε εδώ και λέτε, όλοι οι αθλητές έχουν μείνει στο δρόμο από τον Άγιο Κοσμά. Ποιος το λέει αυτό; Και μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε λέει και τροπολογία για αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει κανένας αθλητής που να μην έχει μεταφερθεί σε διαμερίσματα. Έχουν εκφράσει όλες οι Ομοσπονδίες πλην του ΣΕΓΑΣ, τη θετική τους άποψη, λοιπόν, σε εξαιρετικές συνθήκες, σε διαμερίσματα 150 τετραγωνικών και κάποιοι από αυτούς μάλιστα, σε όμορη περιοχή, στον Άλιμο.

Λοιπόν, να σταματήσουμε να λαϊκίζουμε εδώ και να παρουσιάζουμε, ότι τα πάντα έχουν καταρρεύσει, και η κατάσταση είναι εξωπραγματική, και για όλα φταίνε οι εφοπλιστές και τα υπόλοιπα. Και ξέρετε κάτι; Η κυβέρνηση σε ό,τι κάνει, όπως το κάνει, φροντίζει να έχει τις απόλυτες ασφαλιστικές δικλείδες. Βρήκατε αφορμή τώρα, για ένα νομοσχέδιο το οποίο αν μη τι άλλο ξέρετε ότι σε τρία χρόνια θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο Ελληνικό Δημόσιο. Βλέπετε ότι έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, για να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Και μάλιστα, ετοιμάζουμε και νομοτεχνική βελτίωση με βάση τις αναφορές που έγιναν σε σχέση με τον τρόπο που το προσωπικό θα προσληφθεί και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.

Έρχεστε σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και καταθέτετε τροπολογίες εκπρόθεσμες για μία σειρά θεμάτων που έχουμε τοποθετηθεί. Εάν πω ότι ψαρεύετε σε θολά νερά θα ξεκινήσει μία αντιπαράθεση χωρίς λόγο και αιτία. Και ειδικά και για το θέμα των ΕΠΟΠ και για το θέμα των υπολοίπων ζητημάτων που αφορούν στα σταδιοδρομικά. Είναι ξεκάθαρη η θέση και της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, από αυτό εδώ το βήμα την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά μη μιλάτε και για πράγματα που στην τελική ανάλυση δεν τα γνωρίζετε. Δεν θα μείνει κανένας στο δρόμο, και το λέω με πολύ εκτίμηση και πολύ αγάπη. Λέτε φεύγουν όλοι οι ΕΠΟΠ, ποιοι ΕΠΟΠ; πόσοι είναι οι ΕΠΟΠ κύριε Μυλωνάκη; Πόσοι είναι οι ΕΠΟΠ; Πόσοι είναι; 26.104, φεύγουν δύο στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού το 2024 και μετά το 2025 ξεκινάνε σιγά-σιγά. Γιατί χρειαζόμαστε χρόνο, γιατί με σοβαρότητα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Με τη σοβαρότητα και τη διαβούλευση που χρειάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία. Και θα έρθουμε πολύ πριν την ψήφιση του ειδικού μισθολογίου, το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για να έχουμε θεραπεύσει όλα αυτά τα ζητήματα που δεκαετίες αποτελούν αρρυθμίες και παθογένειες ενός συστήματος το οποίο δεν δίνει λύσεις».

Δευτερολογία

«Κύριοι βουλευτές, η τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατέθηκε με γενικό αριθμό 1590 και ειδικό αριθμό 14, στο Σχέδιο του παρόντος Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνει τέσσερις διατάξεις, με τις οποίες:

– Πρώτον παρατείνεται κατά τρία έτη η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού, που διενεργήθηκε το 2018, για την πλήρωση κενών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στο βαθμό του Παρέδρου, από τη 17/07/2021, οπότε και έληξε η ισχύς του, σύμφωνα με το άρθρο 37 του νόμου 4609/19.

– Δεύτερον, ορίζεται ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου ως Προϊστάμενος Επιθεώρησης Στρατιωτικών Δικαστηρίων, Γραμματειών και Δικαστικών Λειτουργών. Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση καθορίζεται, ότι εφόσον ο ανωτέρω αποβιώσει, κωλύεται, απουσιάζει, αποχωρεί από την υπηρεσία, τότε αναπληρώνεται από τον Γ΄ Αντιπρόεδρο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

– Τρίτον, συστήνονται θέσεις Επιτελάρχη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

– Και τέταρτον, καθορίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού ή το κατά περίπτωση αρμόδιο μέλος Κυβέρνησης – Υφυπουργός, σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του νόμου 4622/19, είναι καταρχήν αρμόδιος να παρέχει την έγκριση για τη διάθεση σε Υπουργούς των αεροσκαφών Embraer και Gulfstream της Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως προς την πρώτη ρύθμιση, επισημαίνεται ότι το Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σοβαρά υποστελεχωμένο. Ειδικότερα σας αναφέρω, ότι από το σύνολο των 139 οργανικών θέσεων του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στελεχωμένες είναι μόλις 90. Άρα, παραμένουν 49 κενές και επιπλέον επισημαίνεται ότι από τις παραπάνω θέσεις έχουν κενωθεί, λόγω προαγωγής στο βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Δ΄, οι 19 από τις 20 θέσεις Παρέδρων του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είχαν πληρωθεί με τον προαναφερθέντα διαγωνισμό. Η διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού για την πλήρωση των ανωτέρω κενών οργανικών θέσεων, θα ήταν νομίζω τόσο χρονοβόρα όσο και κοστοβόρα για τη διοίκηση, καθώς από την προκήρυξη μέχρι την ολοκλήρωσή του, παρεμβάλλεται διάστημα αρκετών μηνών, ενώ για τη διενέργειά του απαιτείται η διάθεση υλικών και οικονομικών πόρων. Ως εκ τούτου με την προτεινόμενη ρύθμιση,  αντιμετωπίζεται άμεσα η προαναφερθείσα υποστελέχωση του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που συμβάλλει καταλυτικά στην εύρυθμη λειτουργία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Ως προς τη δεύτερη ρύθμιση επισημαίνεται, ότι η ισχύουσα πρόβλεψη του κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζει ότι ο Πρόεδρος της Επιθεώρησης είναι ο νεότερος Αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Η πρόβλεψη αυτή, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πράξη, καθώς ελλείπει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για αναπλήρωση του οργάνου αυτού, που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της στρατιωτικής δικαιοσύνης εν γένει. Έτσι, με την προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτεται το εν λόγω κοινό και επιπλέον προβλέπεται ρητά ο βαθμός αλλά και η ιδιότητα του Προέδρου της Επιθεώρησης.

Με την τρίτη ρύθμιση, επιδιώκεται η εναρμόνιση της οργανωτικής δομής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με αυτήν του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ώστε να υφίστανται στην ιεραρχία τους αντίστοιχες δομές αλλά και αντίστοιχες αρμοδιότητες, Αρχηγός, Υπαρχηγός, Επιτελάρχης. Παράλληλα εκτός από την προαγωγή της επίτευξης του σκοπού της διακλαδικότητας στις  Ένοπλες Δυνάμεις, η σύσταση θέσης Επιτελάρχη, στα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας, προάγει και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Γενικών Επιτελείων. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται ποιοτικά η παραγωγή του επιτελικού έργου.

Τέλος, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και το υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής τους ικανότητας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι αποδεικνύονται καθημερινά. Οι τρεις πρώτες ρυθμίσεις, θα τονώσουν ακόμα περισσότερο τις σημαντικές αυτές παραμέτρους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εύρυθμη λειτουργία τους. Ενώ με την τελευταία ρύθμιση, επέρχεται η απαραίτητη εναρμόνιση ως προς το άρθρο 3 του νόμου 4142/2013 με το νόμο 4622/2019, ως προς το αρμόδιο όργανο για την έγκριση της διάθεσης των αεροσκαφών Embraer και Gulfstream της Μοίρας Μεταφορών Υψηλών Προσώπων της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατόπιν των παραπάνω κρίνεται αναγκαία η υπερψήφιση των διατάξεων της τροπολογίας».

Τριτολογία

 «Επιτρέψτε μου, επειδή ακούστηκαν πάρα πολλά, και ειδικά σε θέματα που είναι θέματα και ηθικής τάξης, τόσο ο Υπουργός, αλλά και ο δωρητής ξεκινήσαμε μία συζήτηση, από τις Επιτροπές, η οποία ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή. Καταθέτουμε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

– Πρώτον, στο τέλος του Σχεδίου Νόμου προστίθενται οι λέξεις «και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Στο Άρθρο 10 του Σχεδίου Νόμου επέρχονται οι εξής αλλαγές. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 μετά τις λέξεις «άρθρο 10ου  του παρόντος», αυτά είναι τεχνικής φύσεως, θα σας το καταθέσουμε. Στο δεύτερο εδάφιο, δεν ισχύουν οι διατάξεις, προστίθενται οι λέξεις «περί δημοσιολογιστικού, περί συμβάσεων παραχώρησης». Στο τρίτο, στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 οι λέξεις του πρώτου εδαφίου αντικαθίστανται από τις λέξεις της παραγράφου 1.

Το σημαντικό όμως, τα υπόλοιπα είναι τεχνικά, είναι η παράγραφος 3, αντικαθίσταται ως εξής και σας το διαβάζω: «Οι προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού του οργανισμού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ορισμένου χρόνου κατά την περίοδο διαχείρισης του Πάρκου, πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης με βάση τη διαδικασία της παρούσας. Οι προσλήψεις διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Η προκήρυξη καταρτίζεται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και του Οργανισμού. Μετά την παρέλευση 20 ημερών από την υποβολή της δημόσιας προκήρυξης του ΑΣΕΠ ή των, τυχόν, αναγκαίων κατά την κρίση του ΑΣΕΠ συμπληρωματικών στοιχείων, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του. Δεύτερον με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού συγκροτείται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης ανά κατηγορία προσλήψεων. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον Εκτελεστικό Διευθυντή ή οριζόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο αναπληρωτή του, τον Γενικό Διευθυντή, Διευθυντή αρμόδιο για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και τον Γενικό Διευθυντή, Διευθυντή της αντίστοιχης οργανικής μονάδας. Η επιτροπή αξιολόγησης αξιολογεί τις αιτήσεις και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης τους όποιους αναρτά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Οι προσωρινοί πίνακες αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο νομιμότητας και κατά των προσωρινών πινάκων οι υποψήφιοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών που αρχίζει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσής τους. Το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας και τον κατά ένσταση έλεγχο μέσα σε 20 ημέρες από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων. Η απόφαση του ΑΣΕΠ, κοινοποιείται στο φορέα προκειμένου να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας του έκτου εδαφίου της παρούσας περίπτωσης θεωρείται ότι το ΑΣΕΠ επικυρώνει ως οριστικό τον προσωρινό πίνακα.

Επίσης, στον Πίνακα Περιεχομένων και στο κείμενο του Νόμου πριν το Άρθρο 1ο προστίθεται Κεφάλαιο Α΄ με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς», μετά το Άρθρο 13ο προστίθεται στον πίνακα περιεχομένων και στο κείμενο του Νόμου Κεφάλαιο Β΄ με τίτλο «Λοιπές Επείγουσες Διατάξεις», του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο τίθεται η τροπολογία υπ’ αριθμόν 1590/14-2-2023. Πριν το άρθρο 14ο προστίθεται Κεφάλαιο Γ΄, με τίτλο «Έναρξη Ισχύος».

Καταληκτική τοποθέτηση ΥΦΕΘΑ Νικολάου Χαρδαλιά για το Σ/Ν δημιουργίας του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ολοκληρώσαμε έναν μαραθώνιο συζητήσεων σε επίπεδο επιτροπών, αλλά και διαβουλεύσεων εδώ και πάρα πολλούς μήνες, χρόνια θα έλεγα, σε σχέση με ένα πολύ σημαντικό έργο, που αφορά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας: Οι Έλληνες και η Θάλασσα».

Πριν προχωρήσω στην ουσία του ζητήματος να απευθυνθώ προς το Σώμα και με βάση κάποιες αναφορές, που έγιναν, να δώσω κάποιες μικρές εξηγήσεις, για να μην έχουμε παρανοήσεις. Εξηγήσεις για θέματα βέβαια, που είναι άσχετα με το νομοσχέδιο, αλλά νομίζω είναι πολύ σημαντικό να κατατεθούν στα πρακτικά.

Σε σχέση με την τροπολογία, ξεκινάω από το τελευταίο που ανέφερε ο σεβαστός κύριος Δρίτσας. Υπήρχε πράγματι πρόβλεψη, προϊστάμενος της Επιθεώρησης να είναι Πρόεδρος επιτέλους ο νεότερος Αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Η πρόβλεψη αυτή, επαναλαμβάνω, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην πράξη, καθώς ελλείπει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για αναπλήρωση του οργάνου αυτού, που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, εσείς το ξέρετε, έχετε μεγάλη εμπειρία στην εύρυθμη λειτουργία της στρατιωτικής δικαιοσύνης εν γένει. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα και λέμε ότι ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου ορίζεται ως προϊστάμενος της Επιθεώρησης Στρατιωτικών Δικαστηρίων, Γραμματειών και Δικαστικών Λειτουργών και με την ίδια ρύθμιση καθορίζεται ότι εφόσον ο ανωτέρω αποβιώσει, κωλύεται, απουσιάζει ή αποχωρεί από την υπηρεσία, τότε αναπληρώνεται από τον τρίτο Αντιπρόεδρο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Τώρα, σε σχέση με το αίτημα του ΣΦΕΑ, ενημερώθηκα από τα μέλη στην Επιτροπή, επικοινώνησα με το Πολεμικό Μουσείο και δη με τον Πρόεδρό του. Δεν εκδιώκεται κανένας από πουθενά. Ζήτησε παράταση, ο ΣΦΕΑ, παραμονής μέχρι τις 23 Μαρτίου, για ανεύρεση άλλου χώρου, αυτό ήταν το αίτημά τους και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης το απεδέχθη. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει να επανέλθουν με καινούργιο αίτημα, το εξήγησα, ώστε να δοθεί ακόμα περαιτέρω χρόνος, και από κει και πέρα να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση σε σχέση με τη νομική διευθέτηση του θέματος. Κρατάω αυτό που είπατε όμως, ότι μας ασκείτε μία κριτική για ένα θέμα, που αφορά σε έναν αναγκαστικό νόμο, που είχατε την ευκαιρία να το λύσετε, όντας 5 χρόνια στην κυβέρνηση, παρά ταύτα παρέμεινε στις καλένδες έστω και κάτω από την οποιαδήποτε ομπρέλα κάποιον εξηγήσεων ή τέλος πάντων διευκρινίσεων. Είμαστε εδώ, για να είμαστε χρήσιμοι, να τιμάμε την ιστορία μας και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο. Η δουλειά που γίνεται στο Πολεμικό Μουσείο και από το Διοικητικό Συμβούλιο και από τον Πρόεδρό του, είναι εξαιρετική, είναι πρότυπη και το βλέπετε να εξελίσσεται ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο σε όλη τη χώρα.

Τώρα, σε σχέση με το ναυτικό όμιλο, είμαστε εδώ για να λύνουμε τέτοια θέματα κυρία Αμανατίδου, με πολύ σεβασμό και στην ιστορία και στους πάντες. Κανείς δεν πρόκειται να πεταχτεί έξω, κανένας αθλητικός σύλλογος και κανένας ναυτικός όμιλος. Αντίθετα, με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, επί των μελετών πλέον, με τους εμπλεκόμενους φορείς και την επίλυση κάποιων χωροταξικών θεμάτων, θα υπάρξει και η ανάλογη μέριμνα.

Τρίτον, δεν θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό με τον Άγιο Κοσμά. Με πολύ σεβασμό, σας λέω ,ότι στην αρχική σας τοποθέτηση μιλάγατε ότι διώχνουμε τους αθλητές, στη δεύτερη σας τοποθέτηση διορθώσατε εμμέσως, λέγοντας ότι διώχνουμε τους δρομείς του λαού. Ακούστε λιγάκι, προχωράμε και ξέρετε πάρα πολύ καλά, τιμούμε τους αθλητές, αν θέλετε να κάνουμε τη συζήτηση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στους χώρους που φιλοξενούσαν τους αθλητές στον Άγιο Κοσμά μπορούμε να την κάνουμε τη συζήτηση αυτή, αλλά δεν δείχνει σεβασμό προς τους αθλητές μας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αντίρρηση πλην του ΣΕΓΑΣ από όλες τις Ομοσπονδίες και έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των αθλητών με περισσή ευθύνη και υπευθυνότητα.

Κάτι τελευταίο. Ξέρετε, το είπα και στην αρχή το λέω και τώρα, γενικά πιστεύω στην ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε για ζητήματα ειδικά που άπτονται θεμάτων Εθνικής Άμυνας, Ασφάλειας, που αφορούν στην Πατρίδα. Και έχω εξηγήσει ότι δεν με ενδιαφέρει, ούτε η αντιπαράθεση, με ενδιαφέρει να μπορούμε να συζητάμε και ο καθένας να συμπληρώνει τον άλλον, στην τελική ανάλυση, πίσω και πάνω από οτιδήποτε άλλο, είναι το πόσο χρήσιμοι είμαστε στην κοινωνία, στη χώρα, στην πατρίδα. Αλλά παρακολουθώ με μεγάλη στωικότητα και ειλικρινά σας μιλάω με στεναχωρεί, οι αναφορές που γίνονται και δη οι αίολες αναφορές σε μία σειρά ζητημάτων. Και βεβαίως δεν μου αρέσει η αντιπαράθεση, αλλά επειδή είμαι άνθρωπος των προκλήσεων, δεν μπορούμε να προκαλούμε γενικότερα το κοινό αίσθημα με αναφορές, οι οποίες φαντάζουν ώρες-ώρες σαν πυροτεχνήματα και σαν κραυγές στο όριο των λεκτικών ακροβατισμών. Ακούω ξανά και ξανά, δεν δίνετε σημασία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ασχολείστε. Από που εκφράζεται αυτό; Ξέρετε κάτι, ο υποφαινόμενος σε αυτούς τους 18 μήνες, με την καθοδήγηση του Υπουργού και την εντολή του Πρωθυπουργού, έχει βρεθεί σε 248 Μονάδες, Σχηματισμούς και Φυλάκια, από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, από το Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη μέχρι τις Καστανιές και την Καβησό. Και είμαστε εκεί, είμαστε εκεί ξέρετε γιατί; Διότι είναι πολύ εύκολο εδώ από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, από τα γραφεία του Υπουργείου, από τις τηλεοράσεις, να μιλάμε για το ενδιαφέρον μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως το πραγματικό πεδίο είναι εκεί. Και είμαστε εκεί, για να μπορούμε να μοιραζόμαστε μαζί τους αγωνίες, ανησυχίες, προβληματισμούς, να παίρνουμε πρωτόλεια, πρωτογενή, αν θέλετε, πληροφόρηση, για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα. Και θα μπορούσα, κύριε Μυλωνάκη, με πολύ σεβασμό, για κάθε μία από τις 248 επισκέψεις μου, σε 58 εξορμήσεις, διανύοντας 21.000 χλμ, τη μισή απόσταση του γύρου της γης δηλαδή, να σας πω τί κάναμε για την κάθε μονάδα από αυτές και πόσο πραγματικά βοηθήσαμε στην καθημερινότητα των στελεχών αυτών. Αλλά και για άλλους λόγους εθνικής ασφάλειας, προτιμώ να έρθετε στο γραφείο μου, όποτε εσείς νομίζετε, να πάμε βήμα-βήμα να δούμε τί έχουμε κάνει για αυτά τα στελέχη. Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε από τη ζεστασιά των εδράνων μας και των γραφείων μας για όλα αυτά, αλλά η πραγματική μάχη των στελεχών μας είναι εκεί έξω και όταν μιλάμε για τα στελέχη μας πρέπει να είμαστε εκεί, μαζί τους και να λύνουμε προβλήματα. Και αυτή η κυβέρνηση, έκανε πολλά και μπορεί ακόμα περισσότερα, παρά τις κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει και αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση διέθεσε 264 εκατομμύρια για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε ικανοποιημένοι; όχι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Αξίζουν πολλά περισσότερα. Αλλά με περισσή ευθύνη, με σεβασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν κάνουμε τίποτα άλλο, αλλά όλα τα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν στην καθημερινότητά τους, όλες οι παθογένειες και αρρυθμίες δεκαετιών, προσπαθούμε μέσα από τη διαβούλευση με το οικονομικό επιτελείο, με το Υπουργείο Εσωτερικών, να το λύσουμε. Και πιστέψτε με δεν υπάρχει ζήτημα, το οποίο δεν θα λυθεί από αυτή την κυβέρνηση, γιατί για μας τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο προσωπικό μας, τον πολλαπλασιαστή ισχύος μας, είναι και αυτό θέμα στοιχήματος και θέμα αυτοσκοπού. Ας το καταλάβουμε, ας μην ψαρεύουμε σε θολά νερά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται ακόμα και στο σχέδιό μας για τους ΕΠΟΠ.

Κοιτάξτε αυτή η κυβέρνηση, εξασφαλίζει σταθερότητα εργασίας και ενισχύει με προσλήψεις 15.000 στελεχών νέων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και ξέρετε πολύ εύκολα μιλάμε για τους ΕΠΟΠ, αλλά κάποιοι ασχολούμαστε καθημερινά με τις αγωνίες τους, ανησυχίες τους. Γιατί 26.104 ΕΠΟΠ, τα 18.567 στελέχη μας του Στρατού Ξηράς, τα 3.273 στελέχη μας του Ναυτικού, τα 3.872 στελέχη μας της Αεροπορίας και οι 392 εργαζόμενοι και στελέχη μας της Νομικής Υπηρεσίας, αποτελούν προτεραιότητά μας. Η αλήθεια όμως είναι, ότι το 2024 που ήδη θα έχει ψηφιστεί, θα έχει εφαρμοστεί το ειδικό μισθολόγιο, άρα ήδη θα έχουμε κλείσει τα σταδιοδρομικά θέματα, αποστρατεύονται 2 του Πολεμικού Ναυτικού. Το 2025 σας τα λέω, να σας βοηθώ στην κριτική σας, που εύχομαι κάποια στιγμή να γίνει δημιουργική, το 2025 φεύγουν 289 στελέχη του Στρατού Ξηράς, 62 του Πολεμικού Ναυτικού και 63 της Πολεμικής Αεροπορίας. Και το 2026, 648 του Στρατού Ξηράς, 78 του Πολεμικού Ναυτικού και 157 της Πολεμικής Αεροπορίας. Την ευαισθησία μας και τη μέριμνα μας για αυτό το προσωπικό, για αυτούς τους συνεργάτες μας, για αυτά μας τα στελέχη την εξέφρασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από αυτά τα έδρανα πριν λίγες ημέρες, αλλά δείχνετε να το αγνοείτε.

Πάμε λιγάκι στο θέμα της συζήτησής μας. Κοιτάξτε, θα σας το πω όπως το νιώθω. Νιώθω πολύ ευτυχής και υπερήφανος αν θέλετε, που παρίσταμαι σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς και τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η Θάλασσα», στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο πνοής, ξέρουμε όλοι, πρέπει να το παραδεχτούμε, πέρα από τις αιτιάσεις, πέρα από τους προβληματισμούς μας, ότι θα αποτελέσει ένα στολίδι για ολόκληρη την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και θα αναζωογονήσει τη σχέση των συμπολιτών μας, των Ελλήνων, με τη θάλασσα και την ελληνική ναυτική παράδοση.

Κυρίες και κύριοι, η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα είναι πραγματικά αρχαία, «Ὠκεανοῦ, ὅσπερ γένεσις πάντεσσι τέτυκται» έγραφε ο Όμηρος στην Ιλιάδα, σχεδόν τριάντα αιώνες πριν, περιγράφοντας υποδειγματικά τη θέση που είχε το θαλάσσιο περιβάλλον στην αρχαιοελληνική κοσμοθεωρία. Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες ατελείωτες για τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων με το απέραντο γαλάζιο και ιδίως με το γαλάζιο του Αιγαίου μας, και πάλι η ανάλυσή μας θα ήταν, παρόλα αυτά, υποχρεωτικά επιδερμική. Πρόκειται για μια πτυχή της ιστορικής μας κληρονομιάς, πρόκειται για μια πτυχή της εθνικής μας ταυτότητας, που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ποτέ ότι ανέδειξε επαρκώς, γιατί πολύ απλά πάντοτε υπάρχουν περιθώρια ή πάντοτε υπάρχει η ιστορική πατριωτική ανάγκη να φωτιστούν και άλλα σημεία, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και με πιο επιτυχή τρόπο.

Η σημασία που έχει το θαλάσσιο περιβάλλον για το σημερινό ελληνικό κράτος καθιστά την ανάγκη αυτή ακόμα πιο επιτακτική. Είναι γνωστό, ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν περισσότερο από το 17% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας, καθιστώντας την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, ηγέτη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται μέσω θαλασσίων οδών εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα αυτής της πρωτιάς.

Ακόμα πιο σημαντική όμως είναι η σημασία της θάλασσας υπό το πρίσμα της προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζούμε στη χώρα των περίπου 6.000 νησιών και μικρονήσων, αυτά τα πλωτά φρούρια και αεροπλανοφόρα επεκτείνουν την εθνική μας κυριαρχία κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική μας χώρα και ασφαλώς είναι όλα τους σαρξ εκ της σαρκός, της Πατρίδας, της Ελλάδας. Η Πατρίδα μας έχει σημειώσει σημαντικότατες επιτυχίες στο θαλάσσιο περιβάλλον κατά τα τελευταία έτη. Υπενθυμίζω την πρώτη επέκταση της εθνικής επικράτειας μετά το 1947, που πραγματοποιήθηκε το 2021 με την επέκταση της χωρικής μας θάλασσας στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρος, από τα 6 στα 12 μίλια. Πρόκειται για μία έκταση άνω των δεκατριών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, και φυσικά τις σημαντικότατες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που συνάφθηκαν τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Ιταλία. Η Πατρίδα μας ασκεί επιτέλους στην πράξη τα δικαιώματα που έχει σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, δίνοντας τέλος σε δεκαετίες αδράνειας, αντιπαραγωγικών σλόγκαν τύπου «δε διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα».

Διευρυμένη κυριαρχία στις θάλασσες λοιπόν, η οποία όμως μοιραία συνεπάγεται περισσότερες ευθύνες και πολύ σωστά και περισσότερες προκλήσεις. Ανταποκρινόμενη η κυβέρνηση αυτή έσπευσε να θωρακίσει αμυντικά τη χώρα μας στη θάλασσα και στον αέρα, με στόχο να καταστεί μέσα στα επόμενα έτη μία πραγματικά ηγετική δύναμη σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και γιατί όχι και πέραν αυτής. Τούτη εξάλλου είναι ιστορικά η φυσική θέση της Ελλάδας. Και βεβαίως πήρε εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, και ιδίως των ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Θα εντάξω λοιπόν τη δημιουργία του Πάρκου στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο της ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος της Πατρίδας μας, διότι αποσκοπεί πρωτίστως στη διαφύλαξη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και στην ανάδειξη της ναυτικής μας παράδοσης, οι οποίες είναι τα θεμέλια της ναυτικής ισχύος κάθε κράτους. Στο χώρο αυτό, οι συμπολίτες μας και ιδίως οι νέες και οι νέοι μας, θα γνωρίσουν μέσω σύγχρονων μεθόδων το πώς, μέσω των πλοίων, ο Ελληνισμός διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα κατανοήσουν τον τρόπο που μέσω της θάλασσας, πρωτοπόροι εξερευνητές της αρχαιότητας, όπως ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, έφτασαν και ξεπέρασαν τα όρια της τότε γνωστής Οικουμένης. Θα διδαχτούν το πώς υπερασπίστηκαν στη θάλασσα οι Έλληνες την εθνική τους ανεξαρτησία και υπερηφάνεια κατά τους Περσικούς Πολέμους, κατά την εθνεγερσία του 1821, κατά το έπος του ’40. Θα ακούσουν για τους δρόμωνες και το υγρό πυρ, θα αντιληφθούν το πώς, μέσω των επιτυχιών στη θάλασσα, διατηρήθηκε ζωντανό το έθνος κατά το ζόφο των τεσσάρων αιώνων της τουρκοκρατίας. Θα εμπεδώσουν τη σημασία του Πολεμικού μας Ναυτικού για την εθνική μας ολοκλήρωση και πιστέψτε με θα νιώσουν υπερήφανοι ακούγοντας το πώς ακριβώς ο Ναύαρχος Κουντουριώτης με τους θριάμβους του στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου επισφράγισε οριστικά, επισφράγισε αμετάκλητα την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Και θα καταλάβουν επισκεπτόμενοι το Πάρκο ότι σε τελική ανάλυση είναι στο αίμα μας ως Έλληνες να είμαστε εξερευνητές, θαλασσοπόροι και ναυμάχοι.

Κάποιοι από τους νέους που θα επισκεφτούν το Πάρκο, θα εμπνευστούν από τα όσα θα ακούσουν και θα ακολουθήσουν ίσως μία σταδιοδρομία στο Πολεμικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό, εντασσόμενοι έτσι στην τόσο αρχαία αλλά και μεγάλη ελληνική ναυτική οικογένεια. Όλοι όμως οι επισκέπτες θα δουν την ελληνική ναυτική παράδοση και τη σημασία της ναυτοσύνης με διαφορετικό μάτι, ενώ θα διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και τις ιστορικές τους γνώσεις. Υπάρχει για παράδειγμα, καλύτερος ή πιο φιλικός, για τον επισκέπτη, τρόπος να μάθει για την ιστορία των υποβρυχίων από τον επισκεφθεί ένα υποβρύχιο; Ένα υποβρύχιο τύπου 209 λοιπόν, το οποίο αποτελεί συμπληρωματικό μέρος της συνολικής δωρεάς για την κατασκευή του Πάρκου. Θα λειτουργεί εκεί, ως μουσείο. Πιστεύω ότι σε μία εποχή που, δυστυχώς πρέπει να το παραδεχτούμε, η πλειοψηφία του κόσμου δε διαβάζει βιβλία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά εύστοχες, είναι εξαιρετικά σημαντικές, ίσως θα πρέπει να είναι και επιβεβλημένες.

Πέραν αυτών θα πρέπει ασφαλώς να υπογραμμιστεί η σημασία του Πάρκου για την τοπική και όχι μόνο οικονομία, θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής του, όσο και μετά, κατά τη λειτουργία του. Ασφαλώς, θα αποφέρει προστιθέμενη αξία και στον τοπικό Δήμο, ενώ σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή. Ο χώρος μπορεί, και θα αποτελέσει γενικότερο πόλο έλξης για κάθε ενδιαφερόμενο για τη ναυτιλία, καθώς θα διαθέτει δυνατότητα  διεξαγωγής πολλαπλών εκδηλώσεων και εκθέσεων, με μια ευέλικτη αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 400 ατόμων, με αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και με καταστήματα ψυχαγωγίας, εστίασης, αναψυκτήρια και χώρους στάθμευσης.

Και βεβαίως, είναι σημαντικότατη η ωφέλεια του Ελληνικού Δημοσίου αφού του παραχωρείται πλήρως η εκμετάλλευση του Πάρκου μετά την ολοκλήρωσή της ανέγερσής του, που αναμένεται το 2025. Προβλέπεται λοιπόν η αύξηση της περιουσίας του Δημοσίου από την αποδοχή της δωρεάς ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ μετά την υλοποίησή της που αντιστοιχεί στο κόστος του έργου. Είναι επομένως ένα έργο, που επιτρέψτε μου, να πω και να καταθέσω, τα συνδυάζει αν μην τι άλλο όλα, καλλιέργεια της παράδοσης, διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και ωφέλεια για την τοπική και εθνική οικονομία. Όλα αυτά, σε συνδυασμό όπως διαπιστώσατε ή θα διαπιστώσετε από τις μακέτες και τα σχέδια του έργου με μία ιδιαίτερα καλαίσθητη αρχιτεκτονική προσέγγιση.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το όραμά μας για το Πάρκο, το συμβολικό αυτό λιμάνι του Οδυσσέα, είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο, ένα πολυδιάστατο και ένα ζωντανό χώρο παιδείας, πολιτισμού, διάδρασης και αναψυχής, με άξονα τη θάλασσα και τη ναυτική παράδοση της χώρας. Να λειτουργήσει ως ένας πολυδυναμικός και αναγνωρίσιμος πόλος έλξης, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Να αποτελέσει εν κατακλείδι ένα σημαντικό κομμάτι της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται διαχρονικά από όλες, θα έλεγα, τις ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει η Πατρίδα μας σημαίνοντα ρόλο στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα, αλλά και να καλλιεργηθεί η αγάπη για τη θάλασσα και τα ξύλινα τείχη μας για τα οποία τόσο υπερήφανος θα ήταν σήμερα ο Θεμιστοκλής στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ιδιαίτερη ειδική αναφορά στον κύριο Αναστάσιο Άρη Θεοδωρίδη, Πρόεδρο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ» που θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης του έργου και στη συνέχεια θα το αποδώσει ολοκληρωμένο στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο κύριος Θεοδωρίδης, ένας ευπατρίδης που συνεχίζει να αποτελεί έναν άξιο συνεχιστή της παράδοσης συνεισφοράς στους εθνικούς αγώνες, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, που έχει η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα. Τον ευχαριστούμε θερμά και προσδοκούμε σε μελλοντική συνεργασία μαζί του, πάντοτε με αποκλειστικό στόχο το καλό της Πατρίδας.

Με αυτές τις σκέψεις και αφού ευχαριστήσω, και νιώθω την ανάγκη να το κάνω από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλα τα στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων που με μοναδική αφοσίωση, πάρα πολύ κόπο, δούλεψαν ατελείωτες ώρες για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι μελέτες, που χρειάζονταν να συνοδεύουν τη συγκεκριμένη σύμβαση, θέλω να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου.

Εύχομαι σε τρία χρόνια, στα εγκαίνια αυτού του μοναδικού έργου, να είμαστε όλοι εκεί και κάποιοι, που διαφωνούν, να άρουν κάθε επιφύλαξη τους.

Κυρίες και κύριοι, νιώθω ιδιαίτερη τύχη και τιμή που μπόρεσα να φανώ χρήσιμος στην ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου, να φανώ χρήσιμος στην ολοκλήρωση ενός οράματος, μιας προσπάθειας τριών δεκαετιών».

Χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης

•   Τον Ιανουάριο του 2021 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» για δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης με την ονομασία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η Θάλασσα».

•   Η  «ΚΥΚΛΩΨ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2017 με έδρα τη Δράμα με σκοπό την προβολή τη Δράμας, αλλά και την προώθηση του πολιτισμού με ποικίλες δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (διαγωνισμός φωτογραφίας – νέων προτάσεων – επιστημών, δημιουργία εκθέσεων, εκδόσεις) ενώ έχει προβεί σε σημαντικές δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο, σε αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού.

•   Η πρώτη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε το 2019-2020 όταν η ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» ανέλαβε με δωρεά της την αποκατάσταση της «Οικίας του Παύλου Μελά» στην Κηφισιά, συνολικού κόστους 1.800.000 Ευρώ, η οποία παραδόθηκε εντός εξαμήνου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και ιστορίας.

Περιληπτική περιγραφή εξέλιξης του έργου

Τον Ιανουάριο του 2021 με το Μνημόνιο Συνεργασίας η «ΚΥΚΛΩΨ» ανέλαβε την δημιουργία το Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης (κατασκευή, εξοπλισμό, διαμόρφωση εξωτερικού χώρου), ενώ με παράλληλη σύμβαση δωρεάς αναλήφθηκε η αποκατάσταση Υποβρυχίου Τύπου 209 ως μουσειακού εκθέματος –εν προκειμένω του «ΠΡΩΤΕΥΣ»- του πρώτου  μουσείου υποβρυχίου στην Ελλάδα που θα εκτίθεται πλησίον του Θ/Κ «ΑΒΕΡΩΦ» στο χώρο του Πάρκου.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται με τις σημερινές εκτιμήσεις στα 35 εκατομμύρια Ευρώ, και καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την «ΚΥΚΛΩΨ».

Το Πάρκο θα δημιουργηθεί σε μια έκταση περίπου 30.000 τ.μ. (θαλάσσια και χερσαία έκταση), η οποία με τον παρόντα νόμο, παραχωρείται αρχικά στο ΓΕΝ και στη συνέχεια στο Πάρκο, στον «ΟΔΥΣΣΕΑ». Το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης είναι παραχωρημένο κατά χρήση στο Πολεμικό Ναυτικό από τα  έτη 1989, 1993, 1994 για το σκοπό αυτό, τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης.

Πρόθεση των συμβαλλομένων στη Σύμβαση Δωρεάς είναι η παράδοση και παραλαβή του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, με το πέρας των εργασιών κατασκευής, τον εξοπλισμό του και την πιστοποίησή του από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του Πάρκου (περίπου 3 χρόνια) θα διοικείται από ένα τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα επιλεγεί από τον δωρητή και θα φέρει την ευθύνη αποπεράτωσης των έργων. Με την παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, τη διαχείριση του Πάρκου αναλαμβάνει νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, και θα απαρτίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από έναν εκπρόσωπο της Εμπορικής Ναυτιλίας και τη δωρήτρια ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ».

Το σημαντικό στη δωρεά αυτή είναι ότι για πρώτη φορά, το Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό πυλώνες της ασφάλειας και της οικονομίας της Πατρίδας, αποκτούν κοινή στέγη καθώς στις εγκαταστάσεις του Πάρκου προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν τα κειμήλια, η ιστορία αλλά και η εκπαίδευση και έρευνα για τη ναυτιλία. Στόχος, η  διατήρηση της κυρίαρχης  θέσης των Ελλήνων στις θάλασσες.

Δεν πρόκειται δηλαδή περί δημιουργίας ενός νέου ναυτικού μουσείου (του 23ου) , αλλά για τη γένεση ενός νέου πολυχώρου όπου σοφά δομημένο θα φιλοξενεί πλειάδα δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας, δημιουργίας, εκπαίδευσης ενώ φιλοδοξεί να καταστεί όχι απλά σημείο αναφοράς των Νοτίων Προαστίων, αλλά κοιτίδα πολιτισμού και πόλος έλξης της εγχώριας και της διεθνούς ναυτιλίας.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει καρνάγιο με κύρια αποστολή και στόχο την εκπαίδευση, με σκοπό την αναβίωση της ελληνικής ξυλοναυπηγικής τέχνης. Μια τέχνη που έχει αρχίσει να «σβήνει» τα τελευταία χρόνια. Δεκάδες εκπαιδευτικές δράσεις θα λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του «ΟΔΥΣΣΕΑ», ενώ ο χώρος θα παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα και της ψυχαγωγίας με καταστήματα εστίασης, εκθεσιακούς χώρους και ενυδρείο.

Η δωρεά αυτή αποτελεί μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης προς την πολιτεία, και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ενισχύεται η απασχόληση, καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα δεκάδες ειδικότητες συμπολιτών μας πρόκειται να απασχοληθούν τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία του Πάρκου.

Με τη δημιουργία του Πάρκου ένα όραμα τριών δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ευπατρίδη Προέδρου της ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ».

Οι προκλήσεις και οι δύσκολες συγκυρίες δεν αναιρούν, δεν ακυρώνουν τους στόχους μας όταν δημόσιοι φορείς, ιδιώτες και τοπική αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Η θάλασσα είναι η κληρονομιά μας, είναι η δύναμη και η ιστορία μας, είναι η Ελλάδα.