13.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΑυξήσεις μόνο για Ανώτατους με αναλογικότητα εισφορών. Επιστολή Λοχαγού

Αυξήσεις μόνο για Ανώτατους με αναλογικότητα εισφορών. Επιστολή Λοχαγού

Άρθρα 27 και 30 .Αυξήσεις μόνο για Ανώτατους με Αναλογικότητα Εισφορών-Παροχών .Εισφορές Κοινωνικού Χαρακτήρα(βαπτίστηκαν οι εισφορές) για τους Εθελοντές Μακράς Διαρκείας!

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα σας.Σας παραθέτω κάποια στοιχεία για δύο άρθρα του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει.Το πως δικαιολόγησαν  την αύξηση των εισοδημάτων (μέσω της αύξησης μεριδίων) απο το ΜΤΣ μόνο των Ανωτάτων Αξιωματικών με το άρθρο 30,την ίδια στιγμή που δεν αποδίδουν οφειλόμενα χρήματα στους ΕΜΘ με το άρθρο 27 .Μάλιστα δεν έγινε κουβέντα για τα  οφειλόμενα  αναδρομικά (επι τρία χρόνια) από την προαγωγή τους στον Βαθμό του Ανθλγού για τους  ΕΜΘ που συνεχίζουν να τους αναφέρουν ακόμη (λανθασμένα;)  ως Διαρκείας.!Ναι καλά ακούσατε!

Οχι δεν θα είμαστε αφοριστικοί για το σύνολο των διατάξεων,όμως θα μας επιτρέψετε να σχολιάσουμε συγκεκριμένα τα άρθρα 27 και 30 που έχουν άμεσο θετικό οικονομικό αποτύπωμα για χιλιάδες στελέχη ε.α ,και αρνητικό για χιλιάδες άλλα ε.ε και ε.α. ΕΜΘ. 

Δείτε αυτά που συνέβησαν τεκμηριωμένα με στοιχεία που ελήφθησαν μέσα από τις συνεδριάσεις της Βουλής και όχι μόνο .

Εισηγητής του Νομοσχεδίου Βουλευτής και Στρατηγός ε.α  κύριος Μανωλάκος :Στην 2η ανάγνωση 

χαρακτήρισε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου ως άκρως θετικά .Μεταξύ αυτών τα  άρθρα του νομοσχεδίου  27 και 30.

Tο άρθρο 27  καθιερώνει και ορθώς αυτεπάγγελτη αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας. Με την καταβολή όμως πρόσθετης κράτησης χωρίς να διευκρινίζει για ποιους; Θα καταβάλουν δηλαδή εκ νέου εισφορές οι υπηρετούντες,και θα συνεχιστεί η άδικη παρακράτηση τους απο το ΕΦΑΠΑΞ(περίπου 3.000 ευρώ) γι αυτούς που αποστρατεύονται  

ενώ αυτές έχουν ήδη καταβληθεί κατά την 1η τους υπηρετισημη πενταετία στις ΕΔ  προς ΜΤΣ και ΕΛΟΑΣ; Φυσικά και δεν αναφέρει πουθενά επίσης για επιστροφή των  παρακρατούμενων εισφορών ΕΤΕΑΜ απο το ΜΤΣ παρότι ο νόμος του 2011 όριζε αλλιώς. Ζητήθηκε λοιπόν επανειλημμένως το τελευταίο δεκαπενθήμερο μεσω επιστολών μου να γίνουν διευκρινίσεις όσον αφορά την διατύπωση του άρθρου.Να σημειώσω πως το θέμα τέθηκε από κάποιους εισηγητές κομμάτων στην δεύτερη ανάγνωση κατ άρθρο και αναμενόταν κάποια διευκρινηση η νομοτεχνική βελτίωση.Αρα καταρρίπτεται και η όποια δικαιολογία ότι δεν γνώριζε ο κύριος εισηγητής η δεν κατάλαβε καλά ο κύριος Υπουργός .Δυστυχώς κατα την συζήτηση στην ολομέλεια της 07 Φεβ στο άκρως κατα τα άλλα θετικό άρθρο 27  ο κύριος εισηγητής δεν αναφέρθηκε στο άρθρο κάν αποφεύγοντας το .Γιατί; Σημειώνω εδώ πως είχε λάβει γνώση αναλυτικά για τις οικονομικές επιπτώσεις του άρθρου με την ισχύουσα νομοθεσία (που μνημονεύεται στο άρθρο)με επαναλαμβανόμενες και τεκμηριωμένες αποδείξεις(ενημερωτικό φύλλο μισθοδοσίας στελέχους ΕΜΘ του 1991 όπου φαίνονται οι καταβαλλόμενες κρατήσεις υπέρ ΕΛΟΑΣ και ΜΤΣ) όπως άλλωστε και όλοι οι εισηγητές των κομμάτων αλλά και όλα τα μέλη της επιτροπής. Σε όλους εστάλει η επιστολή ,δεν έγινε καμια απολύτως κομματική η προσωπική επιλογή.  Θα έπρεπε λοιπόν να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινήσεις  προκειμένου να αποσαφηνιστεί το συγκεκριμένο άρθρο για να μην ερμηνεύεται το άρθρο κατα το δοκούν.Έτσι όπως είναι διατυπωμένο θεωρώ πως οι συνάδελφοι ΕΜΘ θα κληθούν να ξανα καταβάλλουν εισφορές χιλιάδων ευρώ ,ενώ τις έχουν ήδη καταβάλει ,για αναγνώριση μετοχικής σχέσης. Ενίσχυση των πόρων του ταμείου δηλαδή. Αν είναι λάθος (κάτι που ευχομαι)η ερμηνεία δεν  θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινίσεις;Αναμένουμε λοιπόν!Στό άκρωςτώρα θετικό άρθρο 30 .Το μεγάλο κόλπο θα έλεγα.

Το άρθρο 30,  αναπροσαρμόζει τα μερίδια μόνο των Ανωτάτων. Στην Ολομέλεια της 07 Φεβ χρόνος προβολής : 10:00, Δείτε τι ανέφερε στην εισήγηση του ο Στρατηγός και εισηγητής του νομοσχεδίου, πιθανόν για να δικαιολογήσει κάπως τις έξτρα απολαβές (αύξηση των μεριδίων)των Ανωτάτων  απο ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ,(Στο διπλάσιο δηλαδή, όπως ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 30 ΦΕΚ 3395 ΤΒ΄ 21 Οκτ. 16 για να αποφύγουν προφανώς τις όποιες επικρίσεις ).Αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά πως : Να πω εδώ πως ήταν άδικες οι επικρίσεις για το άρθρο αυτό αφού η ρύθμιση επιβαλλόταν μιας και το μισθολόγιο των Στρατιωτικών του 2017 ,καταργήθηκαν οι μισθολογικές προαγωγές και θεσμοθετήθηκαν ανα βαθμό μισθολογικά κλιμάκια,οπότε κρίθηκε απαραίτητη και η αντίστοιχη προσαρμογή των μερισμάτων. 

Μόνο για τους ανώτατους συνέβει αυτό ;Όχι φυσικά ,το ίδιο συνέβει για όλους ,όμως όταν δεν υπάρχει πραγματικό επιχείρημα στήριξης ακούγονται τέτοια απίθανα ομολογουμένως επιχειρήματα .

Θυμίζω λοιπόν εδώ για να μην λησμονούμε ποιοί ωφελούνται αλλά και πόσο ,ότι δίνονται 4 μερίδια ΜΤΣ +4 μερίδια ΕΚΟΕΜΣ για το βαθμό του Ταξιάρχου που φτάνουν έως τα 10+10 για τους Αρχηγούς αυξάνοντας όμως έτσι  έμμεσα και τα δικαιουμενα μεριδια στο χορηγούμενο ΒΟΕΑ των παραπάνω,άρα εξαλείφοντας την όποια ενδεχόμενη μελλοντική μείωση απο την εφαρμογή της ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ. Με ένα σμπάρο όχι 2 αλλά 3 τρυγόνια λοιπόν.Αυξηση μεριδίων απο ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ αλλά και ΒΟΕΑ.Γι αυτό το χαρακτήρισα το μεγάλο κόλπο.Επί του συγκεκριμένου άρθρου δεν ακούστηκε στην βουλή κουβέντα .Σιγή ιχθύος! Σαν να υπήρχε μια άτυπη συμφωνία κυρίων!Πως άλλωστε θαακουγόταν.Ανώτατοι στα επιτελεία εισηγήθηκαν πιθανόν το άρθρο στον ΥΠΕΘΑ,Ανώτατοι στην πλειοψηφία των κομμάτων

 οι εισηγητές στην βουλή. Ποιός λοιπόν θα αντιδρούσε;Ποιός σκέφτεται τους υπόλοιπους.Ειναι το γνωστό κόλπο άλλωστε.Θα μπορούσε να αρνηθεί κάποιος στην βουλή την αύξηση μεριδίων Αξιωματικών ; Άρνηση αύξησης; Οχι φυσικά.Θα μπορούσαν όμως να αυξηθούν αναλογικά κατα βαθμό τα μερίδια όλων μέσω της αύξησης τιμής μεριδίου όπως γινόταν τόσα και τόσα χρόνια.Τι άλλαξε τώρα; Οι ανώτατοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες απο τους υπόλοιπους; Την  απάντηση την αφήνω στην κρίση σας .

Μάλιστα ακόμη και ο κύριος ΥΠΕΘΑ υπερθεμάτισε για το Αρθρο 30 αναφέροντας χαρακτηριστικά στην συνεδρίαση της 01 Φεβ 2023 :Χρονικό σημείο δήλωσης της 01 Φεβ 2023 : 2:13:20 .Η δήλωση του :Εφαρμόζεται η γενική αρχή της αναλογικότητας  εισφορών-παροχών. Εσφαλμένη η κριτική ότι οι Ανώτατοι παίρνουν περισσότερα και η μεταχείριση προς τους κατωτέρους είναι δυσμενής .Δίνουν δηλαδή  παραπάνω εισφορές  ,παίρνουν παραπάνω μέρισμα. Υπάρχει η αναλογικότητα..Την ίδια περίπου φράση περί αναλογικότητας  ανέφερε επίσης 

Στις 02 Φεβ 2023  σε σχετική έγγραφη απάντηση του στη βουλή για την περικοπή του ΒΟΕΑ (σχετική ΚΥΑ)απάντησε  πως :Η σημαντικά μεγάλη διαφορά στη σχέση εισφορών μετόχων/εισφορών μερισματούχων .Η υπόψη τροποποίηση κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΜΤΣ, για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση των εσόδων – εξόδων της παροχής του ΒΟΕΑ, καθώς και για λόγους ίσης μεταχείρισης των μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου .Και πάλι αναλογικότητα λοιπόν.

Μια αναλογικότητα ΑΛΑ ΚΑΡΤ  που δυστυχώς δεν ισχύει για όλους όπως οι ΕΜΘ αφού: 

Σε έγγραφη δήλωση του ο κύριος ΥΠΕΘΑ μόλις μία μέρα πρίν δηλαδή  στις 01 Φεβ 2023 σε σχετική απάντηση με θέμα :Επιστροφή πρόσθετης κράτησης υπέρ ΙΚΑ -ΕΤΕΑΜ νυν ΕΦΚΑ αναφέρει: 

Επισημαίνω ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που διέπουν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων οι κρατήσεις παγίων δικαιωμάτων υπέρ αυτών (των ταμείων δηλαδή)αποτελούν μέρος των νομοθετημένων πόρων των Ταμείων με κοινωνικό χαρακτήρα και όχι ανταποδοτική εισφορά ,οι οποίες διενεργούνται στις αποδοχές όλων των Στρατιωτικών και εργαζομένων σε στρατιωτικές υπηρεσίες. 

Εδώ όχι εφαρμογή της αναλογικότητας;

Ομως τι να σχολιάσουμε εμείς όταν:

O Κύριος ΥΠΕΘΑ στην 3η συνεδρίαση  της 01 Φεβ 2023 ανέφερε χαρακτηριστικά:

Δεν ειναι τόσο λάθος οι διατάξεις του Νομοσχεδίου .Χρονικό σημείο δήλωσης:01:54:57.Το ποσο η  ποιά άρθρα του Νομοσχεδίου  είναι λάθος δεν μας είπε όμως.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή παραθέτω και τις παρακάτω ατυχείς  δηλώσεις που θεωρώ πως έχουν την σημασία τους  :

Ο Στρατηγός ε.α και εισηγητής του Νομοσχεδίου για τις ΕΔ κυριος Μανωλάκος  ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια  τους ΕΜΘ, ως Εθελοντές Μακράς Διάρκειας! χρον.προβ.11:50.

Κάτι που δυστυχώς επανέλαβε για ακόμη μια φορά  και ο Πρωθυπουργός της χώρας κατα την ομιλία του στην ολομέλεια αναφεροντας τους ΕΜΘ ως Εθελοντές Μακράς Διάρκειας!χρον.προβ.2:19:10.

Θα πρότεινα καλοπροαίρετα λοιπόν όταν αναφέρονται στον θεσμό των ΕΜΘ να τους αποκαλούν ΑΠΛΆ ως ΕΜΘ.

      Με τιμή

Καρακωστίδης Γιώργος

     Λγος ε.α