13.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΑλλαγές στο Στρατό προαναγγέλλει ο Δένδιας: Η ειδική μονάδα «1864» και τα...

Αλλαγές στο Στρατό προαναγγέλλει ο Δένδιας: Η ειδική μονάδα «1864» και τα αντι-drone συστήματα

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στην καινοτομία, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες Τετάρτη (10/4) στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. 

Αναφερόμενος στη στενή δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι απαιτούνται «μικρότερες μονάδες, αλλά μεγαλύτερος αριθμός μονάδων με πληρότητα της τάξης του 70%, για να κάνουν τη δουλειά τους».

«Πιστεύουμε» είπε, «στο στρατό των πολιτών. Έχουμε ως σπονδυλική στήλη τους επαγγελματίες, αλλά με τη σωστή εκπαίδευση μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους οπλίτες θητείας».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσουν οι οπλίτες θητείας «ειδικές δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους» ενώ έδωσε έμφαση στην πληροφορική και την καινοτομία.

«Έχουμε πολύ μικρό αμυντικό οικοσύστημα» εξήγησε και συνέχισε: «Παράγει λιγότερο από το 0,74% του ΑΕΠ μας. Για αυτό δημιουργούμε με χρηματοδότηση ένα κέντρο καινοτομίας, αλλά και μια διεύθυνση καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητούμε πρωτότυπες λύσεις που θα καλύψουν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν είναι αποδεκτή από τις Ένοπλες Δυνάμεις, χρηματοδοτούμε το πρωτότυπο, και εάν αυτό ανταποκρίνεται το παραγγέλνουμε». «Αυτό» τόνισε, «μπορεί να αλλάξει την οικονομία της χώρας».

Η ανάγκη παραγωγής οπλικών συστημάτων και η «μονάδα 1864»

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι οφείλουμε «να επιλέξουμε χρήσιμα οπλικά συστήματα για το νέο στράτευμα» ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα μας «δεν έχει αντιαεροπορικό θόλο και το κύριο όπλο προστασίας είναι τα αεροπλάνα μας».

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «εγχώρια δυνατότητα συντήρησης οπλικών και αμυντικών συστημάτων» ενώ πρόσθεσε: «Θα πρέπει να φροντίζουμε, ώστε ένα μέρος από τα νέα συστήματα να κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Πρέπει να αλλάξει η λογική του ‘ψωνίζω από το ράφι’. Ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός είναι η ανάγκη. Και η πατρίδα έχει ανάγκη να παράγει οπλικά συστήματα».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική παραγωγή, να παράξουμε δηλαδή τις φρεγάτες που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και να υποστηρίξουμε όλες τις φρεγάτες των χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συντηρηθούν 1,5-2 ναυπηγεία για τα επόμενα 40 χρόνια», εξήγησε. Η λογική αναζήτησης και παραγωγής προϊόντων από την εγχώρια αγορά είναι πλέον ανάγκη να εφαρμοστεί, συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι στον Ελληνικό Στρατό δημιουργείται ειδικό σώμα πληροφορικής, αντίστοιχης της ισραηλινής μονάδας 8200 για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Επισήμανε πως όταν κάποιος φεύγει από τη μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού, είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό προσόν που μπορεί κάποιος να έχει παγκοσμίως και είπε συγκεκριμένα:

«Έχουμε φτιάξει μια μονάδα περίπου σε αυτά τα πρότυπα, που λέγεται “μονάδα 1864. Θα θυμηθείτε όχι μετά από πολλά χρόνια, τι θα σημαίνει αυτό στο βιογραφικό ενός νέου ανθρώπου».

Επιχείρηση «Ασπίδες»: «Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή»

Για την επιχείρηση «Ασπίδες», ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη απόδειξη ότι η Ευρώπη μαθαίνει να αντιδρά γρηγορότερα στις προκλήσεις και τα γεωπολιτικά ερεθίσματα».

«Στέλνουμε» συνέχισε, «Έλληνες ναυτικούς σε ζώνη κινδύνου, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προάσπισης εάν δεν μετέχουμε όπου απειλούνται τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά συμφέροντα». «Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην περιοχή» πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» ενώ σχολίασε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «αναφέρεται σε θαλάσσια πάρκα γύρω από τις Κυκλάδες» και αυτό, όπως είπε, δείχνει «μια αυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων και αιτιάσεων».

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά σε κάθε τουρκική θέση που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο» εκτίμησε ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr