13.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑναγνώριση στρατιωτικής θητείας

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας

Σε μιαν εποχή που επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα πιο ελκυστικό προφίλ για τις ΕΔ, δυστυχώς οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να ψάχνουν τρόπους για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να απεμπλακούν από το τοξικό κλίμα που επικρατεί στον εργασιακό τους χώρο. Υπό αυτό το πνεύμα, η ΠΟΕΣ αναδεικνύει τις προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Δράμας, για μείωση του κόστους αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας με την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος. Όσον αφορά το πιο ελκυστικό προφίλ, δυστυχώς δεν αρκούν διαφημιστικά σποτάκια. Χρειάζονται πολλά έργα.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Αναγνώριση Στρατιωτικής Θητείας

ΣΧΕΤ. :   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 03/6 Ιουν 24 έγγραφό Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ           

              Κύριε Υπουργέ.

      Όπως έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη η Ομοσπονδία μας και, δυστυχώς, δεν μπορεί να διαψευστεί, οι στρατιωτικοί εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους ώστε να απεμπλακούν από το τοξικό κλίμα που επικρατεί στις ΕΔ, προσπαθώντας σε αυτό το πλαίσιο να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους. Σε αυτό το πνεύμα, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.) λαμβάνει το τελευταίο διάστημα αυξανόμενα παράπονα από στρατιωτικούς (όχι μόνο μέλη της), τα οποία, δικαίως θεωρούμε, διαμαρτύρονται για το ιδιαίτερα υψηλό ποσό που απαιτείται για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο στο πλαίσιο του ν.4387/2016.

      Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για την εν λόγω ενέργεια ανέρχεται σε έξι χιλιάδες τετρακόσια (6.400) ευρώ, όταν με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν περί τα χίλια επτακόσια (1.700). Το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται από τα στελέχη οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, αποδεικνύει το μέγεθος της απόγνωσης στην οποίαν έχουν φτάσει οι στρατιωτικοί, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου υπολογίζουν εάν θα μπορέσουν να ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ, άρα ένα τέτοιο ποσόν είναι απαγορευτικό.

      Μόλις πρόσφατα διαβάσαμε σε ΜΜΕ ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μισθωτούς,  ευρώ εργάζονται περί το μισό έτος για να καταβάλουν φόρους και να πληρώνουν τις συναφείς κρατήσεις. Οι στρατιωτικοί δεν εξαιρούνται από αυτή τη «μέριμνα», βεβαίως. Το Κράτος παίρνει ήδη αρκετά από το εισόδημα και επιστρέφει ελάχιστα, όπου κι αυτά επιχειρεί διαρκώς να τα συμπιέζει. Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται ποσά για αναγνώριση συνταξίμων ετών τα οποία έχουν καταντήσει να ανάγονται στη σφαίρα του φανταστικού καθ’ όσον είναι μη υπαρκτά ως αποταμίευση.

    Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι η πρόταση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Δράμας για επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς εξαγοράς / αναγνώρισης της θητείας που ίσχυε μέχρι 31.12.2016 είναι ρεαλιστική και δύναται να υιοθετηθεί.  προκειμένου να επέλθει τροποποίηση του σχετικού πλαισίου με τρόπο που να επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς, δηλαδή ως ίσχυε έως την 31.12.2016.

      Οι στρατιωτικοί εξωθούνται σε παραιτήσεις λόγω των συνθηκών εργασίας και της οικονομικής κατάστασης, ή απολύονται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κατόπιν νομοθετημάτων της Πολιτείας. Τουλάχιστον εξασφαλίστε το δικαίωμα σε όσους το επιθυμούν να παραιτούνται με καλύτερους όρους.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.