13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΔένδιας: Από τη «θητεία- αγγαρεία» στη «θητεία – ευκαιρία»

Δένδιας: Από τη «θητεία- αγγαρεία» στη «θητεία – ευκαιρία»

Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και στον Βασίλη Τσεκούρα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και στον Βασίλη Τσεκούρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Δένδια, σας ευχαριστούμε πολύ που μας δεχθήκατε σήμερα στο γραφείο σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω την ερώτησή μου με την επίθεση των Χούθι της Υεμένης που είχαμε χθες σε ένα ελληνόκτητο πλοίο και θέλω να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί αυτή η κλιμακούμενη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς η επίθεση αυτή, αλλά και γενικά οι συνεχιζόμενες επιθέσεις τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μια τεράστια απειλή και για την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία. Κατά συνέπεια, ναι με ανησυχεί.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ότι θα λάβει μέρος σε αυτήν την πολυεθνική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Φύλακας Ευημερίας», με την αποστολή μιας ελληνικής φρεγάτας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κύριε Δένδια; Πότε θα αποπλεύσει δηλαδή η φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, επιχειρησιακές λεπτομέρειες δεν πρέπει και δεν δικαιούμαι να διατυπώνω δημοσίως. Υπάρχει Έλληνας επιτελής στο Μπαχρέιν ήδη. Επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες. Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας και όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Η φρεγάτα είναι εκεί για να υπερασπίσει και τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Έχει αποσαφηνιστεί δηλαδή ο ρόλος που θα έχει η ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί είναι έκδηλη η ανησυχία κύριε Δένδια, ξέρετε, για τη γενική ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή. Και θέλω να σας ρωτήσω αν ο πόλεμος στη Γάζα θα είναι μακράς διάρκειας, γιατί έχουμε ακούσει και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να λέει ότι θα είναι σε φάσεις αυτός ο πόλεμος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ εκφράζω πρώτον την ελπίδα για μια ταχεία αποκλιμάκωση. Δεύτερον, την ελπίδα για μία ανακωχή. Τρίτον, την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των αμάχων. Όμως, ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τη βάρβαρη επίθεση την οποία υπέστη το Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Να έρθουμε λίγο τώρα και στα Ελληνοτουρκικά κύριε Δένδια, διότι φαίνεται πως περνάμε μια περίοδο νηνεμίας με την Τουρκία. Είμαστε σε ήρεμα νερά, αλλά δεν ξέρω αν εμπιστεύεστε την άλλη πλευρά. Διότι ακούμε τις τελευταίες μέρες τον Τούρκο Πρόεδρο να επαναφέρει το θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αλλάζει στάση ο Ερντογάν κύριε Δένδια; Διότι μας έχει συνηθίσει σε κυβιστήσεις, αν το θέλετε διαφορετικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά και είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Άρα, εμπιστευόμαστε προς ώρας, εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι, την άλλη πλευρά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν εμπιστευόμαστε, παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Είχαμε και αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κύριε Δένδια και σας έχω ακούσει να μιλάτε για νέο αμυντικό δόγμα με ορίζοντα το 2030. Τι περιλαμβάνει αυτό το αμυντικό δόγμα, το καινούριο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι οποιοσδήποτε παρατηρητής των παγκόσμιων πραγμάτων βλέπει ότι έχουμε περάσει σε μία τελείως καινούρια εποχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Γάζα, ο πόλεμος στον Καύκασο, οι ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή, μας δείχνουν πλέον ότι ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν. Πρέπει λοιπόν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να εκσυγχρονιστούν. Να ασπαστούν τα καινούρια δόγματα, να αντιληφθούν τα καινούρια διδάγματα και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν. Αυτήν ακριβώς την προτεραιότητα, την οποία συμμερίζονται οι πάντες νομίζω, έχει αναλάβει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει πάρα πολύ καλά. Πρέπει να βάζουμε και ένα χρονικό ορόσημο. Ξέρετε τα γενικόλογα δεν βοηθάνε. Πρέπει να υπάρχει μία ημερομηνία στόχος. Η ημερομηνία στόχος είναι το 2030.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Για αυτό το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας μας, αλλά και μετά τη πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Μπλίνκεν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πάρουμε τα F-35 κύριε Δένδια. Προχωρά αυτή η διαδικασία; Δηλαδή πότε θα μπούμε σε αυτό το πρόγραμμα, να το ρωτήσω εγώ ευθέως;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε θέλω να εκφράσω αισιοδοξία, θέλω να εκφράσω βεβαιότητα. Τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα και ξέρω πόσο βαθύς είναι ο συμβολισμός και πόσο αν θέλετε αυτή η προοπτική, όπως και με τα Rafale, κάνει τους Έλληνες να νοιώθουν ισχυροί και υπερήφανοι. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο, δεν φτάνουν τα F- 35, πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Ζούμε σε μια εποχή που δεκάδες ή εκατοντάδες drones μπορεί να επιφέρουν ένα πλήγμα πολλαπλάσιο από ένα πλήγμα που μπορεί να επιφέρει ίσως ένα μαχητικό αεροσκάφος. Γιατί τα συστήματα τα οποία κινούνται αυτονόμως, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα, είτε στην ξηρά – για τον αέρα μιλήσαμε πριν για τα drones – είναι συστήματα στα οποία ανήκει το μέλλον. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάζουμε, αντιλαμβανόμαστε και ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι δηλαδή αυτό που έχετε πει, ότι δεν «παγώνει» το εξοπλιστικό πρόγραμμα, απλά ιεραρχούμε πλέον με βάση και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα ζούμε μια επανάσταση. Είναι δυνατόν δίπλα μας, γύρω μας, παντού να υπάρχει μια επανάσταση κι εμείς να πηγαίνουμε απλώς με μια σειρά κανόνων τους οποίους έχουμε προδιαγράψει πολλά χρόνια πίσω; Αυτό δε θα σήμαινε την απόλυτη τύφλωση; Ξαναλέω, είναι μια καινούρια αντιμετώπιση, τη συμμερίζεται νομίζω το σύνολο της κοινωνίας, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τους ενημερώνουμε όλους, πρέπει όμως να προχωρήσουμε, να χτίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική θωράκισή μας.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό φέρνει αλλαγές δηλαδή και στο αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα, εντάξει, προχωρούν οι φρεγάτες, αλλά και με τις κορβέτες ενδεχομένως; Που ήταν κάτι το οποίο το είχαμε ακούσει και προεκλογικά και με δέσμευση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι δουλειά μου, δεν είναι ρόλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να κάνει ανακοινώσεις απόκτησης, μη απόκτησης, τροποποίησης απόκτησης.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Σαν σχεδιασμό το ρωτώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, αυτό το συνομολογούμε. Τι Πολεμικό Ναυτικό; Πολεμικό Ναυτικό το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στους καιρούς. Τώρα, ποιο θα είναι αυτό το Πολεμικό Ναυτικό, το πρoδιαγράφουν τα Επιτελεία, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πάντα το περιβάλλον και τον χρόνο. Είναι βέβαιο ότι ένα άλλο Πολεμικό Ναυτικό θα χρειαζόταν η Ελλάδα είκοσι χρόνια πριν, ένα άλλο χρειάζεται τώρα και ένα άλλο θα χρειάζεται μετά από είκοσι χρόνια. Θα εκσυγχρονιστεί όμως, θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε με τα τρία αυτά πολύ σημαντικά αποκτήματα, τις τρεις Βelharra, που είναι μια διαφορετική εποχή. Θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση, αλλά η ολοκλήρωση αυτή θα λάβει υπόψιν τις νέες συνθήκες στην περιοχή και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Αλλαγές στη θητεία σκέφτεστε κύριε Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλαγές στη θητεία υπό την έννοια του χρόνου όχι. Υπό την έννοια του τρόπου ναι, πάρα πολλές. Η θητεία δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος αγγαρείας. Να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει, αν μου επιτρέπετε να πω η ελληνική κοινωνία πιστεύει, στον στρατό των πολιτών, όχι στον «στενό» επαγγελματικό στρατό, όπως έχουν κάποιες χώρες άλλες στην Ευρώπη. Η παράδοσή μας είναι διαφορετική, την πατρίδα του πάντα την υπεράσπιζε ο Έλληνας πολίτης. Από εκεί και πέρα πώς αξιοποιείται ο χρόνος του Έλληνα πολίτη στο στρατό; Πριν ήταν ένας χρόνος εκπαίδευσης, να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλλει αν θέλετε την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης. Και από την άλλη να είναι ένα διάστημα που να είναι χρήσιμο και σε αυτόν να αποκτά δεξιότητες. Και αυτά τα πράγματα για να μπορέσουν να διατηρηθούν χρειάζονται επανεκπαιδεύσεις. Το ξέρουμε όλοι, κάτι που μάθαμε σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε μετά από δύο χρόνια αν ποτέ δεν συνεχίσουμε να διατηρούμε την ετοιμότητά μας γι’ αυτό. Αυτό λοιπόν, το οποίο το έχω ονομάσει «φιλανδικό μοντέλο», γιατί το μοντέλο που διαλέξαμε και είναι εγγύτερα στις ανάγκες μας για να προσαρμόσουμε είναι το φιλανδικό, είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Άρα να μην είναι χαμένος χρόνος εννοείτε για τους πολίτες αυτό το δωδεκάμηνο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είναι απολύτως ωφέλιμος ο χρόνος από τη θητεία.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Και να τους καλείτε και μετά να επανεκπαιδεύονται στην ουσία, εγώ αυτό κατάλαβα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα το κάνουμε εθελοντικά σε πρώτη φάση, θέλω να είμαι ειλικρινής, δε θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος όμως ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα. Και επίσης αυτό το αρχικό διάστημα της θητείας να έχουν αποκτήσει χρήσιμες δεξιότητες για την ελληνική κοινωνία στο μέλλον. Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος περιγραφής, από τη «θητεία- αγγαρεία» στη «θητεία – ευκαιρία».

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό το απαιτούν και οι οπλίτες μας, όσοι δηλαδή έχουν κάνει αυτό το 12μηνο το θεωρούν και χαμένο χρόνο, αλλά και από εκεί και πέρα όταν λένε δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά που είχα διδαχθεί και στο στρατό. Άρα, ενδεχομένως να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για αυτούς. Να έρθουμε λίγο και στα πολιτικά, κύριε Δένδια, διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μας απασχολεί το επίμαχο νομοσχέδιο που λέγεται «ομόφυλα ζευγάρια». Πώς βλέπετε εσείς αυτό το νομοσχέδιο; Τι θα κάνετε, θα το ψηφίσετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχάς πρέπει να το δω, γιατί για την ώρα δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει περιγραφή μελλοντικού νομοσχεδίου. Έκανα μια τοποθέτηση στην «Καθημερινή». Θα το δω και θα τοποθετηθώ αναλόγως. Θύμισα για τη γενική μου αντίληψη στα πράγματα, ότι εγώ ήμουν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Όμως, το να τοποθετηθώ καθαρά επί νομοσχεδίου το οποίο δεν έχω δει ακόμη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μάλλον θα σήμαινε έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά μου. Από την άλλη βεβαίως, εγώ μετέχω στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μετέχω σε μια άλλη Κυβέρνηση.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Θεωρείτε ότι μέλη της κυβέρνησης, μιας και το θίξατε αυτό, οι οποίοι λένε δεν θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, θα πρέπει να παραιτηθούν, όντας μέλη της κυβέρνησης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το τελευταίο πράγμα που μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου είναι να υποδείξω εγώ σε συναδέλφους τι πρέπει να κάνουν και μάλιστα επί θεμάτων συνείδησης. Αλίμονο…

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί έχουμε ακούσει και παράλληλα δηλώσεις ακόμα και από ιστορικά στελέχη του κόμματος, κύριε Δένδια, που έχουν αποκτήσει ακόμα και χαρακτήρα δημοσίου διαλόγου που μιλούν για το θέμα της αποχής. Σας βρίσκουν σύμφωνο εσάς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι καθόλου δουλειά μου να τοποθετηθώ σε αυτό.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί υπάρχει το πολιτικό σκέλος του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου και υπάρχει και το ίδιο το νομοσχέδιο, για αυτό και ρώτησα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, δεν θα τα ξεχώριζα τόσο πολύ. Το ίδιο το νομοσχέδιο όταν γραφτεί και παρουσιαστεί θα έχει, είναι βέβαιον, σαφές πολιτικό αποτύπωμα. Και το σαφές πολιτικό αποτύπωμα θα αποτελεί αντανάκλαση των προβλέψεων το οποίο το ίδιο το νομοθέτημα έχει μέσα στις διατάξεις του.

Β. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Δένδια, σας ευχαριστώ πολύ που μας δεχθήκατε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ήσασταν στο δελτίο ειδήσεων του ACTION 24.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ εγώ.