13.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈρχονται αυξήσεις μισθών σε ΕΔ-ΣΑ και δημόσιο με κυβέρνηση ΝΔ το 2024

Έρχονται αυξήσεις μισθών σε ΕΔ-ΣΑ και δημόσιο με κυβέρνηση ΝΔ το 2024

Του Κώστα Κατίκου

Τριπλές αυξήσεις στις αποδοχές τους θα λάβουν το 2024 περισσότεροι από 750.000 υπάλληλοι του και λειτουργοί του Δημοσίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την αναμόρφωση των μισθολογίων τους, την αναπροσαρμογή των επιδομάτων τέκνων και τις αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η αναμόρφωση του μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.Ποιοι κερδίζουν

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα έχει ήδη πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Από την 1η-1-2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Με το νέο αυτό μισθολόγιο, θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων. Ομως τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων και των νεοοδιοριζόμενων. Επίσης λόγω της αύξησης των επιδομάτων ευθύνης, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Σύγκλιση

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο της Ν.Δ. για την κατάρτιση του νέου αυτού μισθολογίου, οι βασικοί μισθοί θα αναπροσαρμοστούν σε όλα τα κλιμάκια, με όφελος μεγαλύτερο για όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της μισθολογικής κλίμακας. Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι ευρισκόμενοι στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια υπάλληλοι θα λάβουν μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η ανάγκη να συγκλίνουν στα ίδια επίπεδα οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ηδη ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 780 ευρώ, αλλά κάθε ιδιωτικός υπάλληλος λαμβάνει κάθε χρόνο 14 μισθούς, δηλαδή 12 μηνιαίους μισθούς συν 1 μισθό ως «Δώρο Χριστουγέννων», συν μισό μισθό ως επίδομα θερινής αδείας, συν μισό μισθό ως «Δώρο Πάσχα». Αν ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση, τότε αντιστοιχεί σε ποσό 910 ευρώ (780 x 14/12). Στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις υπηρεσίες της Kεντρικής Δημόσιας Διοίκησης ο ελάχιστος μισθός, ο οποίος καταβάλλεται σε νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο του κλάδου της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ανέρχεται σε 780 ευρώ το μήνα, όμως ο υπάλληλος αυτός, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, λαμβάνει ετησίως 12 μισθούς, διότι τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν καταργηθεί με τα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, υπολογιζόμενος σε 12μηνη βάση, υπολείπεται ήδη σημαντικά του επιπέδου των 910 ευρώ στο οποίο αντιστοιχεί, σε 12μηνη βάση, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Για το λόγο αυτόν οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι πολύ μεγαλύτερες από των υπολοίπων απλών υπαλλήλων. Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και μέχρι τα 130 ευρώ μηνιαίως.

Στελέχη

Ευνοημένοι από το νέο μισθολόγιο θα είναι και όσοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κατέχουν θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, διευθυντών, υποδιευθυντών και τμηματαρχών καθώς τα επιδόματα θέσης ευθύνης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Στόχος θα είναι να ενισχυθούν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την αποδοτικότητα των οποίων εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων κάθε υπηρεσίας, αλλά και να μειωθούν τα κίνητρα για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.

Στρατιωτικοί

Παρόμοιες παρεμβάσεις, δηλαδή αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και σε επιδόματα, ενδέχεται να γίνουν και στα ειδικά μισθολόγια των δημοσίων λειτουργών, δηλαδή στα μισθολογικά καθεστώτα των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των λιμενικών, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών κ.λπ. Ηδη στους ιατρούς του ΕΣΥ η κυβέρνηση χορήγησε αναδρομικά από τις 27-6-2022 αυξήσεις 4-5% επί των βασικών μισθών και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης και θέσης ευθύνης. Εντός του 2023 ή του 2024, θα πάρουν σειρά οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές ΤΕΙ και οι ερευνητές, για τους οποίους το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ισχύοντος μισθολογίου, όπως είχε κάνει και με τους ιατρούς του ΕΣΥ. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι ένστολοι για τα μισθολόγια των οποίων εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ σχετικές με τη συνταγματικότητα.

ΑΠΟ 20€ ΕΩΣ 50€ ΤΟ ΜΗΝΑ

Πιο «πλούσια» οικογενειακά επιδόματα

Πέραν των αυξήσεων που θα προκύψουν με την αναμόρφωση των μισθολογίων τους, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου που βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα θα λάβουν το 2024 πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις. Οι επιπλέον αυτές ενισχύσεις θα είναι της τάξεως των 20 έως 50 ευρώ το μήνα και θα οφείλονται στην αναπροσαρμογή των μηνιαίων ποσών της οικογενειακής παροχής, δηλαδή των επιδομάτων για τα παιδιά.

Ειδικότερα, το επίδομα οικογενειακής παροχής που χορηγείται σε όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς επίσης και στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους ιατρούς του ΕΣΥ, στους δικαστικούς λειτουργούς, στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, στους ερευνητές και τους διπλωματικούς υπαλλήλους θα αυξηθεί από την 1η-1-2024:

* από τα 50 στα 70 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 1 εξαρτώμενο τέκνο,

* από τα 70 στα 120 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 2 εξαρτώμενα τέκνα,

* από τα 120 στα 170 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 3 εξαρτώμενα τέκνα,

* από τα 170 στα 220 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 4 εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε παιδί από το πέμπτο και μετά, θα εξακολουθεί να ισχύει η προσαύξηση του συνολικού επιδόματος κατά 70 ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου το συνολικό επίδομα για υπάλληλο με 5 τέκνα θα αυξηθεί από τα 240 στα 290 ευρώ το μήνα, το επίδομα για υπάλληλο με 6 τέκνα θα αυξηθεί από τα 310 στα 360 ευρώ το μήνα κ.ο.κ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Υψηλότερο αφορολόγητο κατά 1.000€

 Τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου με εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθούν κατά 1.000 ευρώ από την 1η/1/2024. Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο έτος θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις όσων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου έχουν 1 ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:

* κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 6,4 έως 7,5 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ,

* κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 15,7 έως 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Επέκταση στα μπόνους

Επιπλέον, το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει την επέκταση για το καθεστώς των πρόσθετων αμοιβών παραγωγικότητας σε δεκάδες άλλους κλάδους και κατηγορίες πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου. Το καθεστώς των πρόσθετων αμοιβών επιβράβευσης της αυξημένης παραγωγικότητας, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, θα εφαρμοστεί από το 2024 σε περισσότερους κλάδους και κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου. Τα λεγόμενα μπόνους ή πριμ παραγωγικότητας θα νομοθετηθούν σε δεκάδες άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να δοθούν ισχυρά κίνητρα για βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.

πηγή: eleftherostypos.gr