13.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνοίγει ο δρόμος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Κώστας Καραμανλής δε θα...

Ανοίγει ο δρόμος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο Κώστας Καραμανλής δε θα είναι υποψήφιος Βουλευτής

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δε θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Με αυτή τη δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές και να κλείσει έναν πολυετή κοινοβουλευτικό βίο, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989. 

«Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ και φύσει και θέσει δεν υπάρχει περίπτωση να πληγώσει το κόμμα του λίγο πριν την εκλογική μάχη» λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί.  

Ωστόσο, η απόφαση του να μην είναι υποψήφιος για την Βουλή, κάνει περισσότερο ορατή μια πιθανή υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.  

Το χρονικό της απόφασης  

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς την παραμικρή διαρροή που θα φωτογραφίζει τις προθέσεις του. Ωστόσο, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έδειχνε πως η αποχώρηση του από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ήταν πλέον ένα πιθανό σενάριο. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι δεν είχε οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και οι ψυχρές σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στα Ανώγεια έδειχναν ότι ο Κώστας Καραμανλής αυτή τη φορά δεν θα έμπαινε στην εκλογική μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την ομιλία της 31ης Αυγούστου, σε εκδήλωση για το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο κυβερνόν κόμμα με την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των υποκλοπών. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν. Άπλετο φως», τόνισε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». 

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δήλωση για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.
Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: https://www.zougla.gr