13.3 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΈπεσαν οι υπογραφές για τον Ναύσταθμο των Πεζοναυτών στον Βόλο

Έπεσαν οι υπογραφές για τον Ναύσταθμο των Πεζοναυτών στον Βόλο

Έπεσαν οι υπογραφές για τις μελέτες του ναυστάθμου στον Βόλο που θα φιλοξενήσει τα μεταγωγικά του Πολεμικού Ναυτικού για τις ανάγκες των Πεζοναυτών. Το enikos.gr παρουσιάζει όλα τα επόμενα βήματα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τo μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Αυγούστου, έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για τον Ναύσταθμο των Πεζοναυτών στον Βόλο. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενέκρινε σήμερα τη σκοπιμότητα εκπόνησης και τη διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης ενός έργου χρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την υπογραφή του Νίκου Χαρδαλιά μπαίνει σε ράγες το έργο εγκατάστασης και κατασκευής της νέας Ναυτικής Βάσης Παγασητικού στη θέση Άγιος Ιωάννης (Ευξεινουπολης) Αλμυρού Βόλου.

Όπως επισημαίνει ο δήμος Αλμυρού σε σχετική του ανακοίνωση «η κατασκευή της νέας Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού μας Ναυτικού, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, συνιστά έργο στρατηγικής σημασίας για την αμυντική θωράκιση της #πατρίδας μας, με ευρύτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα και πολλαπλά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή του Αλμυρού και ολόκληρου του νόμου Μαγνησίας».

H υπογραφή για την εκπόνηση μελέτης ήρθε ως συνέχεια της υπογραφής, στις 13 Ιουλίου, από τον Διευθυντή του Γ’ Κλάδου ΓΕΝ, Αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Τσούκα ΠΝ και τον Δήμαρχο Αλμυρού νομού Μαγνησίας Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού παραχώρησης της έκτασης του Δήμου Αλμυρού στο Πολεμικό Ναυτικό για την δημιουργία της νέας Ναυτικής Βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το Πολεμικού Ναυτικού φρόντισε ήδη να τοποθετήσει περίφραξη με συρματόπλεγμα σε όλη την περιοχή, αφού πλέον θεωρείται στρατιωτική εγκατάσταση.

Όπως προβλέπει και ο νόμος 44/12, οι υπό κατασκευή εγκαταστάσεις θεωρούνται εξειδικευμένα λιμενικά έργα και μέχρι να μπει η μπουλντόζα πρέπει να προηγηθούν κάποια βήματα.

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της μελέτης, το οποίο θα γίνει με χρήματα του Ταμείου Δημοσίου Επενδύσεων και δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεπώς και του Πολεμικού Ναυτικού. Θα πρέπει να γίνουν θαλάσσιες γεωτρήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί λήψη δειγμάτων. Μία διαδικασία χρονοβόρα, που μπορεί να πάρει και ένα χρόνο.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι οι προσφορές και η προκήρυξη για ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο.

Έτσι, υπολογίζεται ότι η πρώτη μπουλντόζα θα μπει σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2025.

Όπως έχουμε εκτενώς παρουσιάσει στο enikos.gr, η δημιουργία Ναυστάθμου Πεζοναυτών στον Αλμυρό θα δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα στη δράση της 32 Ταξιαρχίας.

Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή Ναυστάθμου στον Αλμυρό είχε πρώτη αποκαλύψει η Realnews στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, υπέρ της μεταφοράς της Διοίκησης Αρματαγωγών έχει συνηγορήσει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), μετά από σχετική συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) καθώς και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021.

Στο σχέδιο που είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Επιτελείων και δη το Πολεμικό Ναυτικό διέκριναν κι επικύρωσαν την αδήριτη ανάγκη μεταφοράς των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η παραμονή των οποίων εκεί δεν εξυπηρετεί στο ελάχιστο τον αντικειμενικό σκοπό τους. ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ μοιράζονται το κοινό όραμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και δη της αναβάθμισης του ρόλου των Πεζοναυτών, με το δόγμα της διακλαδικότητας να βρίσκει εν προκειμένω την απόλυτη εφαρμογή.

Πλέον, με την εγκατάσταση της Διοίκησης Αρματαγωγών στην περιοχή θα εκτοξευτούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Πεζοναυτών, που ανά πάσα ώρα θα μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία και να πραγματοποιήσουν σε κάθε σημείο της νησιωτικής επικράτειας αποβατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε λεπτομερώς το enikos.gr στις 30 Μαΐου, το σχέδιο κατασκευής του Λιμένα δεν περιλαμβάνει τη φιλοξενία μόνο των 4 αρματαγωγών του ΠΝ αλλά κι ενός πλοίου – μεγέθους ελικοπτεροφόρου, τύπου LPD.

Το σημείο, ειδικά για τους Αμερικανούς θεωρείται ύψιστης στρατηγικής σημασίας αφού ακριβώς δίπλα δεν βρίσκεται μόνο η 32 ΤΑΞ αλλά και η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου έχει ημιμόνιμη παρουσία ένα Τάγμα ελικοπτέρων των Αμερικανών για ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το πεδίο βολής Γλαφυρών, στο οποίο επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις ασκούνται συχνά.