13.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΑποζημίωση 15.000 ευρώ σε οπλίτη που ξυλοκοπήθηκε μέσα σε στρατιωτική μονάδα

Αποζημίωση 15.000 ευρώ σε οπλίτη που ξυλοκοπήθηκε μέσα σε στρατιωτική μονάδα

Ο ξυλοδαρμός φαντάρου σε στρατιωτική μονάδα έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, καθώς ο νεαρός κατέθεσε αγωγή σε βάρος του δράστη.

Χρηματική αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστη κατά την διάρκεια της θητείας του, του επιδίκασε το δικαστήριο, κάνοντας εν μέρει δεκτή την αγωγή του.

Επιπλέον, εκκρεμεί αγωγή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την ίδια υπόθεση.

Ξυλοδαρμός φαντάρου σε στρατιωτική μονάδα: Το χρονικό

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στις 23 Οκτωβρίου 2017, ο ενάγων, που υπηρετούσε ως οπλίτης στην Αρχίπολη Ρόδου (95 ΤΥΠΕΘ), βρισκόταν στο θάλαμό του και ετοιμαζόταν για την υπηρεσία του ως θαλαμοφύλακας. Μετά την υπηρεσία, θα τον αντικαθιστούσε ο εναγόμενος.

Ο ενάγων ενημέρωσε τον εναγόμενο ότι θα τον ξυπνούσε δέκα λεπτά πριν αναλάβει υπηρεσία, και τότε ο τελευταίος τον απείλησε, ενώ ταυτόχρονα τον απώθησε έξω από το θάλαμο και τον έριξε στο έδαφος, όπου και διαπληκτίστηκαν. Σύμφωνα με προσκομιζόμενες εκ μέρους του ενάγοντος από 25.10.2017 εκθέσεις εξέτασης μάρτυρα στο πλαίσιο διεξαγωγής ΕΔΕδύο ατόμων που ήταν αυτόπτες μάρτυρεςο ενάγων προσπάθησε να απωθήσει τον εναγόμενο, ενώ ο τελευταίος, προτού κατορθώσουν οι ανωτέρω να τον απομακρύνουν, τον γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά.

Τότε, ο ενάγων εισήχθη στις 25.10.2017 στην Οφθαλμολογική Κλινική ταυ 401 ΓΣΝΑ, κατόπιν παραπομπής από το 95 ΤΥΠΕΘ της Ρόδου.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του ΓΝ Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» αναφερόταν «Αναφερόμενος ξυλοδαρμός, εκχύμωση άνω και κάτω βλεφάρου ΑΟ. Οφθαλμοκινητικότης ΕΦΟ, κόρη ωοειδής, ελαφρώς αντιδρώσα στο φως. VAO:1/10, Βυθός: περιθηλαία αιμορραγία, οίδημα Berlin κροταφικά και διάσπαση της στιβάδας των φωτοϋποδοχέων στο κεντρικό βοθρίο». Από απεικονιστική εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής, φάνηκε ότι διαγνώστηκε με «Ρήξη της στιβάδας των φωτοϋποδοχέων και της μεμβράνης του Bruch».

Μετά από λίγες ημέρες, στις 03.11.2017, πήρε εξιτήριο με βελτίωση της οπτικής του οξύτητας και βελτίωση της κλινικής του εικόνας. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 07.12.2017 επέστρεψε στην Οφθαλμολογική Κλινική, με βυθοσκόπηση ρήξη χοριοειδούς με συνοδό επιαμφιβληστροειδική ίνωση που διατρέχει σχεδόν το σύνολο του οπίσθιου πόλου, υπαμφιβληστροειδική αιμορραγία κάτω κροταφικά της οπτικής θηλής και δεύτερη χοριοειδική ρήξη στην ίδια περιοχή.

Στις 08.01.2018, επανεισήχθη στην Οφθαλμολογική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ και διαπιστώθηκε απορρόφηση της υπαμφιβληστροειδικής αιμορραγίας και μείωση του αμφιβληστροειδικοό οιδήματος. Η κλινική εικόνα του ήταν βελτιωμένη και στις 15-01.2018, εξήλθε με τη διάγνωση «τραύμα ΑΟ οφθαλμού με συνοδό ρήξη χοριοειδούς», ενώ, αναφορικά με τυχόν αναπηρία κατά προσέγγιση, σημειώθηκε ότι αυτή «δεν δύναται να προβλεφθεί, αλλά συνήθως καταλείπεται».

Επιπροσθέτως, όπως αποδεικνύεται από τη γνωμάτευση σωματικής ικανότητας της Επιτροπής Απαλλαγών Αθηνών, χορηγήθηκε στον ενάγοντα διετής αναβολή.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχθηκε ο ισχυρισμός του ενάγοντος ότι απώλεσε πλήρως την όρασή του στο αριστερό μάτι, καθώς, η αναπηρία δεν μπορεί να προβλεφθεί.

ΠΗΓΗ: https://www.dikastiko.gr