13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑυτεπάγγελτη Αποστρατεία ΕΠΟΠ-Μισθολογικό ΕΜΘ-Μεταθετικότητα-Νυκτερινά

Αυτεπάγγελτη Αποστρατεία ΕΠΟΠ-Μισθολογικό ΕΜΘ-Μεταθετικότητα-Νυκτερινά

Ερώτηση (5730/06-04-21) κατέθεσαν οι Βουλευτές Βασίλη Κεγκέρογλου – Γιώργο Φραγγίδη – Γιώργο Μουλκιώτη – Κώστα Σκανδαλίδη – Ευαγγελία Λιακούλη προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας-Οικονομικών-Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Πότε θα δώσετε λύση στα προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού;»

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να ληφθεί επιτέλους μέριμνα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των άλυτων προβλημάτων που τα στελέχη των ΕΔ και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, τα οποία αν και έχουν προβληθεί με σειρά ερωτήσεων από το Κίνημα Αλλαγής προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντούτοις οι θέσεις που εκφράσθηκαν μέσω των σχετικών απαντήσεων δεν χαρακτηρίζονται μόνο μη ικανοποιητικές, αλλά δημιουργούν ένα ασαφές πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, στην πλάτη των στελεχών των ΕΔ, που άδικα αναμένουν να επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής παρακολουθεί τα ζητήματα που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό, αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο που καθημερινά επιτελούν, υπερασπιζόμενοι με αυταπάρνηση τα εθνικά μας δίκαια και συνδράμοντας παράλληλα στον κρατικό μηχανισμό και στο κοινωνικό σύνολο με όποιον τρόπο απαιτηθεί.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό, αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση παραπλανά τα στελέχη των ΕΔ και οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να προβεί σε επίλυση των προβλημάτων τους.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

«Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ δίνει καθημερινά τη μάχη του για την επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των εθνικών μας δικαιωμάτων.

Εκτός όμως από την επιχειρησιακή του εκπαίδευση, το προσωπικό των ΕΔ ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή αποδεδειγμένα δίνει λύσεις και βάζει «πλάτη» όπου η κρατική μηχανή αδυνατεί (φυσικές καταστροφές, κέντρα μεταναστών, εμβολιασμοί λόγω covid-19 κλπ).

Ενώ το προσωπικό των ΕΔ εργάζεται με επαγγελματισμό και φιλοπατρία, η κυβέρνηση εδώ και 21 μήνες δεν έχει δώσει λύση σε κανένα από τα προβλήματα που το απασχολούν.

Δεδομένου ότι, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) έχουν προαχθεί στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την λήψη του αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου.

Δεδομένου ότι, για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καταταγέντες 1991 και 1992, παρά την δημόσια δέσμευσή σας, δεν έχετε δώσει λύση.

Δεδομένου ότι, το Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό μέλλον των ΕΠΟΠ για την λήψη μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, εφόσον δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα σε ηλικία 50 ετών, φαντάζει ακόμη αβέβαιο.

Δεδομένου ότι, δεν έχετε επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν με την ψήφιση του ν.4609/19 και συγκεκριμένα του άρθρου 32 όπου επήλθε μεταβολή της αρχαιότητας εις βάρος μιας μερίδας στρατιωτικών αποφοίτων ΑΣΣΥ και αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί παράδοξα (ο προϊστάμενος να γίνεται υφιστάμενος σε μια νύχτα) έχοντας επίπτωση στη δομή και στην πειθαρχία του στρατεύματος.

Δεδομένου ότι, η έκδοση ΚΥΑ για την αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης εκκρεμεί από το 2017.

Δεδομένου ότι, δεν επιλύσατε τον τριπλασιασμό του κόστους καταβολής για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του άρθρου 22 παρ. 4 του ν.3865/2010 που προέκυψε από την ψήφιση του ν.4387/2016.

Δεδομένου ότι, στα στελέχη των ΕΔ δεν έχετε χορηγήσει στολές και εξοπλισμό νέου τύπου εδώ και χρόνια.

Δεδομένου ότι, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα συζευγμένα στελέχη των ΕΔ να μην μετατίθενται εκτός της περιφερειακής ενότητας που υπηρετεί ο/η σύζυγος.

Δεδομένου ότι, δεν υπάρχει επιτακτικό νομοθετικό πλαίσιο ορισμού μη μετάθεσης παρά μόνο μια μικρή μοριοδότηση όταν τα παιδιά των στελεχών φοιτούν στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου έχοντας ως αποτέλεσμα τον χωρισμό της οικογένειας με όλα τα συνακόλουθα σε μια ευαίσθητη για αυτά χρονική περίοδο.

Δεδομένου ότι, οι ενδικοφανείς προσφυγές συνεχίζουν να εξετάζονται από το ίδιο διοικητικό όργανο που εξέδωσε τη μετάθεση.

Δεδομένου ότι, οι γενικές και οι έκτακτες μεταθέσεις συνεχίζουν να ορίζονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα αντικειμενικά κριτήρια και η μοριοδότηση, δημιουργώντας αδικίες και έλλειψη πίστης προς την υπηρεσία.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα γίνει τροποποίηση των μισθολογικών κλιμακίων για τους ΕΜΘ που έχουν προαχθεί στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού; Σε ποιο μισθολογικό κλιμάκιο θα τους κατατάξετε;
  2. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να επιλύσετε το βαθμολογικό πρόβλημα των ΑΣΣΥ καταταγέντων 1991, 1992, καθώς και των επόμενων τάξεων ώστε να υπάρχει ομαλότητα στην βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τις παλαιότερες τάξεις;
  3. Ποια είναι η πρόθεσή σας για την διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης στους ΕΠΟΠ, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε ηλικία έως 28 ετών και θα λάβουν πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική τους σύνταξη εφόσον αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα στην ηλικία των 50 ετών;
  4. Πότε θα τροποποιήσετε το άρθρο 32 του ν.4609/19 και με ποιο τρόπο θα επαναφέρετε την ομαλότητα όσον αφορά στη βίαιη μεταβολή της αρχαιότητας εφόσον και κατά την ψήφιση του παρόντος άρθρου είχατε διαφωνήσει;
  5. Πότε σχεδιάζετε να εκδώσετε ΚΥΑ για την αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης; Πως θα αποζημιώσετε τα στελέχη για τις ώρες που εργάστηκαν αποδεδειγμένα κατά τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020;
  6. Προτίθεστε να επιλύσετε τον τριπλασιασμό του κόστους καταβολής για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του άρθρου 22 παρ. 4 του ν.3865/2010 που προέκυψε από την ψήφιση του ν.4387/2016 με επαναφορά του ποσοστού στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών;
  7. Πόσα χρήματα έχετε εγγράψει στον προϋπολογισμό για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του προσωπικού των ΕΔ (κράνη, εξαρτήσεις κλπ) και πόσα για την προμήθεια στολών νέου τύπου και αρβυλών; Υπάρχουν διαγωνισμοί για την προμήθεια των ανωτέρω σε εξέλιξη;
  8. Σκοπεύετε να επιλύσετε τα προβλήματα μεταθετικότητας των στελεχών των ΕΔ προβάλλοντας την αξιοκρατία και την διαφάνεια κατά την έκδοση μεταθέσεων;

α. Θα ψηφίσετε νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα συζευγμένα στελέχη των ΕΔ να μην μετατίθενται εκτός της περιφερειακής ενότητας που υπηρετεί ο/η σύζυγος;

β. Θα ορίσετε επιτακτικό νομοθετικό πλαίσιο ορισμού μη μετάθεσης όταν τα παιδιά των στελεχών φοιτούν στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου;

γ. Ποια νομοθετική πρωτοβουλία προτίθεστε να λάβετε ώστε οι ενδικοφανείς προσφυγές να μην συνεχίζουν να εξετάζονται από το ίδιο διοικητικό όργανο που εξέδωσε τη μετάθεση;

δ. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι γενικές μεταθέσεις, καθώς και οι έκτακτες να ορίζονται με βάση την μοριοδότηση, ενισχύοντας την αξιοκρατία και την διαφάνεια ή συνεχίζετε να πιστεύετε ότι κάποιος με 2000 μόρια μέσω των κανονικών μεταθέσεων δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην πόλη της Λάρισας, ενώ την ίδια στιγμή τοποθετείται στρατιωτικός της ίδιας ειδικότητας μέσω των γενικών μεταθέσεων έχοντας μόνο 1200 μόρια;»