13.3 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για το market pass

Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για το market pass

Την προσεχή Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το market pass, ένα από τα τρία μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τα σούπερ μάρκετ με στόχο το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να υπάρξει εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την διαδικασία ξεκίνησε σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η πλατφόρμα του Market Pass θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις την προσεχή Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από την -ήδη γνωστή από άλλες εφαρμογές- πλατφόρμα vouchers.gov.gr.

Τι είναι το Market Pass

To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο, με το οποίο θα καλύπτεται το 10% των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οι αγορές που θα εγκρίνονται για market pass είναι αυτές που θα πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ, καθώς και σε φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Για τις αιτήσεις θα χρειαστούν κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό) ενώ δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά. Η ενίσχυση αφορά στο σύνολο του νοικοκυριού -όχι μεμονωμένα μέλη- και η διάρκεια της διάρκεια της επιδότησης είναι 6μηνη (Φεβρουάριος – Ιούλιος 2023).

Η χρήση της κάρτας αγορών

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Το Market Pass αποτελεί την ενίσχυση με ποσοστό ύψους 10% των αγορών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η ενίσχυση αυτή θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών, ενώ θα  κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικότερα τα ποσά:

Το μονομελές νοικοκυριό θα λαμβάνει 22 ευρώ το μήνα

Το ζευγάρι χωρίς παιδιά 32 ευρώ

Η μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί, επίσης 32 ευρώ

Η μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά 42 ευρώ

Το ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο παιδί 42 ευρώ

Το ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα παιδιά 52 ευρώ.

Ακολούθως τα ποσά αυξάνονται ανά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στις αρχές Μαρτίου, ενώ η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μέσω του vouchers.gov.gr.

Το Market Pass θα δοθεί είτε με την μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα τροφίμων, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% του ποσού. Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση 20%.

Αρχικά, θα πιστωθούν τα ποσά για τις αιτήσεις που θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες γίνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμοι ή έγγαμοι ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, όπως και τα εν διαστάσει ή τα διαζευγμένα ζευγάρια.

Ειδικότερα, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα θα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Κριτήριο εισοδήματος

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

β) Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Άνοιγμα αιτήσεων για Market Pass

 • Αιτήσεις: Έως 15/3 (vouchers.gov.gr ή ΚΕΠ)
 • Θα χρειαστούν: Κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό)
 • Δικαιολογητικά: ΔΕΝ θα προσκομιστούν
 • Ενίσχυση: Σύνολο νοικοκυριού (όχι μεμονωμένα)
 • Φιλοξενούμενοι: Δεν επιδοτούνται
 • Διάρκεια επιδότησης: 6μηνη (Φεβρουάριο – Ιούλιο 2023)
 • Μηνιαία επιδότηση: 22 € έως 100 € (Έως 600 € 6μηνο)
 • Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα (100% επιδότησης)
 • Αιτήσεις έως 28/2: Πληρωμή 3 Μαρτίου

Αιτήσεις από 1/3 έως 15/3: Πληρωμή 20 Μαρτίου

 • Αφορά: 2μηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου
 • Επόμενες πληρωμές: Αρχές κάθε μήνα
 • Αγορές: Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές
 • Χρήση ψηφιακής κάρτας: Έως τέλη Αυγούστου
 • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (80% επιδότησης)
 • Αιτήσεις έως 28/2: Πληρωμή 3 Μαρτίου
 • Αιτήσεις από 1/3 έως 15/3: Πληρωμή 20 Μαρτίου
 • Απαιτείται: Αναγραφή ΙΒΑΝ
 • Αφορά: 3μηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου

3μηνο Μαΐου – Ιουλίου: Πληρωμή 3 Μαΐου

Χρήματα στον λογαριασμό:

Δεν απαιτούνται αγορές

Χρήση για οποιοδήποτε σκοπό

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

 • Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)
 • Άγαμος: Έως 16.000 €
 • Έγγαμοι – μονογονεϊκές: 24.000 €
 • Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)
 • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 €

Αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2022):

 • Άγαμοι: Έως 250.000 €
 • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 €
 • Άγαμοι: Αγορές 220 €/μήνα: Επιδότηση 22 € (132 € 6μηνο)
 • Έγγαμοι χωρίς παιδιά – Μονογονεϊκή 1 παιδί: Αγορές 320 €/μήνα: 32 € (192 € 6μηνο)
 • Έγγαμοι με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά: Αγορές 420 €/μήνα: Επιδότηση 42 € (252 € 6μηνο)
 • Έγγαμοι με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά Αγορές 520 €/μήνα: Επιδότηση 52 € (312 € 6μηνο)
 • Έγγαμοι με 3 παιδιά: Αγορές 620 €/μήνα: Επιδότηση 62 € (372 € 6μηνο)

Έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν τα χρήματα για το Market Pass

Πέραν του Market Pass, ανακοινώθηκαν δυο ακόμη αλλαγές -αυτή τη φορά από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τα σούπερ μάρκετ.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο εξής οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να αναγράφουν με μεγάλα γράμματα στα ταμπελάκια με την τιμή, την τιμή ανά μονάδα ή κιλό. Οι αλυσίδες θα έχουν ένα μήνα περιθώριο για να χρησιμοποιήσουν τα νέα ταμπελάκια, ενώ θα ακολουθήσουν πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.

«Ο στόχος αυτού του μέτρου είναι να μην είναι εφικτή σε καμία περίπτωση η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες. Ο κάθε καταναλωτής θα ελέγχει για κάθε προϊόν αν αυξάνεται η τιμή μονάδος. Έτσι η περιεκτικότητα στη συσκευασία καθίσταται αδιάφορο μέγεθος», τόνισε ο υπουργός.

Αριστερά, τα ταμπελάκια, όπως είναι σήμερα και δεξιά με τη νέα τους μορφή:

Το νέο, ενισχυμένο «καλάθι του νοικοκυριού»

Επιπλέον, ο υπουργός παρουσίασε και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν άμεσα στο «καλάθι του νοικοκυριού», και τα προϊόντα που προστίθενται ειδικά για την Σαρακοστή ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πλέον αυξάνεται αυξάνεται το πεδίο εφαρμογής και πλέον εντάσσονται στις λίστες 60 κατηγορίες προϊόντων (ήταν 51 μέχρι σήμερα).

«Θα τα πω συνοπτικά. Σε ό,τι αφορά τα όσπρια, που ως τώρα είχαμε μόνο τη γενική κατηγορία, πλέον θα γίνεται χωριστή αναφορά σε φακές, φασόλια και ρεβίθια. Επιπλέον, ως τώρα είχαμε πάριζα ή γαλοπούλα. Πλέον θα έχουμε και πάριζα και γαλοπούλα. Σήμερα έχουμε για το κοτόπουλο μια κατηγορία. Στο εξής θα έχουμε κοτόπουλο ολόκληρο και κοτόπουλο σε μέρη, σε κομμάτια» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο «καλάθι του νοικοκυριού», επιπρόσθετα, μπαίνουν το νωπό μοσχάρι, το πλήρες γάλα υψηλής παστερίωσης και το γάλα υψηλής παστερίωσης με χαμηλά λιπαρά. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη στο «καλάθι» μπαίνουν το λευκό τυρί και «κάτι που ζητούσαν πολλοί, και η σοκολάτα».

Το «καλάθι της Σαρακοστής»

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά και στο «καλάθι της Σαρακοστής», δηλαδή τα σαρακοστιανά προϊόντα που θα μπουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

«Έχουμε ετοιμάσει και την πρότασή μας για το “καλάθι της Σαρακοστή” που απασχολεί το καταναλωτικό κοινό. Για την περίοδο της Σαρακοστής, εκτός από τις κατηγορίες που ήδη υπάρχουν και αναφέραμε, προσθέτουμε χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και κατεψυγμένα θαλασσινά με δυο τουλάχιστον δυο είδη σε κάθε αλυσίδα, ώστε να προσφέρουμε στους καταναλωτές τα βασικά αγαθά που απαρτίζουν το τραπέζι της Σαρακοστής», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: https://www.zougla.gr