13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΓιατί συνεχίζει ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων χωρίς αποζημίωση;

Γιατί συνεχίζει ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων χωρίς αποζημίωση;

Μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), διαμαρτύρεται προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) για τη συνέχιση του υποχρεωτικού εγκλεισμού (καραντίνας) των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων προ των αποστολών τους, χωρίς μάλιστα ουδεμία αποζημίωση, ζητώντας από τον Υπουργό, όχι να δηλώνει ότι η αποζημίωση δεν προβλέπεται, αλλά ως πολιτικός τους προϊστάμενος να εισηγηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Διαβάστε τα σχετικά έγγραφα των Ενώσεων:

ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 696

Πίνακας αποδεκτών Αθήνα, 14 Μαΐου 2021

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Μέτρα Προστασίας κατά της Μετάδοσης Κορωνοϊού στα Πολεμικά Πλοία – Αποζημίωση Προσωπικού

ΣΧΕΤ : α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 319/08.12.2020 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.Τ.Α.

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1816/2020 έγγραφό μας

γ. Ερώτηση 2545/10.12.2020 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

δ. Απάντηση Φ.900α/2878/17496/31.12.2020 (ΥΕΘΑ)

ε. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 042/12.5.2021 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με τα (α) και (β) σχετικά έγγραφά μας, από το Δεκέμβριο του 2020, σας είχαμε μεταφέρει την έντονη πικρία των υπηρετούντων στα Πολεμικά Πλοία συναδέλφων μας, σχετικά με την επταήμερη (7ήμερη) καραντίνα στην οποία υποβάλλονταν προς του απόπλου των πλοίων όπου υπηρετούσαν.

Το θέμα κατατέθηκε με τη (γ) σχετική ερώτηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο, επί της οποίας απαντήσατε ότι για τον επιπλέον και αναγκαστικό ένδον εγκλεισμό του προσωπικού δεν προβλέπεται ούτε δικαιολογείται από την κείμενη νομοθεσία η καταβολή αποζημίωσης. Σήμερα αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επαφίεστε στην απάντησή σας μόνο στο «δεν προβλέπεται και δεν δικαιολογείται» χωρίς να αιτιολογείτε γιατί δεν δικαιολογείται η επί επτά (7) ημέρες συνεχόμενη εργασία προσωπικού χωρίς υπερωριακή αποζημίωση ή έστω μια υποτυπώδης αποζημίωση από τις ανελαστικές δαπάνες του ΓΕΝ, αλλά μας λυπεί το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνετε και κάποια πρωτοβουλία ώστε να προβλεφθεί για το μέλλον.

Παρά ταύτα και ενώ ακούμε και βλέπουμε ότι σιγά σιγά όλα τα μέτρα για την πρόληψη κατά της πανδημίας χαλαρώνουν, ο προληπτικός εγκλεισμός (καραντίνα) των υπηρετούντων στα Πολεμικά Πλοία προ αποστολών συνεχίζει επιβαλλόμενος και αναγκαστικά, όπως μας εγνώσθη με το (ε) σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένως. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει ότι συνεχώς καταφθάνουν καταγγελίες στελεχών τα οποία διαμαρτύρονται για τα πλέον αυτονόητα, δηλαδή ότι με κριτήριο το μη εμβολιασμό τους ή τον εμβολιασμό/νόσηση πέραν του εξαμήνου:

– Στερούνται τις οικογένειές τους για μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους.

– Στερούνται ελεύθερου χρόνου και προσωπικής αναψυχής.

– Υπόκεινται σε άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με το προσφάτως εμβολιασμένο προσωπικό.

Θεωρούμε ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ναι μεν αφορούν το γενικό πληθυσμό και προσαρμόζονται στα Όπλα με βάση τις ιδιαιτερότητές τους, ωστόσο δεν είναι δυνατόν προ και μετά κάθε πολυήμερης αποστολής το προσωπικό των Πολεμικών Πλοίων να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν δείχνει να έχει αντίστοιχη εφαρμογή εκτός ΕΔ.

Στην Ελληνική κοινωνία ακόμα και κατά τις ημέρες της έξαρσης του COVID-19, δεν είχε διαπιστωθεί ότι μη εμβολιασμένοι πολίτες τίθεντο σε προληπτική καραντίνα ανά πάσα στιγμή, ούτε φυσικά τους είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία υπό τους γενικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, για ποιον λόγο το προσωπικό του ΠΝ να αντιμετωπίζεται κατ΄ εξαίρεση με τέτοιο τρόπο;

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως:

– ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και τα παράπονα του προσωπικού του ΠΝ, το οποίο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Όπλου προέρχονται από πρόσθετη καταπόνηση από το περασμένο καλοκαίρι,

– επανεξεταστούν και ελαστικοποιηθούν σε ρεαλιστική βάση οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής της προληπτικής καραντίνας για τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων με συνυπολογισμό των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία,

– επανενεργοποιηθεί διαδικασία δήλωσης για εμβολιασμό για τα στελέχη του ΠΝ, ο οποίος να επισπευθεί κατά το δυνατόν και

– διοργανωθούν ενημερώσεις προς το προσωπικό με κύριο σκοπό την ορθή ενημέρωσή του, κυρίως προς αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που επικρατεί.

Τέλος, εμμένουμε στο αίτημά μας και θεωρούμε μείζον το θέμα της μη αποζημίωσης του προσωπικού που εγκλείεται υποχρεωτικώς προ της οποιασδήποτε αποστολής, αφού ο εν λόγω εγκλεισμός είναι υπηρεσιακή διαταγή και όχι βούληση ενός/μίας εκάστου/της εκ των πληρωμάτων και σας προτρέπουμε είτε να προωθήσετε νομοθετική ρύθμιση ώστε η αποζημίωση τούτη να προβλεφθεί νομοθετικώς είτε (και μέχρι να συμβεί το προηγούμενο) να δοθεί στα πληρώματα αυτά αποζημίωση με τη διαδικασία των Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

Ο κ. Α/ΓΕΝ προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για την ενημέρωσή του και τις τυχόν δικές του ενέργειες.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους ωσαύτως κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800Ο Γεν. Γραμματέας Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αποδέκτες για Ενέργεια

ΥΕΘΑ

Αποδέκτες για Πληροφορία

ΥΦΕΘΑ

Βουλευτές της ΒτΕ

Α/ΓΕΝ

Α/ΓΕΕΘΑ

ΓΕΝ/ΔΥΓ

Π.Ο.Ε.Σ.

Περιφερειακές ενώσεις – μέλη μας (για ενημέρωση των μελών τους)

Περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών (για ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί συντάκτες …………….

ΠΡΟΣ : Π.Ο.Ε.Σ. Αρ. Πρωτ. 042/2021

Σαλαμίνα, 12Μαϊ21

ΘΕΜΑ: Μέτρα Πρόληψης κατά του COVID-19 σε Πολεμικά Πλοία

ΣΧΕΤ. : Σήμα ΓΕΝ WAF301425Ζ ΝΟΕ 20

1. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες προς την Ένωσή μας, από προσωπικό των Πολεμικών Πλοίων (ΠΠ), αναφορικά με τηνκαραντίνα προ αποστολώνπου επιβάλλεται στα πληρώματα ως προληπτικό μέτρο.

2. Είναι γνωστό ότι τα πληρώματα των ΠΠ, τα οποία προέρχονται από ένα, κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι κατά το οποίο απέδειξαν για μια ακόμη φορά και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητάς τους και την υψηλή τους απόδοσή. Είναι, όμως, εξίσου πρόδηλο το γεγονός ότι το προσωπικό υπόκειται σεεπιπρόσθετη και πιθανώς αχρείαστηψυχική φθορά, αφού στην πολυήμερη ή και πολύμηνη ενίοτε, χρονική διάρκεια των αποστολών, προστίθεται,κάθε φορά, τουλάχιστον μία εβδομάδα καραντίνας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό, καθώς και για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει πέραν του εξαμήνου.

3. Βεβαίως άπαντες γνωρίζουν ότι υφίσταται σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ και καλύπτει όλο το γενικό πληθυσμό, η οποία έχει ενσωματωθεί και στις ΕΔ, ωστόσο θεωρούμε προφανές ότι, ο δεσμευτικός και ενίοτε ανελαστικός, ένεκα των συνθηκών, χαρακτήρας της, δύσκολα μπορεί να συνδυαστείσε όλο το εύρος τηςμε τις ιδιαιτερότητες των ΕΔ και ειδικώς του ΠΝ, αφού ένα ΠΠ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την οιανδήποτε Υπηρεσία στεριάς.

4. Ήδη στη χώρα μας, εν όψει και της θερινής περιόδου που πλησιάζει, έχουν αρχίσει να αίρονται τα αυστηρά μέτρα και οι περιορισμοί έναντι του COVID-19 (πχ. άνοιγμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ). Εντούτοις η προληπτική καραντίνα εξακολουθεί να τηρείται με πλήρη αυστηρότητα.

5. Όσον αφορά το μη εμβολιασμό του προσωπικού,αυτός ενδέχεται να υποδηλώνει έλλειψη εμβολίων και όχι απαραίτητα άρνηση εμβολιασμού, για την οποίαν έχουμε διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή ενημέρωση και σύγχυση από πλευράς του προσωπικού, κυρίως λόγω της διακινούμενης υπερπληροφόρησης που συχνά αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης.

6. Επιπροσθέτως, θέλουμε να τονίσουμε το προφανές, ότι το προσωπικό των ΕΔ δεν γίνεται να αποκοπεί από την υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και το εμβολιασμένο προσωπικό δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πιθανό να νοσήσει εντός του εξαμήνου. Συνεπώς με τη λογική της προληπτικής καραντίνας, τότε θα έπρεπε να μην κυκλοφορεί κανείς μη εμβολιασμένος πολίτης σε κανένα δημόσιο χώρο.

7. Εκ των προαναφερθέντων συνάγεται ότι, τα στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν σε ΠΠδιαφαίνεται ότι στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων τουςακόμα και σε ειρηνική περίοδο με το πρόσχημα της αποστολής.Το δε, οξύμωρον του όλου γεγονότος αποδεικνύεται από το ότι αν και προληπτική, η καραντίνα εφαρμόζεται υποχρεωτικά.

8. Η γνώμη μας είναι ότι η πρόληψη που αφορά τα πληρώματα των ΠΠ δεν μπορεί να υπερβαίνει σε αυστηρότητα την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τον υπόλοιπο πληθυσμό.

9. Επικουρικά των ανωτέρω επισημαίνεται ότι, οι μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας, αν και σχετίζονται από την Υπηρεσία με τις αποστολές, δεν αποζημιώνονται ως μέρος αυτής καθ’όσον δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, γεγονός που μετατρέπει το συγκεκριμένο μέτρο ως επιβολή ένδον που ως προς το ουσιαστικό μέρος της δεν διαφέρει σε κάτι από την επιβολή ποινής και, δυστυχώς, από όλες τις καταγγελίες που καταφθάνουν στην Ένωσή μας, διαπιστώνουμε ακριβώς αυτό: ότι η εντύπωση που μένει στο προσωπικό, είναι ότι τιμωρείται.

10. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να:

α. Επανεξεταστούν και ελαστικοποιηθούνσε ρεαλιστική βάση οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής της προληπτικής καραντίνας για τα πληρώματα των ΠΠ με συνυπολογισμό των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία.

β. Θεσπιστεί αποζημίωση των ημερών καραντίνας από την στιγμή που αυτή επιβάλλεται από την Υπηρεσία σε συνάφεια με αποστολές.

γ. Επανενεργοποιηθεί διαδικασία δήλωσης για εμβολιασμό για τα στελέχη του ΠΝ, ο οποίος να επισπευθεί κατά το δυνατόν.

δ. Διοργανωθούν ενημερώσεις προς το προσωπικό με κύριο σκοπό την ορθή ενημέρωσή του, κυρίως προς αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που επικρατεί.

11. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Σαλίων Ανδρέας Αρχικελευστής (Δ/ΥΛ-ΦΣ) 6956667893ΟΑναπλ. Γεν. Γραμματέας Δενδρινός Παναγιώτης Αρχικελευστής (ΑΡΜ) 6943487912

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]