<
13.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Γυρίζουν πίσω τους κορονο-εκδρομείς του Πάσχα - Απίθανες δικαιολογίες με... σούβλες στο...

Γυρίζουν πίσω τους κορονο-εκδρομείς του Πάσχα – Απίθανες δικαιολογίες με… σούβλες στο πορτ μπαγκάζ

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας από σήμερα και για το επόμενο 10ήμερο σε όλα τα διόδια των εθνικών οδικών δικτύων, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των πολιτών από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια, για τις γιορτές του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα σκληρά μέτρα και το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή των υπερτοπικών μετακινήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Για να “πιάνονται ” οι παραβάτες, που θα επιχειρήσουν να πάνε για “Πάσχα στο χωριό” με χαρτί από την εργασία τους, θα γίνεται απευθείας έλεγχος και αντιπαραβολή των βεβαιώσεων εργασίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, όπως και άλλων βεβαιώσεων που σχετίζονται με εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων, “επισκέψεις” σε υποθηκοφυλακεία, κλπ.

Σε περίπτωση που οι βεβαιώσεις που επιδεικνύουν οδηγοί και επιβάτες είναι πλαστές ή “ύποπτες”, υπάρχει η πιθανότητα, είτε άσκησης ποινικής δίωξης, είτε -το λιγότερο- “αναστροφή” και επιστροφή στο σπίτι.

Επιπλέον, τα πρόστιμα θα είναι “τσουχτερά”, και θα αρχίζουν από τα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή βεβαίωση, δηλαδή συνολικά 800 ευρώ ανά άτομο.

Γεωργικές εργασίες όπως κλάδεμα δέντρων και άλλες σχετικές εργασίες, δεν θα επιτρέπονται. Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης επικαλείται τελετή όπως κηδεία, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό θανάτου. Ιατρικές επισκέψεις με βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό δεν θα γίνονται δεκτές, αλλά μόνο αν υπάρχει βεβαίωση από επίσημο φορέα. Επίσης, η επίκληση για μετακίνηση λόγω παρουσίας σε δίκη δεν θα γίνεται δεκτή.

Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε9, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι, η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί εντός της ημέρας και έως τότε, οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα, παρά μόνο να αναγκάζουν τους πολίτες γυρίσουν πίσω.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρα από τους μεγάλους εθνικούς άξονες έχουν ήδη μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων.

Όπως δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, “οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά” και σημείωσε πως εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται.

Γυρίζουν πίσω τους κορονο-εκδρομείς του Πάσχα: Ερχονται πρόστιμα ως 800€ – Απίθανες δικαιολογίες με… σούβλες στο πορτ μπαγκάζ

Αυξημένη κίνηση στα διόδια – Απίστευτες δικαιολογίες των οδηγών

Οι αυστηροί έλεγχοι στα διόδια της Ελευσίνας, της Κορίνθου και των Αφιδνών ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ ειδικότερα στην Ελευσίνα παρατηρείται αυξημένη κίνηση, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που φεύγουν για “Πάσχα στο χωριό”.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πολλοί χρησιμοποιούν απίστευτες δικιολογίες για να καταφέρουν να περάσουν τους ελέγχους, όπως ότι έχουν ραντεβού σε γιατρό άλλου νομού ή ότι οι βεβαιώσεις μετακίνησεις είναι… στο πορτ μπαγκάζ. Φυσικά, πολλά αυτοκίνητα είναι υπερφορτωμένα με αποσκευές, ακόμα και με σούβλες!

Εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος μετακίνησης, οι αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα ή αναγκάζουν τους οδηγούν να γυρίσουν πίσω.

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 – Οι δύο αλλαγές στα ωράρια και από πότε ισχύουν
Οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις:

-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους εργασίας

-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας

-Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή

-Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς

-Μετακίνηση εκτός νομού για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

-Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Βεβαίως, όσοι μετακινούνται για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις.


10.000 αστυνομικοί στους δρόμους

“Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

“Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια”, σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: “Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις”.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr