13.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒΙΝΤΕΟ - Έφυγαν καρέκλες στο άκουσμα των ποινών για τη φωτιά στο...

ΒΙΝΤΕΟ – Έφυγαν καρέκλες στο άκουσμα των ποινών για τη φωτιά στο Μάτι

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στο άκουσμα των ποινών στους κατηγορούμενους για την φωτιά στο Μάτι. Μάλιστα η οργή των συγγενών ξεχείλισε όταν ανακοινώθηκε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν μετατράπηκαν σε εξαγοράσιμες προς δέκα ευρώ ημερησίως.

«Να κάνουμε κανέναν έρανο … Ντροπή….», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων από την φωτιά στο Μάτι ακούγοντας τις ποινές και μάλιστα κάποιοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες και έκλαιγαν. 

Ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο ωστόσο όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.

Όρισε δε, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κατοίκους.

Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα «Σήμερα τους καίτε ξανά», αντέδρασαν άλλοι συγγενείς ενώ κινήθηκαν προς το εδώλιο φωνάζοντας «ντροπή σας». Η ένταση διήρκησε αρκετά λεπτά.

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Δείτε τι επικράτησε στην αίθουσα 

Ένοχοι μόνο οι έξι από τους 21 κατηγορούμενους

Έξι χρόνια μετά και έπειτα από ενάμιση χρόνο ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανακοίνωσε την ετυμηγορία του.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχα για την πυρκαγιά στο Μάτι μόνο πέντε τότε κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, τον Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και τον κάτοικο Πεντέλης, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Το δικαστήριο αθώωσε την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον Ηλία Ψινάκη και ακόμα 14 κατηγορούμενους και συγκεκριμένα τα στελέχη της Πυροσβεστικής : Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης καο το τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και τους τότε δήμαρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλη Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ξέσπασαν οι συγγενείς. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς,τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό, προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε..Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια …Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Εχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα.

Ελαφρυντικά

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης έντονα αντέδρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που βρισκόταν στην αίθουσα. 

«Προκαλείτε την κοινωνία» είπε στο Δικαστήριο ενώ πρόσθεσε και «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο. 

ΠΗΓΗ: https://www.newsit.gr/